Τεύχος 71

In Αρχείο Τευχών, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ by mandragoras

 

Κυκλοφόρησε το τεύχος 71 του ΜΑΝ∆ΡΑΓΟΡΑ

Στο τεύχος αυτό θα διαβάσετε:

Αφιέρωµα στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ (1893-1984) στα πλαίσια του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ, µε αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο του πρωτοπόρου, αντισυμβατικού, ανατρεπτικού Χαλκιδαίου δημιουργού. Πεζογράφος, ποιητής, χρονικογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κριτικός, ιστορικός παράξενος και παράδοξος, καραγκιοζοπαίχτης που κατασκευάζει µόνος του τις φιγούρες, σχολιαστής-σχεδόν δημοσιογράφος και παθιασμένος επιστολογράφος. Τα θέματα των επιστολών του τα γεννά η τέχνη, η καθημερινότητα, η πολιτική και οι πολιτικές, η θρησκεία και η ιστορία, και πάντα τολμηρός και ατρόμητος επεμβαίνει, παρεμβαίνει ακράτητος και ασταμάτητα επί σχεδόν παντός επιστητού µε θέσεις και απόψεις ρηξικέλευθες. Από την επίσημη εμφάνισή του στα γράμματα μέχρι και το τέλος της ζωής του συνεργάζεται, σχεδόν ακατάπαυτα, µε λογής λογής έντυπα περιοδικά.

Ο Γ.Σκ. µετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του, παίρνει, όπως λέει ο ίδιος, πτυχίο από τη Μέση Δασική Σχολή στην Πάτρα και εργάζεται στο λογιστήριο του υποκαταστήματος της Εταιρείας Ραπτομηχανών Σίνγκερ. Στο τέλος του 1913, διαρκούντος του B΄ Bαλκανικού πολέμου στρατεύεται και απολύεται το 1916. Το 1917 συμμετέχει σε διαγωνισμό προσλήψεως τελωνοφυλάκων, στον οποίο πετυχαίνει και διορίζεται στο τελωνείο Χαλκίδας. Εντωμεταξύ έχει εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών την οποία όμως εγκαταλείπει. Ως τελωνοφύλακας, αρχικά αποσπάται στη Φλώρινα και κατόπιν στην Ερέτρια. Επιστρέφει στη Χαλκίδα το 1922, όπου εγκαθίσταται μόνιμα και ζει ως το τέλος της ζωής του. Παντρεύεται τη Χαλκιδαία Ελένη Κεφαλλωνίτη (ή Κεφαληνίτη ή Κεφαλληνίτου ή Κεφαλλωνήτη αλλά και Ελένη Γκουνταροπούλου καθώς ήταν ξαναπαντρεµένη), µε την οποία χώρισαν το 1956. Μαζί της απέκτησε πέντε παιδιά: τη Μάχη, τον Θύμιο, τον Μίστο (Θεμιστοκλή), τον Σπύρο και τον Ηλία. Είχε δε ακόμα έναν θετό γιο, τον Δημήτρη Γκουνταρόπουλο (παιδί της συζύγου του) και µια θετή κόρη την Τασία Σελέκου (θυγατέρα της Βασιλικής Καραµικέ, μετέπειτα συντρόφισσας του Γ.Σκ.).

Στο αφιέρωμα παρουσιάζονται: Άγνωστα κείμενα του Γιάννη Σκαρίµπα. Κριτικά κείμενα για το έργο του που είχαν φιλοξενηθεί στον κυπριακό τύπο. Ανθολογείται το σύνολο του έργου του, ποιητικού, πεζογραφικού, θεατρικού και ιστοριογραφικού. Δημοσιεύονται: Αναλυτικό εργοβιογραφικό χρονόλογιο από τον Θανάση Γ. Μίχο, μια φανταστική συνέντευξη µε τον δημιουργό από την Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, συζήτηση µε µέλη του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίµπα που δραστηριοποιείται στη Χαλκίδα, σχετικά µε την πορεία των εκδηλώσεων στα πλαίσια του γιορτασµού του έτους Σκαρίμπα, ένα κείµενο για τη σχέση του Γ.Σκ. µε τη Χαλκίδα, αναφορά στις ετήσιες εκδηλώσεις των Σκαρίµπειων που διοργανώνονται στη γενέτειρα του Γ.Σκ., στην Αγία Ευθυµία Φωκίδας, από τον Σπύρο Κυριάκη, δοκιµιακά κείµενα, τα οποία πραγµατεύονται ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του ως λογοτέχνη αλλά και ως καραγκιοζοπαίχτη από τους/τις Φιόνα Αντωνελάκη, Κωστή ∆εµερτζή, Ελένη Κόλλια, Κώστα Κρεµµύδα, Χαρά Παπαδοπούλου, Νίκο Παπαχριστόπουλο, Σωτήρη Γ. Ραπτόπουλο, Σωκράτη Λ. Σκαρτσή, και, τέλος, μια περιδιάβαση στο σύνολο των βιβλίων που έχουν εκδοθεί για τον Γ.Σκ. και το έργο του από τον Συµεών Γρ. Σταµπουλού.

Αφιέρωµα στην ποίηση του ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΔΑ: Η Άννα Αφεντουλίδου επιμελείται ένα αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Πατρινού λογοτέχνη. Ο Βασίλης Λαδάς γεννήθηκε το 1946 στην Πάτρα, όπου ζει. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη. Εκτός των ποιημάτων του, έχει εκδώσει τα πεζά: Η πόλη και ο µύθος (2002), Ρίον-Αντίρριον (Το ∆όντι, 2004), Ασώµατη κεφαλή (Πατάκης, 2007), Μουσαφεράτ: Οι χίλιες και µια νύχτες ενός καταυλισμού προσφύγων (Futura, 2008), Παιχνίδια κρίκετ (Γαβριηλίδης, 2012, Κρατικό Βραβείο), Αφρικανική σκόνη (Γαβριηλίδης, 2015), Στην ηλικία του Αβραάµ, χρονικό της ιστορίας της Κινηματογραφικής Λέσχης Πατρών, 1978-2017 (Αχαϊκές Εκδόσεις, 2017), Το πλοίο του Κ.Π. Καβάφη (Μανδραγόρας, 2021), Ποδηλάτες (ΚΨΜ, 2022). Στο ∆ΗΠΕΘΕ Αγρινίου παραστάθηκε το 2005 η θεατρική διασκευή του έργου του Ρίον-Αντίρριον, ως συµπαραγωγή µε το ∆ΗΠΕΘΕ Πάτρας. Από το Ιόνιο Θέατρο, το 2006, παρουσιάστηκε το έργο του Ανήθικη ποίηση, µια ανθολόγηση ποιημάτων και πεζών για τις πόρνες, τα πορνεία και τους πελάτες τους.
Γράφουν οι: Άννα Αφεντουλίδου, ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος, Αλέξης Ζήρας και Σωκράτης Λ. Σκαρτσής.
Παρουσιάζονται: ∆υο ανέκδοτα, ένα πεζό και ένα ποίημα, του Βασίλη Λαδά, κριτικά κείμενα για το έργο του και ανθολόγιο της ποίησής του.

Μετάφραση: Ο Σωκράτης Σκαρτσής επιλέγει και µεταφράζει ποιήματα του Ουίλιαµ Μπάτλερ Γέιτς και του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

∆ΟΚΙΜΙΑ: Ο Βασίλης Λέτσιος γράφει για τους Μελετητές και µεταφραστές του Αντώνη Φωστιέρη. Ο Σωκράτης Σκαρτσής γράφει για την Ποιητική συλλογή “Παλίρροια” του Κωστή Παπακόγκου.

ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΗΣΗ από τις/τους Μυρτώ Αναγνωστοπούλου, Αλέξανδρο Αραµπατζή, Βάλια Γκέντσου, Σάββα Καράµπελα, Μαρία Κλειδά, Στέλιο Λουκά, Αλέξανδρο Μανίτσα, Λαµπριάνα Οικονόµου, Απόστολο Παλιεράκη, Χρίστο Παπαγεωργίου, Θεοχάρη Παπαδόπουλο, Κώστα Θ. Ριζάκη, Σωκράτη Λ. Σκαρτσή και ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ από τη Μαίρη Σιδηρά.

ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ κοσμείται από έργα του Γιώργου Σικελιώτη.

Πορτρέτα του Γιάννη Σκαρίµπα έχουν φιλοτεχνήσει η Μαριάντζελα Κάρτσιου (εξώφυλλο), µαθήτρια 3ου ΓΕΛ Σερρών, οι ζωγράφοι Χρήστος Αλαβέρας και Παύλος Χαµπίδης.