ΚΙΙΝΕΙΤΑΙ έκθεση Stop Motion Animation

“ΚΙΝΕΙΤΑΙ” ομαδική έκθεση Stop Motion Animation στο χώρο τέχνης ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 32Β

In Video, Δελτίο Τύπου, Δράσεις, Εικαστικά, Εικαστικά, Εκδηλώσεις, Θεματικές Εκδηλώσεις, Κινηματογράφος, ΤΕΧΝΕΣ by mandragoras


Animation

Ειρήνη Βιανέλλη, Γιάννης Ζιόγκας, Ίριδα Ζιόγκα, Γιώργος Νικόπουλος, Έφη Παππά

5 σκηνοθέτες σε μια έκθεση για το stop motion animation

28 Μαρτίου 2019 ως 5 Μαΐου 2019

χώρος τέχνης ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 32Β

Ειρήνη Βιανέλλη, Γιάννης Ζιόγκας, Ίριδα Ζιόγκα, Γιώργος Νικόπουλος, Έφη Παππά

Ειρήνη Βιανέλλη, Γιάννης Ζιόγκας, Ίριδα Ζιόγκα, Γιώργος Νικόπουλος, Έφη Παππά

Ο χώρος τέχνης ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 32Β «ΚΙΝΕΙΤΑΙ». Μια ομαδική έκθεση για το Stop Motion Animation με τη συμμετοχή πέντε βραβευμένων σκηνοθετών:

Ειρήνη Βιανέλλη, Γιάννης Ζιόγκας, Ίριδα Ζιόγκα, Γιώργος Νικόπουλος, Έφη Παππά

σε μια έκθεση όπου ζωντανεύουν τα μέρη των ταινιών τους, από το σενάριο και το storyboard ως τα σκηνικά, τις κούκλες animation, τις μάσκες και άλλα αντικείμενα.

Η έκθεση «ΚΙΝΕΙΤΑΙ» ανοίγει για τον επισκέπτη ένα μονοπάτι προς τη δημιουργική διαδικασία φέρνοντάς τον σε επαφή με τον κόσμο του stop motion animation. Ιχνηλατεί το προσωπικό ιδίωμα των δημιουργών όπως αυτό αποτυπώνεται σε όλη τη διαδρομή παραγωγής του έργου τους.

Τα έργα της έκθεσης προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση βασισμένη στην εμπειρία επαφής με τον δημιουργικό περιβάλλον πίσω από την οθόνη. Κάθε δημιουργός μεταφέρει στο χώρο ένα απτό ημερολόγιο της διαπραγμάτευσης με το υλικό του.

Από το σε εξέλιξη project της Ειρήνης Βιανέλλη, την «Ethnophobia» του Γιάννη Ζιόγκα και την επόμενη ταινία μικρού μήκους «Man Wanted» της Ίριδας Ζιόγκα, ως το «THEOX» του Γιώργου Νικόπουλου και το «My Stuffed Granny» της Έφη Παππά, η έκθεση «ΚΙΝΕΙΤΑΙ» επιχειρεί να αναδείξει την εικαστική πλευρά του stop motion και να το τοποθετήσει σε μια διάσταση προσβάσιμη για κάθε επισκέπτη.

Υποτυπώσεις του στιγμιαίου στο συνεχές του χώρου, πλάσματα από πηλό και πλαστελίνη με διαφορετικά χρώματα, αλλά πολλές ομοιότητες, ένας επιβάτης που …δε βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε, σκιές φωτισμένες με τις αγωνίες της πραγματικότητας, το χιούμορ ως εργαλείο κοινωνικής ανατομίας στα παιδικά χέρια.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα οργανωθούν, σε προγραμματισμένες μέρες, προβολές των ταινιών των δημιουργών, performances, workshops, events και συζητήσεις που θα ανακοινωθούν στο mandragoras32b.gr και στα social media του Χώρου Τέχνης ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 32Β.

Διοργάνωση: Χώρος Τέχνης ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 32Β | Επιμέλεια: Γιάννης Αλεξάκης
Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 28 Μαρτίου ως Κυριακή 5 Μαΐου 
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη ως Παρασκευή, 10:00-14:00 και 17:00-21:00. Σάββατο-Κυριακή, 11:00-16:00 
Διεύθυνση: Μεγίστης Λαύρας 32Β, Αθήνα 
Επικοινωνία: 2111154780, 6958543766, [email protected]

Η έκθεση «ΚΙΝΕΙΤΑΙ» επιχειρεί να προτείνει μια διαφορετική αφήγηση στη βάση της επαφής του επισκέπτη με το δημιουργικό περιβάλλον πέρα από την οθόνη. Mε την φυσική παρουσία των σκηνικών και των αντικειμένων, τα animation puppets, τις μάσκες των χαρακτήρων, καθώς και με έντυπο υλικό από το backstage, ζωντανεύει η διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας animation. Μέσα από το εργαστήριο των δημιουργών- σκηνοθετών δομείται η πορεία της αφήγησης και δίνεται πρόσβαση σε ένα κώδικα που παραμένει πάντα ανοιχτός στην υποκειμενική οπτική και στη συμμετοχή του θεατή.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στην ανάδειξη της εικαστικής πτυχής των stop motion ταινιών, ώστε ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με το ίδια τα υλικά και τους τρόπους που οι δημιουργοί τα παρουσιάζουν, υπερβαίνοντας το όριο της εικόνας και αυξάνοντας την αισθητική κατανόηση και συγκίνηση.

Συχνά γίνεται λόγος για το «βλέμμα» του δημιουργού, κυρίως, όταν το βλέμμα του θεατή αναζητά μέσα απ’ το βίωμα της εικόνας να ανακαλύψει το δώρο που κρύβεται εκεί για τον ίδιο. Το δώρο όμως χρειάζεται να κερδηθεί, ο θεατής καλείται να συμμετάσχει, να συμπάσχει και να δει τον εαυτό του στον «άλλο». Αυτός ο άλλος είναι πάντα ο δημιουργός-σκηνοθέτης, ο οποίος χρησιμοποιεί τα πρόσωπα, υποδυόμενος ρόλους, δανειζόμενος το δικό τους βλέμμα για να μας αντικρίσει. Και ίσως είναι αλήθεια ότι όσο καλύτερα κρύψει το πρόσωπό του, τόσο πιο ειλικρινής καταφέρνει να αποκαλυφθεί. Αυτή την ειλικρίνεια φέρει το «βλέμμα» του και η εμπειρία της είναι το δώρο που κερδίζουμε. Η κάθε αφήγηση συνθέτει τα υλικά της στο προσωπικό πεδίο του δημιουργού μέχρι να βρει την τελική αποτύπωση στο φακό. Η οθόνη γίνεται ο χώρος που εκτίθεται το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του δημιουργού με το μέσο και το περιεχόμενό του.

Στην περίπτωση της Ειρήνης Βιανέλλη, του Γιάννη Ζιόγκα, της Ίριδας Ζιόγκα, του Γιώργου Νικόπουλου, της Έφης Παππά δεν είναι μόνο η φόρμα και τα υλικά με τα οποία υποστηρίζει ο καθένας και η κάθε μια το έργο τους. Είναι η επιλογή, η εμβάθυνση και η προσήλωση στο ίδιο το μέσο του animation με έναν ξεχωριστό τρόπο προκείμενου να αποκαλυφθεί η σύνθεση ενός άλλου κόσμου.

Υποτυπώσεις του στιγμιαίου στο συνεχές του χώρου, πλάσματα από πηλό και πλαστελίνη με διαφορετικά χρώματα, αλλά πολλές ομοιότητες, ένας επιβάτης κυνηγημένος από τις εικονογραφήσεις της ευτυχίας, σκιές προερχόμενες απ’ τη μυθολογία φωτισμένες με τις αγωνίες της πραγματικότητας, το χιούμορ ως εργαλείο κοινωνικής ανατομίας στα παιδικά χέρια. Οι ταινίες τους ισχυροποιούνται από το ανθρωποκεντρικό τους περιεχόμενο και εύστοχα αποφεύγουν τις προφανείς ή διδακτικού τύπου προσεγγίσεις. Όντας δημιουργοί αυτής της εποχής απευθύνονται ταυτόχρονα, στα συλλογικά της βιώματα και στον ρευστό της υποκειμενισμό. Το χιούμορ, ο συμβολισμός, και το παράδοξο, συμβαδίζουν στη δουλειά τους με την αγωνία, τον ρεαλισμό και την εκλογίκευση. Για τον καθένα και την καθεμία η ιδιαίτερη ανάμειξη αυτών των συστατικών μορφοποιεί το προσωπικού τους ύφος. Η παράλληλη προβολή των ταινιών στο χώρο της έκθεσης επιχειρεί να ενδυναμώσει αυτή την οπτική όχι συμπληρωματικά, αλλά ως μαρτυρία της δικής τους στάσης και ευθύνης.

Γιάννης Αλεξάκης

Share this Post