Χρήστος Γιαννακός | Έτοιμος Κόσμος

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Χρήστος Γιαννακός | Έτοιμος Κόσμος
(Πρωινή παραλογή)

Πρόσωπα κέρινα,
μέλη ακίνητα,
στομάχι σφιγμένο
–μετρούν τις δυνάμεις τους
οι υπάλληλοι Ίκαροι
και κλίνουν προς την ανατολή.

Mια φορτισμένη στην απόγνωσή της γραφή που ιστορεί το φόβο, τον πανικό, ή την πικρία; όχι των καιρών που προϋπήρξαν, αφού ο Χρήστος Γιαννακός ανήκει στην εν εξελίξει νεότερη γενιά, όσο αυτών που πρόκειται να ’ρθουν. Ένα είδος δηλαδή προφητείας –λόγος πυριγενής– μέσω του οποίου ο Τειρεσίας ποιητής επιχειρεί με τη δεύτερη ποιητική του συλλογή να μεταβάλει τον ορίζοντα με λέξεις: Με το χάραμα στο χαρτί/ κρύβονται ξανά οι λευκές.// Τι είδους τέφρα θα κάμω;// Ποιο θέρος;/ Ποιος ύπνος θ’ ανατραφεί/ κατά λέξη ατέρμονη; («Θέρος»).

Εικόνες που καίνε στο ποιητικό σώμα/ Με το απρόβλεπτο να κοιτά απ’ τα μέσα/ Αν παθαίνω σημαίνει μπορώ να εικάσω/ Το κορμί μετεικάζει σε μια φλογερή εποχή. («Όπως οι πληγές σβήνουν». Τα ποιήματα του Χρήστου Γιαννακού παραμένουν αισθήματα στην απολυτότητα της αποσιωπητικής γραφής του. Δηλαδή υπονοούν παρά εξηγούν, ή διηγούνται. Περιμένουν στη γωνία να τα σηκώσει ο πρώτος περαστικός για ν’ αφουγκραστεί μαζί του στον παλμό της σιωπής τη γλώσσα που καίει πάνω από κεριά, τις ψυχές και τ’ απρόβλεπτα μιας φλογισμένης εποχής.

Ακριβολόγος, ολιγόλογος, εξομολογητικός (βλ. το ποίημα «Πρόσεχε σεαυτώ»), ερωτικός, υπαρξιακός, τρυφερός, αφήνει το βλέμμα/ τις λέξεις/ τα αισθήματα να περάσουν κι ενίοτε να προσπεράσουν τα ασάλευτα σήματα της ζωής. Είτε ως θεατής, είτε ως πρωταγωνιστής δημιουργός ή αναγνώστης, ο Γιαννακός συνταιριάζει ώριμα το υλικό του βιβλίου του έχοντας επίγνωση ότι παράγει έργο.

«Μ»

Ο Χρήστος Γιαννακός γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Περιβάλλον στο Μάντσεστερ. Από το 2003 συμμετέχει στη σύνταξη του περιοδικού Μανδραγόρας. Κατά την τελευταία δωδεκαετία δημοσιεύει κριτικές, ποίηση και πεζογραφία σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε Ανθολογίες Ποίησης. Επίσης, έχει παρουσιάσει κριτικές ποίησης στο Συμπόσιο Ποίησης της Πάτρας.

Μανδραγόρας, 2011
28 σελ.
ISBN 978-960-9476-15-7

Share this Post