Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου | Φωνήεντα σε περίπτερο

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου | Φωνήεντα σε περίπτερο
Aφιερωμένο
Στις γυναίκες που συνάντησα και με συνάντησαν
σε ώρες που καίγονταν στους 200ο Κελσίου
μιας κραυγαλέας σιωπής
της σιωπηρής κραυγής τους
Και συρρικνώνονταν τούτες οι ώρες αναπόφευκτα
Κι έχαναν χρώμα
Κι έχαναν χρόνο
Και φοριούνταν πια
σαν ρούχο άλλο
Δανεικό

92 ποιήματα καθώς και οι ενότητες «23 Γράμματα για 1 καθρέφτη» και «Έρως ανέραστος σε τρεις κινήσεις παραμυθίας» περιλαμβάνονται στη νέα –όγδοη–ποιητική κατάθεση της Κυπρίας δημιουργού Eλένης Aρτεμίου-Φωτιάδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» .
Μια ποίηση αναψηλάφησης ζωής με λήψεις άλλοτε έγχρωμες κι άλλοτε ασπρόμαυρες όπως τα δύσβατα τοπία που μέσα τους περνούν όσοι στα πρώτα βήματα της ζωής τους βρίσκονται ξεκομμένοι και μόνοι –πρόσφυγες στον τόπο τους. Ίσως γι’ αυτό στα ποιήματά της είναι ολοφάνερη μια οικουμενικότητα για τ’ ανθρώπινα βάσανα, μια εγκαρτέρηση (Άναψα μια μεγάλη αγάπη και περίμενα/ να χάσει ο καημός τον δρόμο) για όσα αναπόφευκτα κοσμούν τη ζωή μας, αλλά και μια ελπίδα στο βάθος της σκέψης πως όλα θα υπερνικηθούν κάποτε. Μια τολμηρή ενατένιση του κόσμου της: Να κρατάς πάντα ένα κλουβί στο σπίτι/ Να βάζεις κάθε μέρα την τροφή/ Ν’ αλλάζεις το νερό/ προσμένοντας ένα πουλί/ να νιώσει έλξη απόδρασης/ για έναν εγκλεισμό που ετοιμάζεις.
Ποιήματα που αναμετρώνται με το είναι μας, μοναχικοί διάλογοι με τον απόντα απέναντί μας σύντροφο. Σκέψεις και φράσεις απολογισμού μιας διαδρομής που συνεχίζεται:
Πήρα τους έρωτες όλους/ γεροδεμένους έφηβους/ ατίθασα άτια νιότης/ μεσήλικες και ώριμους καημούς/ στα σύννεφα όλους τους αμόλησα/ μοναδική προοπτική να γίνουνε βροχή/ πάνω σε σκονισμένα ημερολόγια/ χειρόγραφης ερήμου. Σίγουρα πρώιμου απολογισμού αφού η Αρτεμίου βρίσκεται στην ακμή της πορείας της. Ενδεικτικού όμως της ωριμότητάς της για την περαιτέρω εξέλιξη της γραφής της. Άλλωστε κάθε αναπροσανατολισμός, κάθε νέος κύκλος προϋποθέτει την αξιολόγηση όλων των προηγούμενων: Ντύνομαι τα καινούρια μου χέρια/ και τρέχω/ στη θέα του δρόμου// Μ’ αρέσουν οι στιγμές-παράθυρα/ που αντανακλούν το μέλλον/ ανάβουν την ψυχή/ στρώνουν αγάπες/ και περιμένουν.

Ελένη Αρτεμίου-ΦωτιάδουH Eλένη Aρτεμίου-Φωτιάδου κατάγεται από την Αμμόχωστο. Είναι Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Δημοτικό Σχολείου Κιτίου και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης. Ασχολείται με την ποίηση και την παιδική λογοτεχνία καθώς και με το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σενάριο. Τα «Φωνήεντα σε περίπτερο» είναι η όγδοη ποιητική της συλλογή, έκτο βιβλίο από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» (τα ποιητικά: Κατεπείγον, Διμερής Συμφωνία, Η λίμνη των κύκλων, τα διηγήματα: Αφύπνιση 800mg και το παραμύθι: Για ένα χαμόγελο –ένα ποίημα-παραμύθι). Έχει ακόμα στο ενεργητικό της εννέα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και μία συλλογή διηγημάτων. Το λογοτεχνικό της έργο έχει τύχει πολλών διακρίσεων. Είναι συνεργάτης της International Art Academy.

«Μ»

Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου,
Φωνήεντα σε περίπτερο,
Ποίηση,
έργο εξωφύλλου Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος,
εκδ. «Μανδραγόρας», Αθήνα 2016,
σελ. 144,
αριθμός έκδοσης 245,
ΙSBN: 978-960-592-026-5

Share this Post