Καλωσορίζουμε τη νέα δεκαετία – Με το βλέμμα των παιδιών – Ημερολόγιο Ποίησης 2021

In Λογοτεχνία, Ποίηση by mandragoras

 

Οι εκδόσεις Άπαρσις προσκαλούν ποιήτριες και ποιητές να συμμετάσχουν στο Ημερολόγιο Ποίησης 2021 με τον τίτλο «Με το βλέμμα των παιδιών». Υποστηρίζεται από τμήμα της συλλογής φωτογραφιών του Μάριου Λώλου, με τίτλο «Τα παιδιά που είδα», στην οποία αποτυπώνει σε απρόσμενα ενσταντανέ τη ζωή των ανήλικων σε προσφυγικές δομές της χώρας μας. Η ματιά του αφοπλιστική, είναι ένας ύμνος στην ομορφιά της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και στην ανάγκη ζωής, χαμόγελου και παιχνιδιού που ξεπηδά ανάμεσα στο φόβο, το διωγμό και την απομόνωση. Ο ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά “Αυτά τα παιδιά ξεριζώθηκαν από το παρελθόν τους, χωρίς να έχουν ενταχθεί κάπου ξανά. Με άθλιες συνθήκες ζωής, με χαοτική καθημερινότητα, χωρίς σημεία αναφοράς, αιωρούνται στο πουθενά.”

Επιλέξαμε ως θέμα μας τα μάτια των παιδιών, γιατί στο βλέμμα τους είδαμε το νέο που έρχεται, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αυτά τα παιδιά είναι οι σημερινοί και αυριανοί νικητές, είναι το αύριο και το χρέος μας.

Θεματολογία

Οι κρίσεις που βιώσαμε και συνεχίζουμε -ατομικές, οικονομικές, πολιτικές, μεταναστευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές- δίνουν το έναυσμα στους γράφοντες να αποτυπώσουν το εσωτερικό τοπίο σε περιόδους κρίσης, με την ιδιαίτερη ματιά τους. 

Οι φωτογραφίες του Μάριου Λώλου θεωρούμε ότι αποτελούν κίνητρο ποιητικής γραφής*.

Η ποίηση έχει την ικανότητα να διεισδύει στο πραγματικό και να συγκρατεί από αυτό το σημαίνον και το σημαντικό, αρθρώνοντάς με λίγους στίχους την επανανοηματοδότηση του κόσμου. 

Όροι και χρονοδιάγραμμα

– Οι συμμετέχουσες/οντες πρέπει να αποστείλουν έως 3 ποιήματα (έως 20 στίχους το καθένα με τον τίτλο του) στο aparsis.poem@gmail.com από 5 Νοεμβρίου έως 25 Νοεμβρίου, μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό (έως 50 λέξεις) και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και διεύθυνση). 

– Όλα τα ποιήματα θα δημοσιεύονται στη σελίδα των εκδόσεων https://www.facebook.com/aparsispublications και www.aparsis.gr, καθώς και στην ομάδα των εκδόσεων Scribo Ergo Sum- Άπαρσις (https://www.facebook.com/groups/158549312075150/?ref=pages_group_cta)

– Τα ποιήματα που θα επιλεγούν θα δημοσιευτούν στον τόμο του Ποιητικού Ημερολογίου 2021.

Κριτική επιτροπή ( με αλφαβητική σειρά)
 
Συντονισμός:
 
Κατερίνα Θανοπούλου, εκπ/κος, ποιήτρια
Βασίλης  Καλαμαράς, κριτικός βιβλίου, ποιητής
Δαλακούρα Βερονίκη, ποιήτρια    
Καναβούρης Κώστας, ποιητής
Σκιαθάς Αντώνης, ποιητής- πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως
 
 – Μετά την έκδοση του ημερολογίου (μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου) τα επιλεγμένα ποιήματα θα οπτικοποιηθούν και θα αναρτηθούν με απαγγελία από ηθοποιούς στο κανάλι των εκδόσεων στο youtube https://www.youtube.com/channel/UCNNusVDwIUmfGXGoIMHp8Gw?view_as=subscriber
 
   – Όλες οι συμμετέχουσες/οντες θα παραλάβουν έπαινο συμμετοχής. 

* Ορισμένες από τις φωτογραφίες του Μάριου Λώλου μπορείτε να δείτε είτε στη σελίδα των εκδόσεωνείτε στο προφίλ του φωτογράφου στο facebook.

** Για κάθε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στους συντονιστές Κατερίνα Θανοπούλου, Βασίλη Καλαμαρά, στο τηλέφωνο του εκδοτικού 2155155600 και στο email: aparsis.poem@gmail.com.   

*** Με το πέρας της χρονικής περιόδου συμμετοχής θα βγει νέα ανακοίνωση που θα αφορά τα επιλεχθέντα ποιήματα, την πορεία έκδοσης του ημερολογίου, την αγορά και διάθεσή του

  FB EVENT
 
 
Εκδόσεις Άπαρσις
Ακαδημίας 76, 10678 Αθήνα 
215-5155600, 694 592 9902