Σπύρος Γεωργίου | Η Απόφαση του Θησέα

In Δοκίμιο, ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Πεζογραφία by mandragoras


Ποίηση

Σπύρος Γεωργίου | Η Απόφαση του Θησέα
Η διαρκής αναζήτηση του μίτου της Αριάδνης
Ποιος θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε –και πάλι– το μύθο του Θησέα, της Αριάδνης και του Διόνυσου; Ποιος θα κρατήσει το νήμα της εξιστόρησης για να αναγνωσθούν όλα –εκ νέου– από την αρχή;

Mε τούτη τη συγγραφική δοκιμή επιχειρείται να δοθεί μια απάντηση, σε αυτά τα ερωτήματα, καθώς αναπλάθεται η συγκεκριμένη ιστορία μέσα από τη διαπλοκή της σκέψης με την ποίηση. Μέσα από μια ασυνήθιστη συναρμολόγηση του λόγου που φέρνει στο προσκήνιο αναπάντεχες σημάνσεις αλλά και νέα ερεθίσματα, τα οποία προκαλούν, αναπόφευκτα, το στοχασμό μας.
Μέσα από ένα δικό του ποιητικό/δοκιμιακό μοτίβο ο Σπύρος Γεωργίου αφηγείται τις πολλαπλές εκδοχές του ταξιδιού επιστροφής του Θησέα, που φθάνοντας στη Νάξο επαναφέρει τα όσα διαδραματίστηκαν κι αναρωτιέται γι’ αυτά που πρόκειται να συμβούν. Από τη μια ο έρωτάς του για την Αίγλη κι από την άλλη εκστατικός μπρος στη θέα της Αριάδνης: Κοίτα στα μάτια/ τον ήλιο της ζωής σου./ Φως που φλογίζει μετά τις δεσμεύσεις του απέναντι στην Αριάδνη. Πεπρωμένο, αίσθημα ενοχής, υπέρβαση, συντροφεύουν σκέψεις και πράξεις του: Ζω, Στοχάζομαι/ Χαράζω, Χαράζομαι/ με τα λόγια.

Η ιστορία του Θησέα γίνεται τελικά η αφορμή για να αναζητηθεί η αυθεντική στάση ζωής, η ευθύνη της προσωπικής μας μοίρας, η απόφαση και η πράξη απελευθέρωσης που θα μας λυτρώσει από το δικό μας λαβύρινθο.

«Μ»

O Σπύρος A. Γεωργίου γεννήθηκε στην Aθήνα. Σπούδασε ανθρωπιστικές/κοινωνικές επιστήμες και διδάσκει στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση. Στη συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται σχολικά εγχειρίδια, εκπαιδευτικά βιβλία καθώς και τα έργα του: Θεματική Kοινωνιολογία, εκδ. «Dian Books» (1996), Kοινωνιογραφήματα, εκδ. «Όμβρος» (1997), Φιλοσοφικές σημειώσεις, εκδ. «Dian Books» (2003), Eλάσσονα στοχαστικά, εκδ. «Γαβριηλίδης» (2006), Σημεία αναφοράς, εκδ. «Γαβριηλίδης» (2007), Bricolage-Kατασκευές, εκδ. «Oδός Πανός» (2008), Συνθετογραφία, εκδ. «Μανδραγόρας» (2009). Bιβλιοκριτικά κείμενά του δημοσιεύονται τακτικά, στον Tύπο.

Μανδραγόρας, 2010
61 σελ.
ISBN 978-960-9476-09-6

Share this Post