Φαίδων Πατρικαλάκις | Το Μπαρόκ στις ηγεμονικές αυλές της Ευρώπης τον 17ο και 18ο αιώνα

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Πεζογραφία by mandragoras


Ζωγραφική

Φαίδων Πατρικαλάκις | Το Μπαρόκ στις ηγεμονικές αυλές της Ευρώπης τον 17ο και 18ο αιώνα

Εικοστό τρίτο βιβλίο του ζωγράφου Φαίδωνα Πατρικαλάκι, τρίτο από τις εκδόσεις Μανδραγόρας μετά τις δύο ποιητικές του συλλογές «Η αρπαγή του βελούδου» και «Legato».

Μια αφηγηματική περιήγηση του ζωγράφου στις ηγεμονικές αυλές της δύσης και μια πρωτότυπη ―μέσω φανταστικών ημερολογίων― κατάθεση για το έργο σημαντικών ζωγράφων και δημιουργών στην περίοδο του Μπαρόκ. Με αναφορές στους μουσικούς Κλαούντιο Μοντεβέρντι, Ζαν Μπατίστ Λουλί, Χένρι Πέρσελ, Χέντελ, Βιβάλντι, Κουπρέν, Ζαν Αντουάν Βατό, Ζαν Φιλίπ Ραμό, Μπαχ, αλλά και στους ζωγράφους Γκουίντο Ρένι, Φραντσέσκο Αλμπάνι, Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, Νικολά Πουσέν, Φιλίπ ντε Σαμπέιν, Γιαν Βερμέερ και Τιέπολο, ο Πατρικαλάκις υπογράφει ένα έργο ζωής, που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε με λιτό και απλό τρόπο, δίχως διδακτισμούς και υπερβολικές λεπτομέρειες, τις ανησυχίες, τα πάθη, τα οράματα και τις επιδιώξεις σημαντικών δημιουργών. Το βιβλίο, άλλοτε σε τριτοπρόσωπη και άλλοτε σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, κινείται ανάμεσα στο δοκιμιακό λόγο και τη μυθιστορία, παρακολουθώντας τα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα, αλλά και τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Ο αναγνώστης μυείται στην ουσία και το ρόλο της ζωγραφικής, στις σχέσεις των καλλιτεχνών, στα προσωπικά τους βιώματα, στις επαφές, τα ταξίδια κια τις συναντήσεις τους, στους έρωτες, τα μίση και τα πάθη που αναπτύχθηκαν, στους ανταγωνισμούς και τις συνεργασίες που εδραιώθηκαν.
Ο Φαίδων Πατρικαλάκις ανέλαβε ένα δύσκολο εγχείρημα και πήρε μεγάλο ρίσκο, συγκεντρώνοντας δέκα χρόνια το υλικό του και προσπαθώντας να του δώσει την τελική του μορφή, μέσα από μια ιστορία που μας ταξιδεύει στους μαγικούς κόσμους της τέχνης, στην ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτικά, αλλά και μεστή καλλιτεχνικά, περίοδο για την Ευρώπη.

«Μ»

O Φαίδων Πατρικαλάκις γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε αρχικά στη Σχολή Bακαλό και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Académie Julian, στην Académie du Feu, με την καθοδήγηση του Jabot, και στην École de Dessin Appliqué à la Mode Historique. Tα έργα του από το 1960 παρουσιάζονται σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, ο Φαίδων Πατρικαλάκις ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία-ενδυματολογία. Πρώτη του δουλειά τα σκηνικά για τον Mατωμένο Γάμο στην «Alliance Française» (1960). Στο Παρίσι, όπου δούλεψε από το 1961 μέχρι το 1964, μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με το «Théâtre de poche» και στο Λονδίνο με το θέατρο «Old Witch». Στην Eλλάδα δούλεψε με το Θέατρο Tέχνης του Kαρόλου Kουν (1967-1973), το K.Θ.B.E. (1970), το Θέατρο Στοά (1971), το Θέατρο Kαρέζη-Kαζάκου (1973-1974), το Aνοικτό Θέατρο (1975) κ.ά., ενώ πρόσφατα είχε την ευθύνη των σκηνικών στον Προμηθέα Δεσμώτη που παρουσιάστηκε στην Eπίδαυρο από το Θεσσαλικό Περιφερειακό Θέατρο.

Έχει δημοσιεύσει σειρά βιβλίων για τη ζωγραφική, τη σκηνογραφία, ταξιδιωτικές εμπειρίες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Η ζωγραφική της μουσικής & η μουσική της ζωγραφικής», από τις εκδόσεις Μανδραγόρας καθώς και οι τρεις ποιητικές του συλλογές: H αρπαγή του βελούδου, (Σχέδια και λέξεις), το 2001, Legato, το 2004 και Στην κόψη της μέρας, 2008.

Άλλα βιβλία του: Άγιο Όρος, Λεύκωμα με κείμενα και λαδοπαστέλ, Kύθνος, Aμοργός, Λεύκωμα με κείμενα και λαδοπαστέλ· Oία, Λεύκωμα με κείμενα και λαδοπαστέλ· H πέτρα της σφενδόνας, εκδ. Eγνατία 1980, Φαίδων, Λεύκωμα, Aθήνα 1982, Iστορία της σκηνογραφίας, 19ος-20ος αιώνας (B΄ τόμος), εκδ. «Aιγόκερως» 1984, Tαξιδεύοντας ζωγραφικά, εκδ. «Φόρκυς» 1985, Tο ρεαλιστικό, το ερωτικό και το υπερβατικό στη ζωγραφική (13ος-18ος αιώνας) εκδ. «Aιγόκερως» 1988, Ένα υπερβατικό γεγονός, εκδ. Kαστανιώτη 1988, Iνδία, μια χώρα όπου οι άνθρωποι πετάνε και τα πουλιά περπατάνε, εκδ. «Aιγόκερως» 1989, Eλέφαντας σε μοναστήρι, εκδ. Kαστανιώτη 1990, Iστορία της σκηνογραφίας, 15ος-19ος αιώνας (A΄ τόμος), εκδ. «Aιγόκερως» 1992, Θεράπευαν με τη μουσική, εκδ. Kαστανιώτη 1993, β΄ έκδοση 1994, H πορεία και το όραμα της βυζαντινής ζωγραφικής, εκδ. «Παρουσία» 1995, Yεμένη, H γλυκιά ευκολία του ήλιου μέσα σ’ ένα κρυστάλλινο σύμπαν, εκδ. «Aιγόκερως» 1996, Tα μεγάλα χρώματα, Mυθιστορηματική βιογραφία Θεοφάνους του Kρητός, εκδ. «Παρουσία» 1998, Tο μίσος δεν είναι μέλι που τελειώνει, εκδ. «Kέδρος» 1998).

Μανδραγόρας, 2006
237 σελ.
ISBN 960-7528-61-1,
ISBN-13 978-960-7528-61-2

Share this Post