Μία ακόμη άκρως ενδιαφέρουσα, διεξοδική και πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη της Βαλεντίνης Χρ.Καμπατζά, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ελληνικής- Γαλλικής Λογοτεχνίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.
Τη φορά αυτή αναφέρεται στη γνωστή στενή σχέση της Ελληνικής με τη Γαλλική Λογοτεχνία, στην αμοιβαία επίδραση τους με τις Εικαστικές Τέχνες και στον επιμορφωτικό τους ρόλο μέσα σε ένα γενικότερα πολιτιστικό πλαίσιο. Επισημαίνεται σχετικά η μεγάλη προσφορά των βιβλιοθηκών που έχουν εκσυγχρονιστεί ως παραδοσιακοί φορείς του πολιτισμού, με τη συμβολή και της τεχνολογίας, και διαδίδουν τη λογοτεχνία και όχι μόνο, σε μια γενικότερη επικοινωνία με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται θέματα δημιουργικής πνευματικής επικοινωνίας βασικών εκπροσώπων των δύο γραμματειών σε μια διαχρονική πορεία με έμφαση και στα σύγχρονα λογοτεχνικά ρεύματα και τάσεις (μοντέρνα αντίληψη περί ποιητικής, υπερρεαλισμός, συμβολισμός, μινιμαλισμός, υπαρξισμός, κ.α.
Καλύπτονται ακόμη πληθώρα παρεμφερών θεμάτων, όπως η «κυβερνολογοτεχνία» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η σύνδεση της με την κοινωνία και τον πολιτισμό, η ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία της γυναίκας στη λογοτεχνία και γενικά στην τέχνη, και το προσφυγικό ζήτημα, οι βιβλιοθήκες της Ελλάδας και της Γαλλίας ως βασικοί φορείς ανάδειξης-προβολής του πολιτισμού, κ.α.
Ως ενεργός ποιητής και πεζογράφος επί άνω των 50 ετών με πλήρη συμμετοχή στο γενικότερο λογοτεχνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, δεν μπορώ να μην θαυμάσω την ευρύτητα των γνώσεων της συγγραφέως και την πληρότητα της μελέτης, την λεπτομερέστατη τεκμηρίωση της με παραπομπή σε άνω των διακοσίων πηγών Ελληνικών, Γαλλικών και άλλων, και τη γλαφυρότητα των περιγραφών της. Θεωρώ ότι η πολύτιμη αυτή μελέτη αξίζει απόλυτα να διαβαστεί όχι μόνο από τους ειδικούς των διαφόρων τομέων αλλά και από το ευρύτερο κοινό.
Θεσσαλονίκη, 19.5.2023
Τόλης Νικηφόρου
ποιητής και πεζογράφος
[email protected]