Περιεχόμενα Νέου Τεύχους:
· ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιμέλεια-Εισαγωγή: Ξένη Σκαρτσή
Μια κραυγή αγωνίας από εκπαιδευτικούς και μαθητές, μια καταγραφή των σημερινών προβλημάτων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που παραμένουν άλυτα πάνω από ένα αιώνα. Απόψεις παλιών παιδαγωγών (Δημήτρη Γληνού, Αλέξανδρου Δελμούζου, Μίλτου Κουντουρά, Αμύλκα Αλιβιζάτου κ.ά.) που τρομάζουν με τη… διαχρονικότητά τους, συμπλέκονται με θέσεις και προτάσεις εκπαιδευτικών που είναι σήμερα εν ενεργεία.
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν: Εμμανουήλ Κριαράς, Nίκος Aνδριώτης, Σπήλιος Αργυρόπουλος, Παναγιώτης Βούζης, Ελένη Γούλα, Στάθης Γράψας, Δέσποινα Δεμερτζή,Πηνελόπη Ζαρδούκα, Κατερίνα Ζησάκη, Δημήτριος Ιακωβίδης, Χάιδω Καλλιτσάκη, Ρούλα Κούβαρη, Αλεξάνδρα Λεμονή, Λέλα Λυμπεροπούλου, Χριστόφορος Μηλιώνης, Κατερίνα Μιχαλοπούλου, Γ.Δ. Παγανός, Θανάσης Παπαγεωργίου, Μαλβίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Παπαχατζόπουλος, Θεόδωρος Πάσχος, Δημήτρης Ρόκος, Νίκη Ρουμπάνη, Κώστας Στεργιόπουλος, Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, Βιβή Τουρόγιαννη, Άννα Τσιλιμπάρη, Μαρία Φωκά.
Απαντούν σε ερωτήματα του «Μ» οι: Γιώργος Βαρθαλίτης, Θανάσης Βλάχος, Δημήτρης Καπουσούζ, Φωτεινή Κατσέλη-Παπαϊωάννου, Δανάη Λάγκα, Ελευθέριος Μαραγκουδάκης, Αλεξάνδρα Μελίστα, Ελένη Σακαντάνη-Μπότσογλου, Στάθης Στυλιάρης, Παναγιώτης Τραγαζίκης.
· Προτάσεις ποιητικών αναγνώσεων: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΡΑΒΟΣ (1948-1987)
Παρουσίαση-Aνθολόγηση: Θανάσης Μαρκόπουλος
Ο Μπράβος ανήκει στη γενιά του 1970, αλλά κυκλοφορεί όψιμα την πρώτη του ποιητική συλλογή Ορεινό καταφύγιο, μόλις το 1983. Δυο χρόνια αργότερα εκδίδει μια δεύτερη, Με των αλόγων τα φαντάσματα, κι ένα μονόφυλλο το 1986 με το ποίημα «Σονέτο του σκοτεινού θανάτου», το οποίο γράφεται με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του Λόρκα. Δημοσίευσε άρθρα, χρονογραφήματα και κείμενα κριτικής. Ύστερα από το θάνατό του εκδίδεται η συλλογή Μετά τα μυθικά (1996).
· ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ (1926) Για την ποιήτρια γράφουν οι Αλέξης Ζήρας και Κώστας Κρεμμύδας.
Η ίδια δημοσιεύει ανέκδοτα ποιήματά της και μια διάλεξή της για το Ακρωτήρι Χανίων στην Κατοχή.
· ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΕΡΙΑΔΗΣ (1947-2003) Παρουσιάζονται: σύντομο βιογραφικό σημείωμα, αποσπάσματα από το Μυθιστόρημά του Κατηγορία Α1 και ο Λάμπρος Παγκάκης «κρατάει» σημειώσεις πάνω στο ίδιο μυθιστόρημα.
· Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ Μια συζήτηση μαθητριών Λυκείου με τον πεζογράφο Θανάση Βαλτινό. Συντονισμός: Στάθης Κουτσούνης.
· ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΟΥΛΗΣ Η άγραφη μεριά της γλώσσας, του Σάββα Μιχαήλ
· ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΗΣ, «Oι λέξεις δεν κάνουν τον κόσμο αλλά το νοητό ανθρώπινο κόσμο», του Δημήτρη Ραυτόπουλου
· ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ του Δημήτρη Χατζή. Ο Παναγιώτης Νούτσος γράφει τις απόψεις μου σχετικά με μια βιβλιοκριτική για το «Διπλό βιβλίο».
· ΠΟΙΗΣΗ Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, Χλόη Κουτσουμπέλη, Ντίνος Σιώτης, Εύη Μπούκλη, Μάγδα Χριστοπούλου, Λαμπρινή Αιωροκλέους, Αλέξης Δάρας, Μαρία Νιάρχου, Μιχάλης Παπανικολάου, Θωμάς Ιωάννου, Αλεξάνδρος Αραμπατζής, Πηνελόπη Ζαρδούκα, Θόδωρος Μπασιάκος, Αρετή Γκανίδου, Νίκος Αργυρόπουλος
· ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Χρήστος Χαρτοματσίδης, Θόδωρος Πετιρόπουλος, Μαρία Πετρίτση, Μαρία Μυλωνάκη
· METAΦPAΣH
• Ο ελληνοκαναδός Πλάτων Μάμος μεταφράζει ποίηση της κόρης του Κατερίνας Μάμο. Η Κατερίνα Μάμο εργάζεται ως ελεύθερη ρεπόρτερ και ως βιβλιοθηκάριος στο Peachland της Βρετανικής Κολομβίας.
• Η Κωνστάνς Δημά μεταφράζει από τα βουλγαρικά ποίηση της Μαριάνα Αλεξάντροβα. Η Μαριάνα Αλεξάντροβα είναι βουλγάρα ποιήτρια, καθηγήτρια ρωσικής και βουλγαρικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μεταφράστρια και επιμελήτρια)
• Ο Xρήστος Ζάχος μεταφράζει Κένεθ Ρέξροθ. Ο Κένεθ Ρέξροθ (1905-1982), υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της «αναγέννησης» του Σαν Φρανσίσκο, Αμερικανός ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας, πανεπιστημιακός, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Το ενδιαφέρον του για την πολιτική, τον πολιτισμό, την τέχνη και την οικολογία και η αγάπη του για τη τζαζ έχουν επηρεάσει τα δοκίμια, την ποίηση και τα δημοσιογραφικά του κείμενα.
• Ο Σωτήρης Κακάτσης μεταφράζει μια διάλεξη του Χούλιο Κορτάσαρ στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, με θέμα «Ο διανοούμενος και η πολιτική στην ισπανόφωνη Αμερική». Ο Χούλιο Κορτάσαρ (1914-1984) υπήρξε μαζί με τους Κάρλος Φουέντες, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, Μάριο Βάργκας Λιόσα ένας από τους συγγραφείς της άνθισης της λατιοαμερικανικής λογοτεχνίας.
• Ο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς μεταφράζει Μισέλ Μονέρ. Ο Μισέλ Μονέρ, Γάλλος Ισπανιστής, γνωστός για τις έρευνές του πάνω στον Θερβάντες, κάνει τον ντεμπούτο του στην πεζογραφία μέσω των σελίδων του «Μ»
• Ο Φοίβος Πιομπίνος μεταφράζει τον «Θάνατο της μεγαλοαστής» του Εμίλ Ζολά. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας νουβέλας σε πέντε μέρη με τον τίτλο «Πώς πεθαίνουν και πώς κηδεύουν στη Γαλλία»
· ΔΟΚΙΜΙΟ
• O Χρήστος Δανιήλ γράφει για τον Πάμπο Φιλίππου, μια ποιητική φωνή από την Κύπρο
• Η Ελευθερία Δημητρομανωλάκη γράφει για τον «Χρόνο ως μνήμη και ιδεολογία στους “Δαιμονισμένους” του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι»
• Η Μαρία Στεφ. Καραγιάννη κάνει μια «Περιδιάβαση στον τόπο και στο χρόνο της γενέτειρας του Νίκου Καζαντζάκη»
· EIKAΣTIKA Tο τεύχος κοσμούν έργα της ΓΙΟΥΛΙΚΑΣ ΛΑΚΕΡΙΔΟΥ (Η Γιούλικα Λακερίδου γεννήθηκε το 1940 στη Λεμεσσό της Κύπρου. Έκανε σπουδές ζωγραφικής, ψηφιδωτού, αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής, βυζαντινής αγιογραφίας και ψηφιδωτού στο Λονδίνο, την Αθήνα και το Παρίσι. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και κυρίως ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα έργα της κοσμούν ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές συλλογές σε Γαλλία, Κύπρο και Ελλάδα.
· ΔΙΟΧΑΝΤΗ Μια συζήτηση με την ελληνίδα εικαστικό με αφορμή την εικαστική της παρέμβαση με τίτλο Ελευσίνια Μυστήρια στο χώρο του παλιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας.
· Η Κατερίνα Καζολέα γράφει για τον Μονέ: «Ξανακοιτώντας τον Μονέ. Ο βασικός εμπρεσιονιστής και οι πηγές της αφαίρεσης»
· ΣXOΛIA Της Γεωργίας Σωτηροπούλου με τίτλο «Γαλοπούλες και Χρυσόψαρα» • Του Γιώργου Πρεβεδουράκη με τίτλο «Κλάιν Μάιν» • Του Δημήτρη Τζουμάκα με τίτλο «Το δικό μας 10»
Επίσης σχόλια: Για την παράσταση της Έλενας Πατρικίου Ούτ’ ορφανό, ούτε φτωχό, ούτ’ απ’ τα ξένα ξένον•για τις Ανθρώπινες μορφές του εικαστικού Μιχάλη Κευγά•Για τη θεατρική παράσταση στο Επί Κολωνώ του Ανδρέα Φλουράκη «Φύλλα της» με την Λίλα Καφαντάρη • Για την ομιλία του Άντη Ιωαννίδη στην παρουσίαση του δίσκου Μιχάλης Σιγανίδης και Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη – Οι Άλλοι • Για την έκθεση στη γκαλερί «Αγκάθι» του Στέφανου Ρόκου με τίτλο Τρόμος και Ρομάντζο σε Έναν Άλλον Πλανήτη
· KAI ΠAPOYΣIAΣEIΣ BIBΛIΩN KAI ΠEPIOΔIKΩN.
«M»