Ποίηση
Σειρά: Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση
Γλυπτό εξωφύλλου: Μάνος Ποντικάκης
Εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα Μάρτιος 2018
Σελ. 64, 12Χ17 εκ. Αριθμ. έκδοσης: 289
ISBN 978-960-592-071-5 Τιμή 7,42 ευρώ
Η ΛΟΓΟΦΟΝΟΣ
Οι λέξεις σου / Στοιχί ζουν / Τεμαχί ζουν /
Θρυμματί ζουν / Ευνουχί ζουν/ Όμως δεν ζουν
*
Η ποίηση χορεύει τις λέξεις / Ζεϊμπέκικο /
Στους τεκέδες του έρωτα και του θανάτου
Στην «4η ποιητική συμπλοκή» ο Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος συν-πλέκει δυο «πολεμικές» τέχνες που έχουν πολλά κοινά, την Ποίηση και το Ζεϊμπέκικο. Ποίηση είναι περιοχή ανατίναξης της έναρθρης έκφρασης, είναι κίνηση για την ελευθερία, είναι η Αντίσταση του Λόγου στην τάξη της Λογικής… Η έκρηξη μολότωφ στα μούτρα του Ορθολογισμού. Το Ζεϊμπέκικο, από την άλλη, είναι ένας κλειστός χορός με οδύνη και εσωτερικότητα. Ο χορευτής δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον, «για πάρτη του καίγεται, για πάρτη του πονάει».
Στην ποιητική συλλογή «4η ποιητική συμπλοκή» λοιπόν, η Ποίηση και το Ζεϊμπέκικο συνανιούνται με τον έρωτα, με το πάθος, με τον θάνατο, με την εγκατάλειψη και την απουσία. Στις τρεις ενότητες με τίτλους ΕΡ-ΩΤΙΤΙΔΑ, ΓΡΑΦΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ και ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ο ποιητής με όπλο τη γλώσσα και το παιχνίδι του μέσω της γλώσσας, εκφράζει τις αγωνίες του και τις επικοινωνεί με τον αναγνώστη. Οι στίχοι του, συχνά γλωσσόκεντροι, πάντα σύντομοι και ελλειπτικοί, σχεδόν πάντα ερωτικοί, παρά το παιγνιώδες τους ύφος, επιτυγχάνουν τον σκοπό του δημιουργού τους να μοιραστεί με τον αναγνώστη τα συναισθήματά του για τη ζωή που δεν παύει να τον/μας γεμίζει ηδονή και οδύνη, που πρέπει όμως να ξέρουμε να τις βιώνουμε έντονα, για να «υπάρχουμε», όπως ο ποιητής.
Καθόλου τυχαίο άλλωστε το ακροτελεύτιο ποίημα:
H XΑPMOΛYΠH
Στο ζεϊμπέκικο μοιράζω το σκοτ Άδη
Στο να μου χέρι κρατάω τη χαρά
Στο άλλο κρατώ τη λύπη
Και τα δύο μου πόδια υφαίνουνε
Τον ιστό της χαρμολύπης
Ο Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence στη Γαλλία όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχολογία. Την περίοδο 1976-2013 εργάστηκε στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, από το 2002 ως Ανώτερος Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος.
Το 1996 αναγορεύτηκε Αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε την περίοδο 1997-1999 ως Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής στο «Τμήμα Επιστημών της Αγωγής» στη «Σχολή Ψυχολογίας και Επιστημών της Αγωγής» του Πανεπιστημίου Aix-Marseille I, την περίοδο 2000-2002 ως Ειδικός Επιστήμονας στο «Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και Διευθυντικού προσωπικού.
Συμμετείχε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια σχετικά με τα πεδία της σχολικής αποτυχίας, λειτουργικού αναλφαβητισμού, βίας στο σχολείο, νεανικής παραβατικότητας, αγωγής υγείας, ναρκωτικών, εκπαιδευτικής ψυχολογίας, ειδικής αγωγής και ένταξης ατόμων με αναπηρίες, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες ερευνητικές εργασίες και μελέτες, πολλές από τις οποίες εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και από άλλους φορείς. Δημοσίευσε σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και της Γαλλίας. Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία, ενώ επιμελήθηκε την έκδοση άλλων οκτώ βιβλίων.
«Μ»
Share this Post