Σπύρος Γεωργίου | Η πείνα της ύπαρξης

In Δοκίμιο, ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Πεζογραφία by mandragoras


Δοκίμιο

Σπύρος Γεωργίου | Η πείνα της ύπαρξης
Από θραύσματα
φτιαγμένοι. μα πώς να μην
αυταπατώνται;
Το νόημα του βίου του καθενός στις λεπτομέρειες

«Η ιέρεια Κυμαία Σίβυλλα έστρεψε την πλάτη στον έρωτα κοίταξε άπληστα τη ζωή, μόρφασε σαρκαστικά μπροστά στο θάνατο. Ένα ανθρώπινο ον στοιχειωμένο από την πείνα της ύπαρξης που εγκλωβίστηκε σε έναν ιδιότυπο διάλογο με τον θεό Απόλλωνα».

Τούτη η παράδοξη διαπραγμάτευση καθώς και οι τραγικές σημάνσεις της, όπως αναδεικνύονται μέσα από το πρίσμα μιας πολυειδούς αφήγησης του μύθου των ιερειών του Απόλλωνα είναι το θέμα του νέου βιβλίου Η πείνα της ύπαρξης που υπογράφει ο Σπύρος Α. Γεωργίου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ.

Η παράδοση αναφέρει δώδεκα Σίβυλλες μεταξύ των οποίων και την ξεχωριστή για την ευφυΐα της Κυμαία Σίβυλλα. Με παράλληλες διεισδυτικές αναγνώσεις έργων σημαντικών δημιουργών από τον Σοπενάουερ έως τον Νικόλαο Κάλα, ο Σπύρος Α. Γεωργίου συνθέτει το παζλ της γραφής του που ισορροπεί μεταξύ μύθου και υπαρξιακής αγωνίας. Οι ανεπούλωτες πληγές του τρισυπόστατου Έρως-ζωή-θάνατος παραμένουν το ζητούμενο αλλά και το οικοδόμημα της δουλειάς του.

Μετά τη Συνθετογραφία, και το βιβλίο του Η απόφαση του Θησέα, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μανδραγόρας, ο συγγραφέας παρουσιάζει σήμερα το τελευταίο μέρος μιας άτυπης τριλογίας.

«Μ»

O Σπύρος A. Γεωργίου γεννήθηκε στην Aθήνα. Σπούδασε ανθρωπιστικές/κοινωνικές επιστήμες και διδάσκει στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση. Στη συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται σχολικά εγχειρίδια, εκπαιδευτικά βιβλία καθώς και τα έργα του: Θεματική Kοινωνιολογία, εκδ. «Dian Books» (1996), Kοινωνιογραφήματα, εκδ. «Όμβρος» (1997), Φιλοσοφικές σημειώσεις, εκδ. «Dian Books» (2003), Eλάσσονα στοχαστικά, εκδ. «Γαβριηλίδης» (2006), Σημεία αναφοράς, εκδ. «Γαβριηλίδης» (2007), Bricolage-Kατασκευές, εκδ. «Oδός Πανός» (2008), Συνθετογραφία, εκδ. «Μανδραγόρας», H απόφαση του Θησέα, εκδ. «Μανδραγόρας».

Bιβλιοκριτικά κείμενά του δημοσιεύονται τακτικά, στον Tύπο.

Μανδραγόρας, 2011
59 σελ.
ISBN 978-960-9476-18-8

Share this Post