Κριτική προσέγγιση για την ποιητική συλλογή του Γιάννη Ξέστερνου, «Άρρηκτες Φρυκτωρίες»

In Uncategorized by mandragoras

 

 Ο Γιάννης Ξέστερνος στην πρώτη του ποιητική συλλογή Άρρηκτες Φρυκτωρίες, Ιωλκός, 2023 αρρήκτως φρυκτωρεί καλώντας τους αναγνώστες του σε ένα λάγνο ποιητικό ταξίδι με άρμα αισθήσεις και εμπειρίες, πολιτικό και φιλοσοφικό στοχασμό, λογοτεχνικούς ήρωες (Καμύ, Ελύτης, Έλιοτ, Πλάθ, Ντίκινσον, Καββαδίας, Αντωνίου) αλλά και ήρωες από τον κόσμο των Τεχνών (Βαν Γκόγκ). Εκκινώντας από τον βαθύ πυθμένα του δικού του υποσυνείδητου (Είμαι εδώ; Οι αισθήσεις κι η μνήμη μου συγχέονται, «Βιέννη – Αθήνα», σελ. 41) μας ξεναγεί ως γνήσιος μύστης-ποιητής μέσω των δικών του συμβολισμών, υπαινικτικών, αφαιρετικών και έντονα υποδηλωτικών ποιημάτων.

Οι άνθρωποι της τέχνης που προαναφέρθηκαν αντλούνται από την διαχρονική του γνωσιακή αποσκευή βοηθώντας τον ως γνήσιοι σύντροφοι και συνοδοιπόροι να συνοδεύσει τη Μούσα (Πότε πια δε θα είναι μόνος θα τον συντροφεύουν όλοι οι ήρωες των λογοτεχνικών χρόνων, «Ανθολόγιο», σελ. 11) Γράφει με μια πρωτοφανέρωτη αγωνία όλα όσα αγγίζουν τη γενιά του («Κύριοι Αλέξανδροι», σελ. 30) εμφανίζεται υποδόρια επικριτικός απέναντι σε κάθε είδους κατεστημένο («Καλλιόπη», σελ 38) και στηλιτεύει την κοινωνική αδικία («Γυμνασιόπαιδο», σελ. 31 και «Κούρσα Σταδιοδρομίας», σελ. 14).

Ο Ξέστερνος κρατά την μπαγκέτα των παρηχήσεων («Κάνε μου μπα», σελ. 26) και του δικού του μονολογικού και εσωτερικού ρυθμού («Περί Θείου χρόνου», σελ. 39). Η ποίηση του διαπνέεται από τα στοιχεία της ανοικείωσης αλλά και του μεταμοντερνισμού («Ένας Μάρκο Πόλο στο σώμα σου», σελ. 12 και «Δούρειος Ίππος», σελ. 35) κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο αναγνώστης να βυθιστεί μαζί με τον ποιητή στην κολυμβήθρα της ποίησης ενός τρόπον τινά «ετερόκλητου–ανοίκειου» ποιητικού έργου. Να εξέλθει αποκαθαρμένος για να μπορέσει να αντικρύσει μια ποιητική ουσία δίχως το πλήθος των προσδιορισμών και των στοιχείων που την καθιστούν επαναλαμβανόμενη και αυτοαναφορική.

Μια ποιητική ουσία που έχει εξαχθεί από την βαθιά τήξη ανομοιογενών ποιητικών ορυκτών μεταλλευμάτων τα οποία σμιλεύτηκαν για χρόνια στο «ποιητικό εργαστήρι» του ποιητή με απώτερο σκοπό και στόχο να γίνει η «Συνάντηση με το φως του κεριού» της ποίησης που θα οξύνει το πνεύμα του αναγνώστη βοηθώντας τον παράλληλα μέσω της αισθητικής και παιδευτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας ενός ποιητικού έργου να απεγκλωβιστεί από τη σκληρή καθημερινή του πραγματικότητα.

Ως προς το περιεχόμενο της παρούσας ποιητικής συλλογής και την διακειμενικότητα που την διέπει όπως προαναφέρθηκε έχει σημασία να τονιστεί ότι παρότι τα ποιήματα δε χαρακτηρίζονται από τα στοιχεία της παραδοσιακής ποίησης (ομοιοκαταληξία, ρυθμός) έχουν έναν ιδιαίτερο τόνο μια ποιητική γλώσσα που αρέσκεται στα αντιθετικά δίπολα («τα λύτρα της διογέννητης ομορφιάς», «Δούρειος Ίππος», σελ.35), τη χρήση διακριτών εικόνων, συμβόλων, μυθικών προσώπων, συνθέτοντας ένα ποιητικό μωσαϊκό που αντανακλά στον καπνό των σημάτων των φρυκτωριών που από την αρχαία ακόμη εποχή προειδοποιούσαν για τα δεινά που μέλλονται να συμβούν. Μέσα από την φλόγα των ηρώων του, την έντονη ποιητική του αγωνία, τον μεταμοντέρνο και ανοίκειο χαρακτήρα της γραφής του, τα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα του για έναν κόσμο που καταρρέει και τη βαθιά εσωτερική του ανάγκη να απεγκλωβιστεί από το υποσυνείδητό του βγαίνοντας στο ξέφωτο ενός πιο φωτεινού κι ελπιδοφόρου κόσμου ο ποιητής Γιάννης Ξέστερνος παρουσιάζεται ηχηρά στα ελληνικά γράμματα του τόπου μας με την παρούσα ποιητική του συλλογή με τη συνέχεια να αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Σωτήρης Νούσιας

***

Ο Γιάννης Ξέστερνος ζει στην Αθήνα. Απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σπουδάζει Δημιουργική Γραφή στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Συνιδρυτής του fanzine εντύπου «Αστυδρόμος». Διάκριση σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό, συμμετοχή σε συλλογικό βιβλίο, ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Οι Άρρηκτες φρυκτωρίες είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.

Ο Σωτήρης Νούσιας (Αθήνα, 1984) μεγάλωσε και ζει στην Πρέβεζα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολείται με τη δημοσιογραφία, στίχοι του έχουν μελοποιηθεί, ενώ έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Ζωή χωρίς όνομα, εκδ. Φυλάτος, 2016, Μακριά απ’ την Ιθάκη, Πρέβεζα 2018, Ερωτικά Ποιήματα, εκδ. Οδός Πανός, Αθήνα 2020, και Λαιμητόμος στον ουρανό, εκδ. ΑΩ 2023. Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά «Μανδραγόρας», «Θράκα», «Ποιείν», «Fractal» και «Culturebook.gr». Στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Μανδραγόρας» φιλοξενούνται επίσης κριτικά του σημειώματα για λογοτεχνικά έργα. Συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Δημήτρης Βικέλας» (Βέροια, 2018) όπου απέσπασε τον 2ο Έπαινο.