«Η τέχνη δε δίνει σύνταξη»

In Εικαστικά, ΤΕΧΝΕΣ by mandragorasΈκθεση γλυπτικής, ψηφιδωτού του Άγγελου Γαλάνη.
Ζωγραφικής του Γιώργη Παπανικολάου – Ζτρέκου.
Στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη  
από 22 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2019.
Εγκαίνια Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 19.30΄.

Δελτίο Τύπου

«Πάντα με συγκινούσε η ομαδικότητα στην τέχνη παρ’ όλο που η τέχνη έχει μέσα της πολλή μοναξιά». Με αυτά τα λόγια ο Άγγελος Γαλάνης, αυτοδίδακτος γλύπτης, ποιητής, συνταξιούχος οδοντίατρος και μέλος του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» περιγράφει τη συνύπαρξή του στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη με τον λογοτέχνη-εικαστικό, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Γιώργη Παπανικολάου – Ζτρέκο που εκθέτει έργα του σε λάδι, ακρυλικό, καμβά και ξύλο έχοντας σαν θέμα «την ουτοπία της αθωότητας». Έτσι, για μια ακόμη φορά, η γλυπτική συναντά τη ζωγραφική στην έκθεση που διοργανώνει η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, από την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019.

Ο Άγγελος Γαλάνης κατάγεται από ένα ορεινό, απομονωμένο ορεινό χωριό της Θεσσαλίας, χωρίς δρόμο ως το ΄60, χωρίς ηλεκτρικό, με κύρια ασχολία των κατοίκων την κτηνοτροφία και επικουρικά τη γεωργία. «Η πρώτη λοιπόν επαφή μου με τη γλυπτική» διηγείται «πηγάζει απ’ τη διαδικασία της εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών των ανθρώπων του χωριού, όπου όλα τους τα σκεύη και πολλά απ’ τα εργαλεία τους ήταν φτιαγμένα από ξύλο». Και μετά ήταν η ανάγκη δημιουργίας παιχνιδιών: «σβούρες, ξύλινα αυτοκινητάκια, μικρά γύψινα αγαλματίδια, πήλινους βόλους κι άλλα».

Κάπως έτσι, είτε από ανάγκη, είτε από αγάπη, ο Άγγελος Γαλάνης έφτασε να «παλεύει» με τα υλικά της γης κοντά εξήντα χρόνια… Γι αυτό και υποστηρίζει πως «η τέχνη δε δίνει σύνταξη». «Όλα αυτά τα χρόνια», εξηγεί, «παράλληλα με την υπόλοιπη ζωή μου, κάτι σκάλιζα. Πρώτα στο ξύλο, αφαιρώντας ύλη από διάφορους όγκους για να έρθουν στα δικά μου μέτρα, τα μέτρα της ψυχής, των αισθημάτων και της αισθητικής μου, όπως αυτή καταστάλαζε μέσα μου. Επίσης έπλαθα, προσθέτοντας ύλη, με πηλό ή γύψο, χτίζοντας το δικό μου μικρόκοσμο». Ταυτόχρονα ο Άγγελος Γαλάνης μετεπήδησε από τη μαθητεία της γλυπτικής, στη διδασκαλία του ψηφιδωτού για δέκα ολόκληρα χρόνια στο Μουσείο Ν. Περαντινού και στη συνέχεια, σε εθελοντική πάντα βάση, στο καλλιτεχνικό στέκι «Άνω Ποταμών» στην Ηλιούπολη, όπου για περίπου μια δεκαετία δίδαξε ψηφιδωτό και γλυπτική. Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν πέντε ατομικές εκθέσεις έργων του, ενώ συμμετείχε σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων.

  • Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της έκθεσης στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη θα παρουσιαστούν την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στις 19.30’, οι ποιητικές συλλογές του Άγγελου Γαλάνη:

ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 1η ανθολογία «Ερωτικά» (2016) και

ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2η ανθολογία «αμμοθίνες σε ισόπεδα όνειρα» (2018).

Info:

Έκθεση Άγγελου Γαλάνη και Γιώργη Παπανικολάου – Ζτρέκου.
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 3 Μαρτίου 2019.

Διοργάνωση Πινακοθήκη Γρηγοριάδη
Μ. Αντύπα 18, 14121, Ηράκλειο Αττικής, τηλέφωνο: 210-2719744.

Ώρες λειτουργίας Πινακοθήκης:
Τετάρτη – Παρασκευή 11.00΄ – 14.30΄και 18.00΄ – 21.00’
Σάββατο – Κυριακή 11.00’ – 14.30’
Δευτέρα – Τρίτη Κλειστά.

Εγκαίνια Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 19.30΄.
Είσοδος ελεύθερη.