Αθηνά Τιτάκη | Ερωτικά σαφές

In Διήγημα, ΕΚΔΟΣΕΙΣ by mandragoras


Διήγημα

Αθηνά Τιτάκη | Ερωτικά σαφές
Και πλήρωνε η θερμή εποχή από θρούμπι και καβαλίνα , στύφνα και φύκια, πεύκο βαρύ, απ’ τα λεπτά χαλίκια της θαλάσσης κι απ’ τις φωνές των σκύλων τη νύχτα που τα φαρμάκωσε το χέρι αυτού που ζήλεψε την πίστη και τον αναπαμό. Και πήγαινε κι ερχόταν απ’ το παλιό Νησί και μύριζε και σκότωνε αυτούς με τα μαγαρισμένα χέρις, που τόσο ζήλεψαν και που τη σκότωσαν χωρίς να σκοτώσει.

Tα αφηγήματα (ή το κατά βάσιν ενιαίο αφήγημα) με τίτλο Ερωτικά σαφές της Αθηνάς Τιτάκη αποτελείται από τέσσερις ενότητες Νερό, Φωτιά, Αέρας, Φως. Στοιχεία από τα οποία, κατά την οντολογική θεωρία, δομείται ολόκληρος ο κόσμος. Από τις αλληλεπιδράσεις και τις αναμείξεις τους οικοδομούνται όλα τα υλικά και τα άυλα, τα ορατά και τα αόρατα αντικείμενα του σύμπαντος, αλλά και συντίθενται τα κείμενα του βιβλίου. Με την προσθήκη της ενότητας Γη θέλοντας με τον τρόπο αυτόν η Τιτάκη να προσδιορίσει το επίκεντρο των αναφορών της.
Οι διαρκώς σκόπιμα επαναλαμβανόμενες φράσεις «Ήταν κι οι μέρες που…» ή «Ήταν κι οι φορές που…» παραπέμπουν στην κοσμογονία, δίνουν δηλαδή την αίσθηση στον αναγνώστη μιας βαθιάς ιστόρησης για τη δημιουργία του σύμπαντος κόσμου.
Τις τέσσερις πρώτες ενότητες κλείνουν ισάριθμες επιστολές προς το ποτάμι (ενότητα: Νερό), ηφαίστειο (ενότητα: Φωτιά), άνεμο (ενότητα: Αέρας) και τη γη στην ομώνυμη ενότητα.
Μια παραβολική απάντηση με λυρισμό, αισθαντικότητα και λόγο απαλό της συγγραφέως στα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια.

Η Αθηνά Τιτάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια. Εκεί τελείωσε το σχολείο και σπούδασε μαιευτική. Από το 1990 ζει και εργάζεται στην Τρίπολη Αρκαδίας. Ποιήματα και κείμενά της έχουν αναρτηθεί σε blogs, ενώ έχει συμμετάσχει σε δύο συλλογικές ποιητικές εκδόσεις της διαδικτυακής ομάδας CRAFT (CRAFTBOOK I-II) από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και Μικρές Εκδόσεις αντίστοιχα. Συνεργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Κατόπιν αιφνιδιασμού» εκδόθηκε το 2014 από τον Μανδραγόρα.

«Μ»

σχέδια και έργο εξωφύλλου: Ίριδα Φουστέρη,
εκδ. Μανδραγόρας
Αθήνα 2016,
σελ. 64,
αριθμ εκδ. 235,
ISBN: 978-960-592-017-3

Share this Post