Ημερολόγιο 90: Μείναμε με τον καναπέ στο χέρι | Δημήτρης Τζουμάκας

In Λογοτεχνία, Πεζογραφία, Χρονογράφημα by mandragoras


 

27.9.18 Ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα με ανήσυχους έως λίαν ανήσυχους εκφωνητές. Στην αρχή τον ονόμασαν (τον “κυκλώνα”) Ζήνωνα, μετά μίλησαν για Ξενοφώντα, στο τέλος  ο  Ζορμπάς θα κάνει τη ζημιά, επειδή ο Καζαντζακικός ήρωας φέρνει  πολλές ζαλιστικές στροφές (γύρω από τον εαυτό του).  Διακρινόμαστε ιστορικά, φιλοσοφικά από τους νεώτερους λαούς. Προτιμότερες ασφαλώς  οι ονομασίες αυτές από τις αμερικανιές Κατρίνα, Σούζι,  Νίνο. Είναι αλλιώς να «φυσιέσαι» και να παρασύρεσαι αρχαιοπρεπώς και φιλοσοφικώς.

Το ασανσέρ παραμένει χαλασμένο, κανείς δεν ενδιαφέρεται πια. Και να το είχαμε φτιάξει ποιος ξέρει τι μας περιμένει  με τους Ζορμπάδες, τα κλιματικά και τα κλιμακτήρια χάλια μας.

–Είσαι γρήγορος στο κρεβάτι; Μείνε ενεργός για τέσσερις ώρες μας λένε τα προϊόντα. Εμένα έχει σπάσει το  κρεβάτι μου και κοιμάμαι σαν παραπληγικός. Το λέω στη Λουτσιάνα και μου λέει θα ’λθει ο Μάρκος να στο φτιάξει –ένας Πολωνός που κάνει όλα τα μερεμέτια στο σπίτι της Λουτσιάνα.  Η γηραιά Ιταλίς  ανασκουμπώνεται και για τoασανσέρ. Θα βάλουμε κουμπαρά, Δημήτρη λέει, θα πληρώσουν όλοι. Ποιοι όλοι; τρεις κι ο κούκος μείναμε. Πρέπει να φτιάξουμε και τα υδραυλικά, επιμένει η καλή  γειτόνισσα διατί πλημμυρίζουν τα υπόγεια στην  πολυκατοικία και θα καταρρεύσει.  Ας την ξαναχτίσουμε απ΄την αρχή βρε Λουτσιανάκι. Why not?

Το βράδυ παρακολουθώ την παρουσίαση του βιβλίου του Τρεμόπουλου  για τα Τρία Έψιλον και τον εμπρησμό του Καμπέλ στην ΕΣΗΕΑ. Όχι δεν είναι η χρηματιστηριακή κόκα κόλα που οι μετοχές της βρίσκονται όλες στα μεγάλα πορτοφόλια, αλλά η φασιστική παραοργάνωση η οποία  έδρασε στη Σαλονίκη και ευθύνεται για τον εμπρησμό της εβραϊκής συνοικίας. Η νύξ της φρίκης (Τίτλος από εφ. της Θεσσαλονίκης του 1931 που παρουσίασε ο Τρεμό). Τα στοχεία που παρατίθενται στην εκδήλωση είναι συγκλονιστικά και οι φωτογραφίες που προβάλλονται  ανατριχιαστικές, κάνουν τον εκπρόσωπο της εβραϊκής Κοινότητας να πει ότι όταν τον ρωτάνε αν είναι η Ελλάδα μία ρατσιστική και αντισιωνιστική χώρα αυτός απαντά «–Όχι, η Ελλάδα σαφώς δεν είναι μια ρατσιστική χώρα, αλλά έχει πολλούς ρατσιστές και αντισιωνιστές». Οι φασίστες τριεψιλίτες, οι λεγόμενοι και χαλυβδόκρανοι, κάψανε το 1931 την εβραϊκή φτωχολογιά, στην παραγκούπολη του Καμπέλ στα όρια της πόλης και στη δίκη-οπερέτα που ακολούθησε στη Βέροια αθωώθηκαν όλοι, ακόμη και ο πρωτεργάτης δημοσιογράφος της κακιάς ώρας Ν. Φαρδής.

Βλέπουμε ότι ταυτόχρονα με την ταξική πάλη της εποχής, η Θεσσαλονίκη παρέμεινε πεδίο δράσης του Βαλκανικού εθνικισμού και παρακρατικών συμμοριών τις οποίες μάλλον ανεχότανε για να μην πούμε προστάτευε η Πολιτεία. Αιχμηρές παρατηρήσεις του Αντώνη Λιάκου και για τους οπαδούς του Βενιζέλου, αλλά και για τους τωρινούς διανοούμενους που υποτίμησαν το φαινόμενο του φασισμού δίνοντας βάρος στην κυβερνητική πολιτική. Στο τέλος σηκώνεται στην αίθουσα ένας ευπρεπής ηλικιωμένος  ντυμένος παλαιομοδίτικα, με κουστούμι, γραβάτα κλπ. και λέει  «δεν ήταν όλοι οι εθνικιστές προδότες και εγκληματίες». Δεν του απάντησε κανένας. Τι να του πει; Έχει κανείς κακή άποψη για τον εαυτό του;

29.9 400 νεκροί από σεισμό και τσουνάμι στην Ινδονησία. Λεπτομέρειες. Εμείς περιμένουμε τον μεσογειακό «Ζορμπά» κι έχουμε κλείσει σχολεία μη φύγει ’κανα κεραμίδι. Καλά κάνουμε. Φύλαγε τα ρούχα σου να μη γίνεις Μάτ(ι).

Στην Αλκυονίδα, καλή μας κινηματογραφική σαιζόν κυρίες και κύριοι με φιλμ σοβιετικό πολεμικό του 1965 τρία άτομα στην αίθουσα που τρώνε ποπ κορν κι εγώ κινδυνεύω να πνιγώ από την απληστία μου. Πατήρ χωρικός, με μέγα μύστακα πηγαίνει στο μέτωπο να βρει το γιο του και εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ηρωικό, προπαγανδιστικό.

 30.9  Μουντός καιρός, υγρασία, απολογισμός ζημιών Ζορμπά, και: πάνω από 800 νεκροί στην Ινδονησία. Άνθρωποι πεθαίνουν σαν  μυρμήγκια εκεί, μέσα στις λάσπες. Εμείς βρήκαμε αυτόν που αγνοείται στο Μαντούδι Ευβοίας.

Απ’ το ΙΚΕΑ μου φέρνουνε έναν καναπέ. Το ασανσέρ είναι χαλασμένο. Βλαστημάνε οι αχθοφόροι που είναι σαν τον Ηρακλή κι άλλος σαν το γιο του Γολιάθ. Να σας δώσω ένα εικοσάρικο να πάρετε τον παλιό; λέω. Ο Ηρακλής τον σηκώνει λίγο με το ένα χέρι, μουτσουνιάζει, τον ξαναζυγίζει, λέει πενήντα ευρώ, διαφωνώ, φεύγουν και μ’ αφήνουν με τον καινούριο αμπαλαρισμένο καναπέ, και με τον παλιό.

Μην ανησυχείς θα καθαρίσει ο Μάρκος λέει η Λουτσιάνα, που χώνεται όλο και πιο πολύ στα ιδιαίτερα διαμερίσματά μου. Αυτό το πράγμα δεν κουνιέται ρε Λουτσιάνα και δεν περνάει από την πόρτα. Κοιτάζομαστε  με τη Λουτσιάνα και με τους καναπέδες, είμαστε δύο συν δύο, τέσσερις μαλάκες εν όλω.

Στην Κομμούνα επί της Ιουλιανού Ο Μαρξ στο Σόχο. Θεατρικό μονόπρακτο. Ανεβαίνει ο πολιτισμός μέσα στις πολιτικές οργανώσεις. Καλή προσπάθεια, αλλά όχι και τόσο πειστικός ο Κύπριος περφόρμερ. Δίνουμε ό,τι έχουμε ευχαρίστηση. Πέντε ευρώ.

 

Δημήτρης Τζουμάκας

Share this Post

Περισσότερα στην ίδια κατηγορία