Χάρης Μιχαλόπουλος | Δεν έρχονται

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Χάρης Μιχαλόπουλος | Δεν έρχονται

Νανούρισμα

οι πόλεις είναι σκληρές.
τσιμέντο
πέφτεις και ματώνεις το γόνατο
η μνήμη της πόλης είναι άσφαλτη
δεν μπορείς να σβήσεις πατημασιές
όπως στο χώμα
κάδοι απορριμμάτων ζέχνουν τα μεσημέρια
αποφάγια, πτώματα, χαρτιά, προφυλακτικά σπασμένα πιάτα
φλούδες καρπούζι, πλαστικά περιτυλίγματα ανάσες

τα καλώδια της ΔΕΗ
μια ορατή προέκταση
των νευρώνων του εγκεφάλου μου
κάθε Σεπτέμβρη μαλώνω με τα χελιδόνια
ζυγιάζονται πάνω μου
κι όλο λεν πως θα με πάρουν μαζί τους
κι όλο την τελευταία στιγμή μ’ αφήνουν πίσω

όροφοι, μπαλκόνια, ασανσέρ
τόσα χιλιόμετρα έκανα να σε συναντήσω
σσσσσσσσσσσσσσσσσ
σσσσσσσσσσσσσσσσσ

 

Mετά την ποιητική συλλογή Πιο νύχτα, (εκδ. «Μανδραγόρας», 2007) ο Χάρης Μιχαλόπουλος επανέρχεται πιάνοντας το νήμα απ’ την τελειωμένη τηλεκάρτα άχρηστη κι αυτή σαν τη θητεία που εξακολουθεί να μας «τραβάει βαθειά μέσα στη νύχτα/  της άγουρης εφηβείας των τριάντα», με τη σκληρή διαπίστωση πως «ο θάνατος φοράει στο χέρι ρολόι ξεκούρδιστο».

Μια ποίηση οργής, αναπάντητων ερωτημάτων: Ένα «σ’ αγαπώ» και ένα «δε θα περάσει»/ δεν μπορούν, διάολε, να αλλάξουν τούτο το βρομερό κόσμο; και πόνου. Μια γραφή ανάλογη της εποχής μας που εξακολουθητικά «στάζει αίμα», δίχως να μπορούμε πια να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε ποίηση και πραγματικότητα, «τι χωρά στη σελίδα/ και τι στις φλέβες».

Άγγισμα, χάδι, χείλη, φιλί, είναι ποιητικές αισθήσεις που διαγράφονται στις σελίδες ως αίτημα-αντιστάθμισμα/ παρηγορία της απώλειας –πάντα συνώνυμης του πόνου που πέραν των άλλων «στερείται ευκτικής». Ποίηση σύγχρονη, έμπυα, έμπειρη και ορμητική, μια τέχνη πολλαπλών καταγμάτων κι επώδυνων απουσιών. .

Χάρης Μιχαλόπουλος

Χάρης Μιχαλόπουλος

Ο Χάρης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λατινική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Leeds (Μ. Βρετανία). Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, ενώ ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, κριτικές και ποιητικές ανθολογίες, όπως η Ανθολογία της Γενιάς του ’90 με τίτλο: «Η γεωμετρία μιας αθέατης γενιάς», εκδ. «Μανδραγόρας», 2002. Συνεργάζεται με το περιοδικό «Μανδραγόρας» γράφοντας βιβλιοκρισίες ποίησης. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Μ»

έργο εξωφύλλου Γιώργος Ξένος,
εκδ. Μανδραγόρας, Καλοκαίρι 2015,
σελ. 40,
ISBN: 978-960-592-002-9

Share this Post