Είχα γράψει ένα βιβλίο. Το Βιβλίο της Αλλαγής του Κόσμου. Γεμάτο ευτυχία. Όποιος το διάβαζε γέμιζε αγάπη για το κάθε τι. Έβρισκε μέσα του τη βρύση που ρέει ευχαρίστηση. Το βιβλίο άλλαξε τους ανθρώπους. Έφερε στην επιφάνεια την τρυφερή πλευρά τους, κάτι που αποδείχτηκε μεταδοτικό. Όσοι το διάβαζαν, με αλλαγμένη αύρα και συμπεριφορά, κολλούσαν στους υπόλοιπους το μικρόβιο της χαράς. Συνέβη και κάποιοι που πριν σχεδίαζαν εγκλήματα, μόλις πλησίασαν τα υποψήφια θύματα, να αλλάξουν γνώμη. Γιατί είχε μεταβληθεί η σύσταση της ατμόσφαιρας. Φάνηκε κάποια στιγμή πως και με τα μόρια του αέρα εξαπλωνόταν η ευφορία. Τη διέδιδαν οι εκπνοές των αναγνωστών.
Φονιάδες, μαφιόζοι και απατεώνες είχαν μεγάλη επιτυχία. Διηγούνταν ανάρπαστες περιπέτειες με όσα θα μπορούσαν να είχαν διαπράξει. Πρώην παράνομοι αποθεώνονταν στα θέατρα. Διέπρεπαν σε ρόλους ακρότητας και παραφοράς. Παλιοί αλκοολικοί και χρήστες ουσιών γεννούσαν καινούργια είδη τέχνης, γεμάτα νιρβάνα και ψυχεδέλεια. Εισήγαγαν μια υβριδική δημιουργική κατάσταση, που συνδύαζε νωχέλεια με ακραία πνευματική διαύγεια. Ένας πρώην τοξικοεξαρτημένος αναδείχθηκε σε νέο ραψωδό απαγγέλλοντας και γράφοντας την έμμετρη Ανθρωπιάδα, ένα αποτύπωμα όλων των επιτευγμάτων και των παρεκτροπών. Το ξεκίνησε απ’ τη σύγχρονη εποχή και βρίσκεται με δέκα επτά χιλιάδες στίχους στις σταυροφορίες, πηγαίνοντας προς τα πίσω και γράφοντας την ιστορία ανάποδα. Όλοι πιστεύουν πως όταν φτάσει στον πρώτο άνθρωπο, κάτι σπουδαίο θα φανερωθεί.(…) Πολιτικοί, διευθύνοντες σύμβουλοι και επαγγελματίες καταχραστές ξεκίνησαν καινούργια καριέρα. Παίζουν τους πρώτους ρόλους σε έργα οργουελικά ή στους Ριχάρδους και τους Ερρίκους του Σαίξπηρ. Οι πολεμοχαρείς είναι ασυναγώνιστοι στον Μάκβεθ, όπου κάθε πρώην ματαιόδοξη γυναίκα χαίρεται να παίζει τη Λαίδη…
Η Κατερίνα Καζολέα, με σπουδές Ιστορίας-Αρχαιολογίας, κλασικής Φιλολογίας και Ιστορίας της τέχνης στην Αθήνα και τη Γερμανία, και εμπειρία ως τακτική συνεργάτης περιοδικών σε εικαστικά θέματα και ως συγγραφέας θεατρικών έργων και μιας ποιητικής συλλογής, κατέχει αναμφισβήτητα την τέχνη της γραφής. Πέρα απ’ αυτό όμως διαθέτει πηγαία έμπνευση.
Κάθε διήγημα, από τα 23 της συλλογής, έχει ένα ξεχωριστό θέμα και ιδιαίτερο ύφος, δημιουργεί μια διαφορετική ατμόσφαιρα, μια διαφορετική συναισθηματική κατάσταση. Οι αφηγήσεις είναι άλλες αισιόδοξες, άλλες πεσιμιστικές, κάποιες μεταφυσικές, κάποιες ρεαλιστικές. Μιλούν για έρωτα και θάνατο, για φιλία και μοναξιά, για διασάλευση ταυτότητας, για παραίτηση και αναγέννηση.
Υπερβαίνοντας τη βιωματική γραφή, η συγγραφέας για κάθε διήγημά της φαίνεται ότι έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα. Γιατί βέβαια δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα ναυτικός, μηχανόβια, τεχνικός μοτοσυκλετών, τοξικομανής, δραπέτης φυλακών, έντομο, ηθοποιός σε πλανόδιο μπουλούκι, κάποιες από τις ιδιότητες που έχουν οι αφηγητές και οι ήρωές της. Και σε κάθε διήγημα μιλάει μια άλλη γλώσσα, τη γλώσσα των ηρώων της, τη δική τους «αργκό»…
Η Κατερίνα Καζολέα, με εμβάθυνση και τέχνη, αναζητά “το αχρησιμοποίητο υλικό” της ψυχής των ανθρώπων για να το μετουσιώσει σε πρωτότυπες μοναδικές ιστορίες.
Ιστορίες που κεντρίζουν αδιάλειπτα το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τις ανατροπές και την ποικιλία τους.
“Μ”
Η Κατερίνα Καζολέα γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία τέχνης και την κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Regensburg της Γερμανίας. Εργάστηκε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης ιστορικών τέχνης (AICA). Συμμετείχε στη συγγραφή του Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών των εκδόσεων Μέλισσα. Άρθρα της για την τέχνη έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Αρθρογραφούσε από το 2008 ως το 2017 στα Εικαστικά θέματα του περιοδικού Μανδραγόρας. Το 2018-19 παρακολούθησε εργαστήρια θεατρικής γραφής του Θανάση Τριαρίδη και το 2020 αποφοίτησε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου ΠΟΡΕΙΑ. Έχει στο ενεργητικό της οκτώ θεατρικά έργα και μια ποιητική συλλογή.
* Κατερίνα Καζολέα Η κορδέλα, Διηγήματα (σειρά Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία), σελ. 176, Εκδ. «Mανδραγόρας», Αθήνα, Σεπτέμβριος 2020 ISBN 978-960-592-113-2