Κώστας Κρεμμύδας | Ερυθρόλευκη τρέλα, Κόκκινες τουλίπες στον Κολωνό

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Μυθιστόρημα, Πεζογραφία by mandragoras


Μυθιστόρημα


Κώστας Κρεμμύδας, Ερυθρόλευκη τρέλα, Κόκκινες τουλίπες στον Κολωνό , Μυθιστορηματικό/αυτοβιογραφικό χρονικό, εισαγωγή Αλέξης Ζήρας, έργο εξωφύλλου: Ειρήνη Κανά, εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα 2017, σελ. 192, 21Χ15 εκ., (Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία), έκδοσης: 271, ISBN 978-960-592-052-4 τιμή 12,72 ευρώ.

Ο Κώστας Κρεμμύδας
γεννήθηκε στον Κολωνό
με τον Ολυμπιακό
Όνειρο μεγάλο
Και τίποτ’ άλλο.

Έχει ένα γιο
Ολυμπιακό,
τη Τζέλα
και πολλούς
αγαπημένους φίλους
επίσης Θρύλους.

Σε χώρα ήλθες, ξένε,
μ’ έμορφα άλογα, στο ωραιότερο
μέρος της γης, στον Κολωνό, με το λευκό του χώμα […] Εδώ περιδιαβάζει
ο βακχικός Διόνυσος και γύρω του
οι Νύμφες που τον τρέφουν.

Σοφοκλής, Οιδίπους επί Κολωνώ , (μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης)

Ο Ολυμπιακός, οι εμβληματικοί παίχτες του: Αριστείδης Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Βασίλης Μποτίνος, Νίκος Γιούτσος, Κώστας Πολυχρονίου…, η ιστορία του Θρύλου μέσα από αθλητικές εφημερίδες, ο Κολωνός, η γειτονιά, ο Λόφος, η Ακαδημία Πλάτωνα, τα μνημεία, τα μαγέρικα, τα σινεμά κι οι άνθρωποί του, ανάμεσα σ’ αυτούς κι οι άνθρωποι του Κώστα Κρεμμύδα, οι μνήμες του κι οι ιστορίες τους, κι η Πολιτική (με Π κεφαλαίο) συμπλέκονται, συνδέονται, εναλλάσσονται σ’ ένα τρυφερό, πηγαίο, σαρκαστικό και αυτοσαρκαστικό αφήγημα…

Εντωμεταξύ συνεπαρμένος από την Ακολουθία των Παθών αλλά και από τη λειτουργία του Ιωάννου Χρυσόστομου, που παρακολουθούσαμε με τη Ρουμπίνη τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, αποφάσισα να γίνω Δεσπότης. Όχι ένας απλός ιερέας αλλά ένας επαναστάτης Μητροπολίτης σαν τον Ιωακείμ στη Μακεδονία και τον Αντώνιο της Ηλείας που ήταν Εθνοσύμβουλοι στους Κορυσχάδες. Σαν μεταβατικό στάδιο, κατόπιν υπόδειξης ενός σεβάσμιου παπά στον Άγιο Κωνσταντίνο του Κολωνού, είπαμε με τον πατέρα μου να πάω ως παπαδάκι σε μια κυριακάτικη λειτουργία. Φτάσαμε λίγο πριν το σχόλασμα «Τώρα;» λέει ο παπάς, «Αφήστε για την άλλη Κυριακή, να τον φέρετε πρωί πρωί στις 7.00». Επόμενη Κυριακή δεν υπήρξε, καθώς αργήσαμε και πάλι να σηκωθούμε απ’ το κρεβάτι κι αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία απόπειρα ιεροσύνης μου. Δεν ξέρω ποια θα ήταν η εξέλιξή μου αν η εκκλησία είχε και δεύτερη παράσταση τις Κυριακές, ή πώς θα ’ταν τα πράγματα αν είχα την τύχη να ζήσω τις τηλεοπτικές κυριακάτικες φιέστες στην παρούσα παντοδυναμία της εκκλησίας που ανεβάζει κυβερνήσεις και κατεβάζει υπουργούς, πάντως το πρωινό ξύπνημα και η βαριεστιμάρα του πατέρα μου απέναντι στα εκκλησιαστικά πράγματα μ’ έκαναν να σταματήσω τις ψαλμωδίες και να στραφώ στον Καραγκιόζη. Άλλωστε σε λίγο επρόκειτο να γνωρίσω έναν άλλο ναό, του Καραϊσκάκη, ανοιχτό στον ήλιο και το φεγγάρι, με θέα το Φάληρο, γεμάτο αστέρες και δεκάδες χιλιάδες πιστούς που ύψωναν τα χέρια σε ανάταση (ψυχής) βγάζοντας απ’ τα σπλάχνα τους τη μυριόστομη ιαχή γκοοοοολ για τον αγαπημένο τους Θρύλο…

Kώστας Kρεμμύδας : γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε στα τμήματα Πολιτικών Eπιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παιδαγωγικά στη ΣEΛETE, νομικά στην Aθήνα και Kοινωνική Iστορία στη Σορβόνη, όπου παρουσίασε το μεταπτυχιακό του: «Συνδικαλιστικό κίνημα και Τράπεζες στην Ελλάδα (1917-1949), Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας». Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή (βαθμός: Άριστα) στο Πανεπιστήμιο Πατρών για το περιοδικό της Αριστεράς «Eπιθεώρηση Tέχνης» (1954-1967). Από το 2000 είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης που τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2016 διδάσκει, ως μέλος ΣΕΠ, Ποίηση, στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου.

Συμμετείχε κατά καιρούς σε συλλογικές προσπάθειες πολλών λογοτεχνικών εντύπων: Nεώτερα Γράμματα (1980-1984), Πολιτιστική (1982-1989), Mεταπολιτιστική (1992), Eμείς (1990-1993), H Tράπεζα (1994-2000), «Συμπόσιο» (2002-2006) κ. ά. Aπό τον Mάιο του 1993 διευθύνει το περιοδικό Mανδραγόρας , καθώς και τις ομώνυμες εκδόσεις που σήμερα αριθμούν 300 τίτλους βιβλίων. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Tο ασανσέρ, Mια ημιτελής συνουσία (1993), Ωδή στα τρόλεϋ (1995), Yπέρ ηρώων (1998), Mηνύματα σε κινητό (2002), Σαντιγκάρ (2013) και με τον Αλέξανδρο Αραμπατζή τη συλλογή Ποιήματα μικρόσωμα άσωτα και φαντασμένα στα όρια του πολίτικαλ κορέκτ (2014). Το 2014 κυκλοφόρησε επίσης και το βιβλίο του με πολιτικά χρονογραφήματα Ξούθου & Μενάνδρου γωνία, Τέλος Εποχής , ενώ το 2017 η αυτοβιογραφική νουβέλα Ερυθρόλευκη τρέλα, Κόκκινες τουλίπες στον Κολωνό.

Kριτικά κείμενα, δοκίμια και χρονογραφήματά του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά.

Share this Post