Εγκαίνια: 25/09 @8μμ
Διάρκεια: 26/09- 03/11
Η Phoenix Athens παρουσιάζει την διεθνή ομαδική έκθεση Flow | Urban Ecologies με έργα των Layla Curtis, Βασίλη Γερόδημο, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Alex HartleyΛιλή Χασιώτη, Monique Jansen, Soo Kim, Tania Kovats, Στεφανία Στρούζα. Σε επιμέλεια των Tania Kovats και Christina Makri.
Η έκθεση Flow | Urban Ecologies είναι μια σειρά από παρουσιάσεις που αντικατοπτρίζουν την εμπειρία μας από το αστικό περιβάλλον, με την κατανόηση της υπάρχουσας οικολογικής κρίσης μας.
Η Flow | Urban Ecologies δημιουργεί έναν αναδυόμενο διάλογο μεταξύ της πόλης ως τύπος οικοσυστήματος και των αλληλοσυνδεόμενων ενεργειών που ζουν μέσα από αυτό. Χρησιμοποιώντας την οικολογία ως αναφορά, κάθε καλλιτέχνης έχει προσκληθεί να ανταποκριθεί στα τέσσερα στοιχεία της φύσης ως αφετηρία: νερό: γη: αέρας: φωτιά. Τα γλυπτά, οι εγκαταστάσεις, τα βίντεο και τα σχέδια συσσωρεύονται στους δύο χώρους, ξαναγράφοντας την εμπειρία μας από την πόλη σε μια ενστικτώδη ζωντανή περιβαλλοντική εμπειρία.
Το στοιχείο του αέρα διερευνάται στα έργα της Λιλής Χασιώτη, του Βασηλή Γερόδημου και της Monique Jansen. Η Χασιώτη που εδρεύει στην Αθήνα παρουσιάζει έργα με πανιά που εξετάζει εναλλακτικές πηγές καθαρής ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια προτείνοντας πώς οι αρχαίες και αναλογικές τεχνολογίες μπορούν να επαναπροσδιοριστούν για να παράσχουν σύγχρονες λύσεις. Η Jansen έχει προσεγγίσει σχολαστικά τους συνηθισμένους ταχυδρομικούς φακέλους που έχουν σταλεί μέσω του αέρα στα δυο ημισφαίρια. Αυτό το «κοπάδι» των τυπωμένων σχεδίων έχει μεταναστεύσει στην Αθήνα, συνδέοντας το νότιο και το βόρειο ημισφαίριο.
Η φωτιά διερευνάται στο έργο Heatscapes της βρετανικής εικαστικού Layla Curtis. Η ταινία με τους δρομείς έχει τραβιχτεί απο θερμικές κάμερες δημιουργώντας μια καταπληκτική οπτική καταγραφή του ίχνους της ανθρώπινης θερμότητας που παράγεται από τα άτομα καθώς έρχονται σε επαφή και περιηγούνται στην πόλη.
Η ταινία του Alex Hartley « Come into my Sleep » αποσταθεροποιεί την ιδέα της διαφοράς μεταξύ της εικονικής αρχιτεκτονικής και της άγριας φύσης, μειώνοντας την αρχιτεκτονική σε μια επιφάνεια αναρρίχησης. Μια γραμμή τραβιέται από έναν συλλογικό κινηματογραφικό πρωταγωνιστή, που χαράζει το σώμα, αγγίζει και προσκολλάται στα διάφορα επίπεδα της αρχιτεκτονικής, σαν να ανεβαίνει σε βράχους, αμφισβητώντας έτσι τη διαφορά μεταξύ του φυσικού και του αστικού. Η εικαστικός Soo Kim με έδρα το Λος Άντζελες, δημιουργεί, μέσα από τις φωτογραφίες, περίπλοκα δίκτυα απουσίας και κενών της, αμφισβητώντας την οπτική υλική φύση. Στο γλυπτό της Στεφανίας Στρούζα η πληροφορία είναι χαραγμένη στο μάρμαρο που έρχεται σε αντίθεση με τις αργές γεωλογικές ροές του ίδιου του υλικού. Τα παραπάνω έργα καθρεπτίζουν τοο στοιχείο της γής.
Εμπνευσμένο από τα ελληνικά και τα διεθνή γεγονότα, η Ζωή Γιάμπουλντάκη και η Tania Kovats αντικατοπτρίζουν το στοιχείο του νερού. Η βρετανίδα εικαστικός Kovats παρουσιάζει μια σειρά από σχέδια που ονομάζονται «Sea Stains» σε ξεπερασμένους άτλαντες, υποδεικνύοντας τον τρόπο που η γη κηλιδώνει τα συνδεδεμένα νερά μας. Η Γιάμπουλντάκη παρουσιάζει ένα έργο που εξετάζει τόσο τα όρια της κατασκευής όσο και της αναπαράστασης, μέσω της χρήσης του νερού. Η καλλιτέχνης προσπαθεί να χειριστεί το νερό και μια ακόμη παρόμοια ουσία και με τη μη φωτογενή φύση τους αφήνει το έργο να προσδιοριστεί στον δικό του χρόνο.
Το Flow | Urban Ecology στοχεύει να ενισχύσει την αίσθηση της περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την αναγνώριση της θέσης μας στον κόσμο και του ρόλου μας μέσα σε αυτόν. Δεν προτείνεται ότι η τέχνη μπορεί να σταματήσει την αλλαγή του κλίματος, αλλά η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα κρίσιμα ζητήματα στο μυαλό μας και στη φαντασία.