Σωτήρης Παλαιολόγος | Ο καρδιακός και τα νοσταλγημένα

In Διήγημα, ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Πεζογραφία by mandragoras


Διηγήματα

Σωτήρης Παλαιολόγος | Ο καρδιακός και τα νοσταλγημένα

Ο καρδιακός και 21 ακόμα διηγήματα με το γενικό τίτλο “Νοσταλγημένα” περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκδοση από τα χειρόγραφα του Σωτήρη Ηρ. Παλαιολόγου γραμμένα μεταξύ των ετών 1944-1947. Έχει προηγηθεί η έκδοση με πεζοτράγουδα και ποιήματα του ιδίου (Γαβριηλίδης, 2004) -όλα σε επιμέλεια της κ. Μαρίας Παλαιολόγου-Σκλήρη.

Με ένα πλούσιο λεξιλόγιο, με γλωσσοπλαστική ικανότητα κι ένα πλήθος παρηχήσεων, ο Παλαιολόγος συνθέτει προσεκτικά το υλικό του που καταφέρνει ακόμα και σήμερα να κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη που μεταφέρεται ολοζώντανα στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Λειτουργώντας ηθογραφικά, ποιητικά και μουσικά, τα κείμενα καταλήγουν σε ένα άρτιο συγγραφικό αποτέλεσμα.

Στο επίμετρο του βιβλίου περιλαμβάνεται ευρετήριο τίτλων των λογοτεχνικών έργων του συγγραφέα, καθώς και ακαταχώριστα κείμενα σε πρόχειρη γραφή που έχουν συγκεντρωθεί και καταλογογραφηθεί από την αδελφή του Μαρία Παλαιολόγου – Σκλήρη μετά από επίπονη προσπάθεια.

«Μ»

Σωτήρης Παλαιολόγος (1926-1948)

Σωτήρης ΠαλαιολόγοςΟ Σωτήρης Παλαιολόγος πρωτότοκος γιος του Ηρακλή και της Αντωνίας, γεννήθηκε στην Πάτρα (11 Σεπτεμβρίου 1926). Φοίτησε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού στο χωρίο Κολύρι, γενέτειρα του πατέρα του και στη συνέχεια, μετά την εγκατάσταση της οικογένειας στον Πειραιά, συνέχισε τις σπουδές του στο Γ΄ Γυμνάσιο. Το 1939, μαθητής της πρώτης τάξης, πήρε το πρώτο Βραβείο σε διασχολικό διαγωνισμό έκθεσης ιδεών. Η κήρυξη του πολέμου, η στράτευση του πατέρα και ο μεγάλος βομβαρδισμός του Πειραιά από τους Γερμανούς, ανάγκασαν τη μητέρα να αναζητήσει καταφύγιο με τον γιο και τις δυο μικρότερες αδελφές του Μαρία και Κατερίνα, και πάλι στο χωρίο Κολύρι, με τον Σωτήρη να συνεχίζει τις γυμνασιακές του σπουδές αρχικά στον Πύργο της Ηλείας και στη συνέχεια στο Α΄ Γυμνάσιο Αρένων Πατρών. Η σοβαρή καρδιακή πάθηση που εμφανίστηκε από τα πρώτα νεανικά του χρόνια δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει τις σπουδές του και να εργαστεί. Μόνη διέξοδος απέμεινε το συνεχές γράψιμο: ποίηση, μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα, διηγήματα, πεζοτράγουδα, μελέτες, μεταφράσεις Ευαγγελίων και ημερολογιακές σημειώσεις. Ένα δυσανάλογα μεγάλο έργο για το σύντομο της ζωής του. Η εγκατάσταση της οικογένειας στην Αθήνα (1945) συνέπεσε με την επιδείνωση της υγείας του· πέρα από τις συνεχείς κρίσεις ήρθε να προστεθεί η φυματίωση το 1947 που τον οδήγησε στην αναγκαστική απομόνωση του νοσοκομείου Σωτηρία, μέχρι το θάνατο του (6 Μαρτίου 1948). Από την τελευταία περίοδο της νοσηλείας του δυστυχώς δεν έχουν σωθεί κείμενα του. Το έργο του παραμένει εν ζωή χάρη στις φροντίδες της αδελφής του Μαρίας Παλαιολόγου-Σκλήρη.

 

Μανδραγόρας, 2009
155 σελ.
ISBN 978-960-7528-93-3

Share this Post