Φάνης Κατσιρέλος | Ασέμνου

In Διήγημα, ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Πεζογραφία by mandragorasLeave a Comment


Διήγημα

Φάνης Κατσιρέλος | Ασέμνου, ερωτικές ιστορίες για ενήλικες
Ήταν δε αρκετά εγκρατής, ώστε να μην επιχειρήσει κάποια απόδραση από τις συνήθειές της. «Τι πάει να πει γνωστική γυναίκα; Ενδεχομένως μία παρέκκλιση να μού ’κανε καλό».  Έφερε στο νου την ηρωίδα του Ρεμάρκ και χαμογέλασε. Δεν είχε ούτε την ηλικία, ούτε τα μυαλά τής Λίλλιαν. 

«Τι νιώθεις τη στιγμή του χρόνου πριν το επέκεινα; Θα είναι σαν ένα υπνωτικό βύθισμα -που δεν θυμάσαι όταν ξυπνάς;». Μέσα από έναν νοητικό ίλιγγο έχασε στιγμιαία την επαφή με την πραγματικότητα. Ξεπέρασε τη σκοτοδίνη που προκάλεσε μόνη της και στερέωσε πάλι το σώμα της.

[…]Το γνώριζε· πιθανόν να μην έβγαινε ξανά όρθια απ’ την κλινική. Και οι δικοί της; Θα την έβλεπαν να λιώνει αργά; Πόσο θα το άντεχαν; Θα έφταναν στο σημείο να επιθυμούνε τον θάνατό της; Γιατί όχι; Αποκλειόταν μήπως να το ήθελε και η ίδια με όλη της την ψυχή κάποια δεδομένη στιγμή; Κι άραγε θα ήταν τότε σε θέση να επισπεύσει μόνη της το τέλος; Ποιος μπορούσε να δώσει σίγουρες απαντήσεις;

Μέσα σε όλα αυτά, η θέληση για ζωή έμοιαζε με μια δύναμη άπελπι, που την τραβούσε από το μανίκι της νυχτικιάς της -πριν τον οριστικό ύπνο. Και ο εαυτός της, που έθετε τέτοια βασανιστικά ερωτήματα, σαν άλλος Ιανός, φανέρωσε πια ένα πρόσωπο θυμωμένο. «Μάλιστα· οι άντρες της ζωής μου. Ο πατέρας αφέντης· ο βιτσιόζος κι άπιστος σύζυγος· ο κορτάκιας, ο αμφίθυμος, ανάμεσα σε μένα και στην προηγούμενη ζωή του, δεύτερός μου δεσμός· ο ευαίσθητος κι ανέκαθεν αδύναμος να σταθεί στα πόδια του γιος μου. Ευτυχώς που στη δουλειά μου στάθηκα ικανή και δεν είχα πολλά πάρε δώσε με ηλίθιους. Ναι, οι άντρες μου, αυτοί ’ναι οι αγάπες και οι δυνάστες μου· μ’ αυτούς και γι’ αυτούς έδωσα όλες τις μάχες· μ’ εκείνους που πέρασαν και με όσους μου έμειναν…».

Ένα σπονδυλωτό αφήγημα χωρισμένο σε δύο ενότητες «Του Ασένου» και «Του Αλέκου» με εννιά εκατέρωθεν κεφάλαια που θα μπορούσαν να διαβαστούν ανεξάρτητα αλλά ουσιαστικά συνδέονται μεταξύ τους με ένα ανεπαίσθητο νήμα που διατρέχει την αφήγηση από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου κατακτώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Κρατώντας αμείωτη αλλά και ενεργά διαλεκτική τη σχέση πομπού/δέκτη και αντιμεταθέτοντας εναλλάξ ρόλους σε ένα παιχνίδι εικόνων, συναισθημάτων και παράλληλων μοναχικών ποριών που όπως και η ζωή αποδεικνύονται πολύ πιο σύνθετες απ’ ότι αρχικά είχαμε φανταστεί.  

Με σαρκαστικό, σταθερά καλοδιατυπωμένο και συχνά ειρωνικό ύφος, όπου υπολανθάνει το χιούμορ ανάμεικτο με την πικρία, οι ερωτικές ιστορίες του Φάνη Κατσιρέλου, που θα μπορούσαν να διαβαστούν και ως ένα ενιαίο μυθιστόρημα, διεκδικούν  Η εποχή του τέλους των αντιθέσεων

 

 Κανά Ειρήνη - Χρήστος (2013)

Ο Φάνης Κατσιρέλος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Δημοσιεύει κριτικές, ποίηση και πεζογραφία σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε Ανθολογίες Ποίησης. Έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις και κριτικές ποίησης στο Συμπόσιο Ποίησης του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Από το 2003 συμμετέχει στη Σύνταξη του περιοδικού Μανδραγόρας· από το ομώνυμο εκδοτικό έχουν κυκλοφορήσει δύο ποιητικές του συλλογές το Εγχειρίδιο Αμηχανίας, Ποίηση, 2004 και Έτοιμος κόσμος, 2011.

«Μ»

εκδόσεις Μανδραγόρας,
Αθήνα 2015, σελ. 224,
15Χ21 εκ,
(Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία),
έργο εξωφύλλου Γιάννης Αλεξάκης,
ISBN: 978-960-9476-96-6

Share this Post

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.