Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος | Ανθρω πεινώ

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος | Ανθρω πεινώ
 
οι λέξεις εν πλήρη στύση

Tο τρίτο ποιητικό βιβλίο του Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλου είναι χωρισμένο, διόλου τυχαία, σε εννέα ενότητες. Άλλωστε κατά τους Πυθαγορείους το εννέα είναι αριθμός της ολοκλήρωσης: οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, οι εννέα Μούσες. Έχει ταυτιστεί σχεδόν ο αριθμός εννέα με τη συγκίνηση, το δράμα αλλά και τη διαίσθηση, την τελειότητα, την καλλιτεχνία και την πνευματικότητα. Σχετίζεται με την προσήλωση στον άνθρωπο, εξ ου και ο γλωσσοκεντρικός τίτλος της συλλογής Ανθρω Πεινώ: «Ανθρω πεινώ/ Κι εσύ μου λες/ Έλα να φας».
Και από την άποψη αυτή τα ποιήματα που διατρέχουν τις εννέα ενότητες είναι γεμάτα από αναφορές άλλοτε υπαινικτικές, κάποτε πληγωμένες, ειρωνικές, καυστικές, κάποτε «ασεβείς» μα πάντα ανθρωποκεντρικές στη μοναξιά, την οδύνη, τον χορό, την καταγραφή της ιστορίας, την απόγνωση και την υπέρβαση ζωής. Δεν είναι τυχαίο –κι αυτό αναδεικνύεται στη δυναμική ποίηση του Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλου πως οι εννέα ενότητές του στο απόγειο του συμβολισμού τους αποπνέουν αυτό το αίσθημα της ονειροπόλησης και συνηγορούν για τη σχέση του αριθμού εννέα με την καλλιτεχνία.
Της Ανατολής

Ιδού γιατί αγαπάμε
την Ανατολή
Επειδή θηλά-ζει
τα πουλιά και τις
λ έξεις μας

(από την ενότητα ΤΑ ΣΤΗΘΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ)

ΜΑΥΡΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Επέδραμαν νύκτωρ
Κατά του κειμένου-σώματος
του φεγγαριού
Αφού το διαμέλισαν
έφαγαν τα συκώτια
και τις λέξεις του
Ένας Γλέζος
που κουβαλούσε στους ώμους του
Την ιστορία
Απ ορώντας
Μονολογούσε:
Ω, αγράμματοι Δυτικοί Τοκογλύφοι
Δε γνωρίζετε
Πως το φως και
Η γνώση του φεγγαριού
Δεν τρώγονται;

Ο Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Aix- en- Provence στη Γαλλία όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχολογία. Την περίοδο 1976-2013 εργάστηκε στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, κατέχοντας από το 2002 τη θέση του Ανώτερου Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου.
Το 1996 αναγορεύτηκε Αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε την περίοδο 1997-1999 ως Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής στο «Τμήμα Επιστημών της Αγωγής» στη «Σχολής Ψυχολογίας και Επιστημών της Αγωγής» του Πανεπιστημίου Aix- Marseille I, την περίοδο 2000-2002 ως Ειδικός Επιστήμονας στο «Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το μάθημα «Κοινωνική Απόκλιση», στην Παιδαγωγική Ακαδημία (1978-1980) και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρο (1987-2009) σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και Διευθυντικού προσωπικού σε θέματα σχολικής αποτυχίας, λειτουργικού αναλφαβητισμού, βίας στο σχολείο, νεανικής παραβατικότητας, ναρκωτικών, ειδικής αγωγής.
Συμμετείχε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια σχετικά με τα πεδία της σχολικής αποτυχίας, λειτουργικού αναλφαβητισμού, βίας στο σχολείο, νεανικής παραβατικότητας, αγωγής υγείας, ναρκωτικών, εκπαιδευτικής ψυχολογίας, ειδικής αγωγής και ένταξης ατόμων με αναπηρίες, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες ερευνητικές εργασίες και μελέτες, πολλές από τις οποίες εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και άλλους φορείς. Δημοσίευσε σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και της Γαλλίας, καθώς και σε πρακτικά επιστημονικών συμποσίων δεκάδες άρθρα και μελέτες. Έχει εκδώσει επτά βιβλία εκ των οποίων δύο ποιητικά από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας»: Ανατολή ηλίου Αναστολή θανάτου, Ποίηση, Αθήνα 2014 και το παρόν με τον τίτλο Ανθρω πεινώ

«Μ»

Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος,
ΑΝΘΡΩ ΠΕΙΝΩ,
Ποίηση, σελ. 72,
έργο εξωφύλλου Φίλιππος Θεοδωρίδης,
εκδ. «Μανδραγόρας» 2016,
αριθμός έκδοσης: 247,
ISBN: 978-960-592-028-9

Share this Post