Ομαδική έκθεση «Συνάνθρωπος» Ζωγραφική – Γλυπτική – Εγκατάσταση στην Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος

In Εικαστικά, ΤΕΧΝΕΣ by mandragoras


Εικαστικά



Ομαδική έκθεση
«Συνάνθρωπος»

Ζωγραφική – Γλυπτική – Εγκατάσταση

στην Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα)
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Απριλίου, 20:00
Διάρκεια: 19 Απριλίου έως 19 Μαΐου 2018

Επιμέλεια: Σαράντης Γκάγκας
Ιστορικός τέχνης: Miguel Fernandez Belmonte

Για πρώτη φορά, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και το My art box, by technohoros εγκαινιάζουν συγχρόνως την Πέμπτη 19 Απριλίου την πολύ σημαντική ομαδική εικαστική έκθεση «Συνάνθρωπος» που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, σε επιμέλεια Σαράντη Γκάγκα, και σε συνεργασία με τον Ιστορικό τέχνης, Miguel Fernandez Belmonte. Οι δύο χώροι θα φιλοξενήσουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιακής τέχνης και εγκαταστάσεις, συνθέτοντας ένα σύνολο, και αποτελώντας ο ένας αναπόσπαστο μέρος του άλλου. Στην έκθεση συμμετέχουν οι πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς, Mohamed Abou Elnaga από την Αίγυπτο, Wolfgang Brenner από τη Γερμανία, Rolana Ceckaiskaite από τη Λιθουανία, Σαράντης Γκάγκας από την Ελλάδα, Ohno Kouji από την Ιαπωνία, Paula Kouwenhoven από την Ολλανδία και Miodrag Peric από τη Σερβία, οι οποίοι και θα παρευρίσκονται στα εγκαίνια.

Όπως αναφέρει ο Ιστορικός τέχνης Miguel Fernandez Belmonte: «Τι ενώνει τα έργα επτά σύγχρονων καλλιτεχνών από επτά διαφορετικές χώρες; Ποιος είναι ο ιστός στον οποίο αλληλοεπιδρά η τέχνη τους και αποκτά μια άλλη εμβέλεια; Μια πρώτη σημαντική παράμετρος είναι η ίδια η τέχνη τους. Μέσω αυτής, ήρθαν σε επικοινωνία μεταξύ τους, γνωρίστηκαν και μοιράστηκαν  τις ανησυχίες και τις απόψεις τους. Δημιούργησαν σταδιακά έναν χώρο συνάντησης, ανταλλαγής και επικοινωνίας, πέρα από σύνορα, ο οποίος δεν είναι ριζωμένος σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά όπου τους φέρνει η δημιουργία τους. Αυτοί οι καλλιτέχνες έχουν πραγματοποιήσει κατά καιρούς συλλογικές εκθέσεις, αλλά για πρώτη φορά το κάνουν ομαδικά».

Ο Mohamed Abou Elnaga από την Αίγυπτο, καλλιτέχνης, επιμελητής και καθηγητής, δουλεύει με διάφορα μέσα, όπως φωτογραφία, ζωγραφική και σχέδιο. Στα έργα του, προβάλλονται έντονα τα συναισθήματα των υποκειμένων και ενώνονται οι αιώνιες μνήμες της χώρας του με τις πιο σύγχρονες προκλήσεις και γεγονότα.

Ο Wolfgang Brenner, από τη Γερμανία έχει πάντα μια κοινωνικό-πολιτική διάσταση στα έργα του, πολλές φορές με κριτική σκέψη και καυστικό χιούμορ. Προτάσεις, σαν αυτές μέσα στα κινέζικα τυχερά μπισκότα (Glückskekse) συνδυάζονται με μεταξοτυπίες, κολάζ και έργα με μικτές τεχνικές, δημιουργώντας καινούργιες αναγνώσεις.

Ο Miodrag Peric, γλύπτης από τη Σερβία, παρουσιάζει τα έργα “The blue yonder”, “Totally pissed”, “Excess baggage corkscrew”, “The black telephone”, “The call”. Συνδυάζοντας στοιχεία που αναγνωρίζουμε ως διαφορετικά μεταξύ τους, ο Peric δίνει ζωή σε όντα και αντικείμενα που αποκτούν μια εντελώς διαφορετική οντότητα και νόημα.

Η Paula Kouwenhoven από την Ολλανδία, παρουσιάζει μια σειρά έργων που βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο παραστατικό στοιχείο και την ελεύθερη επεξεργασία και ερμηνεία του καλλιτέχνη.

H Rolana Ceckauskaite από τη Λιθουανία, παρουσιάζει το έργο “Knock and maybe someone will open”. Διάφορα ρόπτρα παραπέμπουν σε παλαιότερες, αλλά όχι και τόσο μακρινές εποχές, όπου ίσως υπήρξε μια πιο άμεση επικοινωνία με τον γείτονα, με τον αλλοδαπό, με τον ξένο.

Ο Σαράντης Γκάγκας  παρουσιάζει το έργο Αδιάρρηκτο νήμα. Πάνω σε έναν μεταλλικό κύκλο, ο καλλιτέχνης έχει φτιάξει μια ανομοιόμορφη και ασύμμετρη δομή από μεταξένιες κλωστές. Με ένα φυσικό υλικό, ο Γκάγκας έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο μικρόκοσμο. Πάνω σε αυτόν, για ένα διάστημα, αναπτύσσονται και ζούνε οι γνωστοί μεταξοσκώληκες. Σχηματίζουν διάφορους περιπάτους πάνω στην προηγούμενη δομή και προσθέτουν το δικό τους χρόνο και ίχνη στον χρόνο του ανθρώπου.

Ο Ιάπωνας Ohno Kouji, παρουσιάζει το έργο “Dulce bellum inexpertis –Adagiorum Collectance IV,I,I”- δηλαδή, Για τους άπειρους, ο πόλεμος είναι γλυκός. Το δεύτερο μέρος του τίτλου αναφέρεται στη συλλογή από adagio, δηλαδή από συγκεκριμένες εκφράσεις που συνήθως εμπεριέχουν ένα ηθικό δίδαγμα και μνημονεύονται εύκολα.

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Ο Mohamed Abouelnaga γεννήθηκε το 1960 στην πόλη Tanta της Αιγύπτου. Είναι απόφοιτος (με τιμές) του προπτυχιακού προγράμματος Καλών Τεχνών στο τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας (1983) και κάτοχος του μεταπτυχιακού προγράμματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας (1992). Το 1997, έλαβε το διδακτορικό του στη Φιλοσοφία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας. Ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης της Μέσης Ανατολής που έλαβε υποτροφία από την Ιαπωνική κυβέρνηση να σπουδάσει την τέχνη της επεξεργασίας του χαρτιού. Την επόμενη δεκαετία παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, βίντεο και εγκατάστασης στην Αίγυπτο και σε όλον τον κόσμο.

Ο Mohamed Abouelnaga είναι ένας διεπιστημονικός καλλιτέχνης, καθηγητής τέχνης, επιμελητής και δημιουργός. Κατά τη διάρκεια της πολύχρωμης  καριέρας του, έχει φιλοτεχνήσει καλλιτεχνικά projects που έχουν κερδίσει βραβεία, έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά του απέναντι στην κοινωνία του και έχει «αναθρέψει» τις καινούργιες γενιές νέων καλλιτεχνών με τη διδασκαλία του, τα σεμινάριά του και το πλήθος των πρακτικών του.

Ως επιμελητής, δημιούργησε το 2002 τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη  Artist Book Biennial στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, με τίτλο “Imagining the Book”, όπου οι συμμετείχαν διεθνείς καλλιτέχνες από διαφορετικές κουλτούρες , υπόβαθρα και εθνικότητες που έθεσαν την δική τους οπτική σε αυτήν την ιδιαίτερη καλλιτεχνική πρακτική. Το 2009, του ανατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου να γίνει ο επιμελητής της  25ης Alexandria Biennial for Mediterranean Countries που άνοιξε στις 17 Δεκεμβρίου του 2009. Δύο χρόνια αργότερα, το 211, ήταν ο επιμελητής του Sharjah Children Art Biennial.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και Μουσειακές συλλογές, όπως στο Museum of Modern Art στο Κάιρο, στην Όπερα στο Κάιρο, στο Εθνικό Μουσείο στο Αμμάν της Ιορδανίας στην Paper Academy στο Κιότο της Ιαπωνίας, στο Arab Fund στο Κουβέϊτ, στην Ισλαμική Συλλογή, στο LACMA  στο Λος Άντζελες, στη συλλογή του HH Sultan bin Muhammad Al-Qasimi στο Sharjah των Ηνωμένων Αραβικών Εθνών, στη συλλογή του Shuman Foundation στο Αμμάν της Ιορδανίας και στη συλλογή του Tarek Al-Jayyeda στην Ντόχα του Κατάρ. Επίσης, πολλά από τα έργα του έχουν πουληθεί σε διάσημους συλλέκτες  τέχνης σε όλη την Αραβική περιοχή.

 

O Wolfgang Brenner γεννήθηκε το 1956 στο Oberwesel της Γερμανίας. Από το 1997, είναι ανεξάρτητος καλλιτέχνης και, από το 1998, μέλος του German artists association. Από το 2004, είναι μέλος του international artist’s collective European Artists e.V, ενώ από το 2003 μέχρι και το 2015, ήταν λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Paderborn, στο τμήμα των Πολιτισμικών Σπουδών (Καλές Τέχνες και Σχέδιο Ρούχου). Κατά την περίοδο 2007 έως 2013, ήταν λέκτορας στη Θερινή Σχολή του Paderborn, ενώ κατά την περίοδο 2006 έως 2010, ήταν λέκτορας στη Θερινή Σχολή του Dringenberg. Έχει πολλές συμμετοχές σε διεθνή Συμπόσια ενώ έχει τιμηθεί για το έργο του.

 

Η Rolana Čkauskaitė γεννήθηκε το 1972 στο Šiauliai της Λιθουανίας. Το 1990 αποφοίτησε από το Vilnius M.K. Čiurlionis Art School και το 1995 από το Vilnius Academy of Fine Arts.
Από το 1993, έχει λάβει μέρος σε 190 ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει 59 ατομικές στη Λιθουανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Λετονία , τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Ανδόρρα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, τη Βουλγαρία, τη Σουηδία, την Ελβετία, το Ουζμπεκιστάν, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Λευκορωσία.

Από το 2000, έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς, Συμπόσια, σεμινάρια, Art Camps και συνέδρια.

Από το 2003, έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις, έχει οργανώσει και συντονίσει εκπαιδευτικά σεμινάρια τέχνης για εκπαιδευτικούς.

Από το 1999, είναι μέλος του Lithuanian Artists Association και από το 2010 μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος. Το 2015 έλαβε το Διδακτορικό της δίπλωμα από το Mugla Province of Mentese District Mayor της Τουρκίας. Το 2009 έλαβε το ειδικό βραβείο για το Level of Creativity and Humor during the XXV International Biennial “Humor in Art” στο Τολεντίνο της Ιταλίας. Το 2007 έλαβε το δίπλωμα της Ρουμανικής Επιτροπής της UNESCO και του Calimanesti Municipality for “Creativity participation in the International Art Camp Vlaicu Ionescu”. Το 2005 τιμήθηκε με το Status of an Art Creator από το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Λιθουανίας. Στο 2004 έλαβε τιμητική επιστολή από το The Republic of Lithuania Ministry of Education and Science. Το 2002 έλαβε το δίπλωμα από το Vilnius Municipality Culture, Education and Sport Department.

 

Ο Σαράντης Γκάγκας γεννήθηκε το 1966. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε διεθνείς art fairs και biennales, μεταξύ των οποίων είναι η 25η μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 2009, η 15η Lulea Biennale στη Σουηδία και η 1η Sofia Paper Art Biennale το 2011. Σημαντικές ατομικές παρουσιάσεις του έργου του είναι η έκθεση «Λόγος – Χρόνος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 2013 και οι τρείς μόνιμες εγκαταστάσεις Land Art,  “Landspace as a memory” (2012) , «O κήπος  του Επίκουρου» (2014), «Τόπος» (2016) που διοργανώθηκαν  σε συνεργασία με το Land Art Delft Foundation στο Delft της Ολλανδίας.

 

Ο Ohno Kouji γεννήθηκε το 1971 στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Το 1994, αποφοίτησε από το προπτυχιακό τμήμα Γλυπτικής του Tama Art University, ενώ από το 1996 είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Γλυπτική του Tama Art University. Το 2002 παρακολούθησε το Πρώτο Εργαστήριο Ανατομίας του Juntendo Medical College ως ερευνητής, με στόχο να μελετήσει το ανθρώπινο σώμα, για την τέχνη του. Το 2017 έλαβε την υποτροφία Overseas Study Programme for Artists από την Agency for Cultural Affairs της κυβέρνησης της Ιαπωνίας με σκοπό να εργαστεί στο Institute in World Art Delft της Ολλανδίας.

Δημιουργεί εγκαταστάσεις και γλυπτά. Η κεντρική ιδέα της δουλειάς του είναι η εξέταση της ζωής και του θανάτου στην Ανατολική και Δυτική Φιλοσοφία. Κατοικεί στο Άμστερνταμ και εργάζεται στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

 

Paula Kouwenhoven

Η Paula Kouwenhoven γεννήθηκε το 1953. Από το 1974 έως το 1977, σπούδασε στην Vrije Academie στη Χάγη της Ολλανδίας, από το 1977 έως το 1982 στη Royal Academy of Art στη Χάγη και από το 1982 έως το 1984, στο University of Applied Science στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Από το 1989 έως το 1996 ήταν ιδιοκτήτρια της Galerie Kouwenhoven, ενώ από το 1984 έως το 1998, εργάστηκε ως καθηγήτρια Τέχνης και Ιστορίας της Τέχνης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Miodrag Peric

Miodrag Peric γεννήθηκε το 1971 στο Novi Sad της Σερβίας. Το 1997 αποφοίτησε από το τμήμα Γλυπτικής της Ακαδημίας καλών Τεχνών στο Novi Sad. Είναι μέλος του European Artists Association (EEA) στη Γερμανία και μέλος του Artists Association of Vojvodina στο Novi Sad της Σερβίας.

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του International Symposium for Sculptors IN VIVO, στο Novi Sad της Σερβίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συμπόσια και έχει εκθέσει τη δουλειά του περισσότερες από 30 φορές στη Σερβία και αλλού, όπως στην Ευρώπη, την Κίνα, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30

Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00

Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | [email protected]

 

Share this Post