Λιούμπομιρ Λέβτσεβ | Στιχοράματα

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Λιούμπομιρ Λέβτσεβ (Lyubomir Levchev) | Στιχοράματα

Mανδραγόρας, 2004

43 σελ.
ISBN 960-7528-49-2,
ISBN-13 978-960-7528-49-0

μετάφραση: Χρήστος Χαρτοματσίδης

Λιούμπομιρ ΛέβτσεβΓεννήθηκε το 1935. Είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος Βούλγαρος ποιητής. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Από το 1961 ως το 1971 εργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας λογοτεχνικής εφημερίδας “Literaturen front”, οργάνου της Ένωσης Βουλγάρων Συγγραφέων. Από το 1975 ως το 1979 διετέλεσε πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, αντίστοιχης με Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης από το 1979 ως το 1989 υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης Βουλγάρων Συγγραφέων. Μέχρι σήμερα παραμένει ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τέχνης και Πολιτισμού. Είναι ένας εκ των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ποίησης που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Είναι επίσης “φέλοου” του Πανεπιστημίου του Yale, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και μέλος του Διεθνούς Λογοτεχνικού Ιδρύματος της Μόσχας.
Το σημαντικό ποιητικό του έργο (πάνω από 30 ποιητικές συλλογές και δυο μυθιστορήματα) έχει αναγνωριστεί και βραβευτεί διεθνώς. Έχουν εκδοθεί 58 βιβλία του σε 36 χώρες του κόσμου -και στα ελληνικά.
Έχει λάβει τα εξής βραβεία:
-Χρυσό μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας και τον τίτλο “Ιππότης της ποίησης”, Γαλλία 1985
-Μετάλλιο της Εταιρείας Συγγραφέων, Βενεζουέλα 1985
-Βραβείο “Μάτε Ζάλκα” και “Μπόρις Πολεβόι”, Ρωσία 1985
-Μεγάλο Βραβείο του Ινστιτούτου Αλ. Πούσκιν και της Σορβόνης, 1989
-Παγκόσμιο βραβείο Μυστικιστικής ποίησης “Φερνάντο Ριέλο”, 1993, κι άλλα.
Είναι παντρεμένος με τη ζωγράφο Dora Boneva.

 

Χρήστος ΧαρτοματσίδηςΟ Χρήστος Χαρτοματσίδης γεννήθηκε το 1954 στη Σόφια από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, σπούδασε ιατρική και εργάζεται ως διευθυντής Μικροβιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Γνωρίζει βουλγαρικά, ρωσικά και αγγλικά. Τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού “Μανδραγόρας”, ενώ επίσης δημοσιεύει διηγήματα και μεταφράσεις στο λογοτεχνικά περιοδικά “Το Δέντρο”, “Η Λέξη”, “Νέα Πορεία” και “Ιστός”. Το 1980 διακρίθηκε με το 2ο Βραβείο στον Πανβουλγαρικό Διαγωνισμό Διηγήματος και το 1990 απέσπασε το 2ο βραβείο στο Διαγωνισμό Μυθιστορήματος του εκδοτικού οίκου “Χ.Γ. Δάνωφ” και του Δήμου Φιλιππούπολης για το μυθιστόρημα “Κιθαρίστας σε ταβέρνα”. Το 2003 το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσίασε το δύο του μονόπρακτα “Το ασανσέρ” και “Η έξοδος μετά τις 6μμ απαγορεύεται” με τον ενιαίο τίτλο “Σκούρο μαύρο σχεδόν λευκό”, σε σκηνοθεσία Ηλία Φραγκάκη. Το 2008 το Κρατικό Θέατρο της πόλης Σιλίστρα της Βουλγαρίας παρουσίασε το θεατρικό του έργο “Οι εφιάλτες του δήμιου Σανσόν” σε σκηνοθεσία Στέφαν Στάιτσεβ.

Share this Post