Εικαστικά
Δύο Έλληνες ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης και ο Φίλιππος Τσιτσοπούλος στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αγίας Πετρούπολης
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 20ου-21ου ΑΙΩΝΑ της Αγίας Πετρούπολης προετοιμάζει ένα μεγάλο διεθνές εκθεσιακό πρόγραμμα με τίτλο Radical fluidity. Grotesque in Art, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2019.
Πρόκειται για μια ασυνήθιστη και μοναδική μελέτη πάνω στο θέμα της γκροτέσκ τέχνης από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα και θα βοηθήσει τους επισκέπτες να διεισδύσουν σε ένα παράξενο και πολύπλοκο σύμπαν, μέσα από ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων, αλλά και από πολλές διαφορετικές οπτικές.
Το Grotesque είναι μια πολύπλοκη έννοια που συνδυάζει στοιχεία τα οποία είναι συνήθως αντιθετικά μεταξύ τους: ο ρεαλισμός και η καρικατούρα, το γελοίο και το τραγικό, η φαντασία και η διαστροφή, συναντιούνται με αριστουργηματικό τρόπο που παράγει μια παραμορφωμένη, φαντασμαγορική εικόνα του κόσμου. Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για μια σκόπιμα υπερβολική απόκλιση από έναν κανόνα. Ταυτόχρονα, η ενδεχόμενη «παραμόρφωση» και η εκκεντρότητα μπορεί να κρύβει μια σημαντική γενίκευση των συσχετισμών και των αναφορών.
Η έκθεση θα παρουσιάσει στο κοινό, περισσότερα από 300 έργα, από διάσημους σύγχρονους Ρώσους και διεθνείς καλλιτέχνες, με σαφείς εκφάνσεις της γκροτέσκο τεχνοτροπίας. Έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων και βίντεο θα βυθίσουν τον θεατή στον φανταστικό και εντυπωσιακό κόσμο του παράλογου. Έργα τα οποία προέρχονται από την ίδια τη συλλογή του Μουσείου, από το Ρωσικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, από γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές της Μόσχας, καθώς και από την Αμερική, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Κίνα και άλλων χωρών. Μεταξύ των περισσότερων από 100 καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος, συμμετέχουν και δύο έλληνες, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης ο οποίος θα παρουσιάσει εκτός από κάποιων χαρακτικών του και ένα animation μικρού μήκους με τίτλο «Carousel», ο οποίος χρησιμοποιεί πολύ συχνά στοιχεία από μάσκες ή χαρακτηριστικά ζώων σε ανθρώπινες φιγούρες, θέλοντας με τον τρόπο του ίσως να ασκήσει ενός είδους κοινωνικής κριτική και να τονίσει τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών του ή ίσως ακόμη, να δείχνει με αυτόν τον τρόπο, πως τα βιώματα και οι εμπειρίες μας, αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια επάνω μας… Επίσης το «Carousel» έγινε και το διαφημιστικό σποτ της έκθεσης. Και ο Φίλιππος Τσιτσοπούλος που θα παρουσιάσει βίντεο-εγκατάσταση, είναι γνωστός κυρίως για τις performance που παρουσιάζει με την χρήση μάσκας, δικής του επινόησης με στοιχεία γκροτέσκο και κάθε φορά είναι σαν να δίνει μια εσωτερική πάλη, ενάντια στην ίδια του την «εικόνα»…
Η έκθεση θα καταλάβει όλο το χώρο του Μουσείου των τεσσάρων ορόφων, ενώ ένα πρωτότυπο έργο τέχνης έχει δημιουργηθεί στον ποταμό Griboedova που σχεδόν ακουμπάει το μουσείο και θα γίνει το σημείο εκκίνησης αυτού του φιλόδοξου project με θέμα το γκροτέσκο στην τέχνη.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες αντλούν έμπνευση από τη λογοτεχνία, το θέατρο, από τις διάφορες εθνικές παραδόσεις, από τις ανθρώπινες κακίες και αδυναμίες που διαποτίζουν την καθημερινότητά μας, από την ίδια τη ζωή και τις παραξενιές της. Στο grotesque, η τραγωδία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παράγει ένα κωμικό αποτέλεσμα, ενώ η καυστική σάτιρα μπορεί να γίνει θέμα burlesque. Τα μοτίβα και οι συνδυασμοί τους είναι απεριόριστα. Ως εκ τούτου, ο καλλιτέχνης είναι ελεύθερος να εκφράσει την δημιουργικότητά του χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο. Η έκθεση θα περιλαμβάνει συζητήσεις, ταινίες και άλλες δραστηριότητες, προσπαθώντας να δοθεί ένας ερευνητικός χαρακτήρας σε αυτήν.
Επιμέλεια
Marina Jigarhanjan
Polina Slepenkova
Αφροδίτη Οικονομίδου
Share this Post