Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου | Η λίμνη των κύκλων

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου | Η λίμνη των κύκλων
ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Στην κιβωτό ζωής
μου λείπει ένα ζεύγος
πνεύμονες αγάπης
Ο αρσενικός καιρός
Η θηλυκή εποχή
Το ουδέτερο σύμπαν
Αναστέλλεται η διαιώνιση
του αίματός μου

 

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΛΕΓΕ ΜΟΥ
Κοιμήθηκαν τα λόγια
γλυκά σαν τα νανούρισε μια θύμηση μητέρα
που νοσταλγία όλο γεννά
κι όλα πεθαίνουν πάνω στην ωδίνη
Μου λες να μείνω με τα μάτια
Τα μάτια μου, μου λες είν’ δίχτυα
Περιμαζεύουν τη σοδειά
από τα πέλαγα του κόσμου
Με τις αιχμές της ίριδας
χαράζουν τη σιωπή
ραγίζουν, σπάνε τους κρυμμένους φθόγγους

Ποιήματα κοινωνικής αναφοράς, ποιήματα υπαρξιακής φόρτισης (ΕΝΟΧΕΣσ. 19), αλλά και ποιήματα αναζήτησης του εσώτερου εαυτού μας και του άλλου (Κλάσμα καταχρηστικό, σ. 11). ποιήματα επικοινωνίας (σελ. 52) και αλήθειας για τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο που ζει και χάνεται ανυπεράσπιστος σε έναν κόσμο, ερήμην μας και άθελά μας (βλ. Το άσπρο μας άλογο, σ. 8). Αλλά και ποίημα αίτημα μιας τελικής λύτρωσης/διαφυγής (Λίγο πριν σελ. 56). Η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου  μέσα από σιωπές, κρυμμένους φθόγγους, νεκρές φύσεις που ανασαίνουν ζωή, επιχειρεί το ταξίδι της όχι πάντα με ούριο άνεμο, αλλά με την ελπίδα ενός κλάσματος, έστω, αξιοπρέπειας αλήθειας και δικαίου.

Ένταση αποπνέουν οι στίχοι της, εικόνες πένθιμες αλλά και λυτρωτικές, τα ποιήματά της ανοίγονται σε δρόμους επικοινωνίας αγάπης και εγκαρτέρησης: Κοίταξέ με σαν παράθυρο ανοικτό/ με φόντο ένα δρόμο μου/ Καθώς πηγαινοέρχονται με βήματα γοργά/ υποβολείο στην ποίησή μου/λέξεις χωρίς το στίχο τους/ τότε μπορείς να καταλάβεις ίσως/ αυτή τη μέρα που γεννιέται μες στα μάτια μου/ κάθε που δύει ο κόσμος (ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΜΟΥ, σ. 20)

«Μια φωτοσύνθεση ιδεών» κι ενέργειας που απαιτεί «η επόμενη ζωή μας. Μ’ άλλα λόγια η έντονα υπαρξιακή δουλειά της Αρτεμίου δεν καταγράφει και δεν απευθύνεται μονάχα στο δύσκολο παρόν (Όλα καρφιά στην πόρτα σου/ για να κρεμάς τη σαββατιάτικη έξοδό σου, σ. 23), αλλά προσβλέπει και εστιάζει στο μέλλον το απόμακρο και θείο στο οποίο πιστεύει και το υπηρετεί με συνέπεια, εκπέμποντας «ακόμα καθαρότητα».

«Μ»

Ελένη Αρτεμίου-ΦωτιάδουΗ Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου κατάγεται από την Αμμόχωστο. Είναι Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης. Ασχολείται με την ποίηση και την παιδική λογοτεχνία καθώς και με το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σενάριο. Έχει ήδη στο ενεργητικό της έξι ποιητικές συλλογές, οκτώ βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και μια συλλογή διηγημάτων. Βραβείο Κώστα Μόντη 2010, και Κρατικό βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου το 2009 και 2011. Είναι συνεργάτης της International Art Academy.
Από τις εκδόσεις Μανδραγόρας κυκλοφορούν επίσης τα ποιητικά της «Κατεπείγον» 2011, «Διμερής Συμφωνία» 2013, τα διηγήματα «Αφύπνιση 800 mg» 2012, ενώ μόλις κυκλοφόρησε το ποιητικό της παραμύθι «Για ένα χαμόγελο» με εικονογράφηση της Βιβής Τουρόγιαννη.

Μανδραγόρας, 2014
64 σελ.
ISBN 978-960-9476-74-4

Share this Post