Κυκλοφόρησε το τεύχος 72 του ΜΑΝ∆ΡΑΓΟΡΑ
στο τεύχος αυτό θα διαβάσετε:
Αφιέρωµα στον MΙΧΑΗΛ ΜΗΤΡΑ (1944-2019). Ο Μιχαήλ Μήτρας, ποιητής, πεζογράφος, εικαστικός και παραγωγός ραδιοφωνικών εκποµπών, γεννήθηκε στον Βόλο (1944) και πέθανε στην Αθήνα (6.3.2019). Σπούδασε Νοµικά στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης (1965-1971) και ραδιοσκηνοθεσία στο City Literary Institute του Λονδίνου. Εργάστηκε στο Ελληνικό Τµήµα του BBC (1979-1983) και στην Ελληνική Ραδιοφωνία (Πρώτο και Τρίτο Πρόγραµµα) ως πα ραγ ωγός εκποµπών Λόγου και Τέχνης (1984-2003). Εργάστηκε επίσης για πολλά χρόνια στην ιστορική Γκαλερί «Ώρα» και αποτέλεσε µέλος της συντακτικής οµάδας των πολιτιστικών εκδόσεων Χρονικό (1972-1979) και Σήµα (1975-1977), ενώ συνεργάστηκε και µε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως τα Ρεύµατα, η Συντέλεια και η Νέα Συντέλεια. Υπήρξε µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων (2001-2003). Ο Μήτρας αποτέλεσε τον κύριο εισηγητή της «Συγκεκριµένης» ποίησης και πεζογραφίας στην Ελλάδα ενώ έχει εκθέσει «οπτικά ποιήµατα» και έργα «Mail Art» σε ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν στη ∆ηµοτική Συλλογή Βόλου και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ενώ έχουν παρουσιαστεί και σε οµαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελληνοαµερικανική Ένωση όσο και στην Πινακοθήκη του ∆ήµου Αθηναίων και στο ΕΜΣΤ, καθώς και σε ιδιωτικές αίθουσες τέχνης.
Για την προσωπικότητα και το πολύπελυρο έργο του Μ.Μ. γράφουν η Μορφία Μάλλη που επιµελήθηκε το αφιέρωµα, η Χρύσα ∆ραντάκη, ο Κωστής Τριανταφύλλου, ο ∆ηµοσθένης Αγραφιώτης, ο Τηλέµαχος Χυτήρης και η Μαρία Ευσταθιάδη. Επίσης παρουσιάζεται και σχολιάζεται η αλληλογραφία του Μ.Μ. µε τον Ιάσονα ∆επούντη.
Αφιέρωµα στον ΠΙΕΡ ΠΑΟΛΟ ΠΑΖΟΛΙΝΙ µε αφορµή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του. Ο Γιάννης Η. Παππάς, που επιµελήθηκε το αφιέρωµα και µετέφρασε όλα τα κείµενα, υπογράφει το «Εργοβιογραφικό σηµείωµα». Παρουσιάζονται: «Μια συνέ ντευξη. Συνάντηση µε τον Ζαν Ντυφλό» (1969-1975) και τα κείµενα «Παζολίνι: η οµοφυλοφιλία ως κλειδί για την κατανόηση της πραγµατικότητας» του Φραντσέσκο Νιέρε «Παζολίνι και Μαρξ» του Στέφανο Λαντσάνο «Σουζάνα Mater dolorosa – Ένα πορτραίτο» του Τσέζαρε Κατά «“Al Biondo Tevere”. Η τελευταία στάση του Πιερ Πάολο Παζο λίνι τη νύχτα της 1ης Νοεµβρίου ’75» του Ρόκο Καρµπόνε «Το φέρετρο του Παζολ ίνι αφήνοντας τη Ρώµη. Χρονικό της κηδείας στο Campo de’ Fiori» της Λουίζα Μελογκράνι.
Αφιέρωμα µε τίτλο ΕΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ Γράφουν: Νάσος Βαγενάς, Βασίλης Καρδάσης, ∆ηµήτρης Κόκορης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Κώστας Κρεµµύδας, Πέτρος Ζουµπουλάκης, Β.Π. ∆ιονυσόπουλος, Νίκος Μάλλιαρης, Νίκος Οικονοµίδης και ∆ηµήτρης Γ. Υφαντής. Επίσης από το αρχείο του Ν. Μάλλιαρη παρουσιάζεται ένα κείµενο του Θάνου Μικρούτσικου µε τίτλο: «Ένα σπουδαίο έργο τέχνης το ποδόσφαιρο».
ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ συνέχεια: Γράφουν οι: Κλ. Μπαϊρακτάρης, Συµεών Σταµπουλού και Θανάσης Γ. Μίχος Επίσης ∆ΗΜΟ ΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ∆ΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ Ο «ΜΑΝ∆ΡΑΓΟΡΑΣ».
KΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΩΚΑ (1927-2021) µέσα από ανέκδοτες επιστολές.
Με αφορµή τον θάνατο του Σωκράτη Σκαρτσή παρουσιάζεται ένα κείµενό του για τον Λογοτεχνικό Όµιλο Φοιτητών (ΛΟΦ) της 10ετίας του ’50 µε τον οποίο συνεργάστηκαν πολλοί µετέπειτα σηµαντικοί συγγραφείς. Για τον Σωκράτη Λ. Σκαρτσή γράφουν ο Κώστας Κρεµµύδας και ο Βασίλης Λαδάς. Τέλος στις ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ δηµοσιεύονται και δυο τελευταία κείµενα που είχε παραδώσει ο Σ.Σκ. στον “Μ” πριν τον αιφνίδιο θάνατό του.
Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ του ΙΑΣΟΝΑ ∆ΕΠΟΥΝΤΗ µε τον “τελευταίο της Επτανησιακής παράδοσης” χαράκτη ΝΙΚΟΛΑO ΒΕΝΤΟΥΡΑ.
ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο∆ΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ του ΓΙΑΝΝΗ ΤΥΡΟΒΟΛΑ. Το οδοπορικό πλαισιώνεται από κείµενα του Γιάννη Τυροβολά και της Ελένης Σβορώνου.
ΣΚΑΚΙ Ο Σπύρος Ιλαντζής παρουσιάζει τον πρωτοπόρο για το Ελληνικό Σκάκι Τριαντάφυλλο Σιαπέρα.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Ο Σάββας Καράµπελας γράφει για το έργο της Βένιας ∆ηµητρακοπούλου. Από τον “Μ” µια σελίδα αφιερωµένη στους Απόστολο Γιαγιάννο και Σωτήρη Σόρογκα. ∆υο λόγια για την Έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Αλαβέρα στο Τελλόγλειο (Θεσσαλονίκη) που διαρκεί µέχρι τις 7.9.2025.
ΠΟΙΗΣΗ από τις/τους Θάνο Κανδύλα, Νεκτάριο Μπέσση, Γιώργο Μύαρη, Κώστα Θ. Ριζάκη, Μάνο Στεφανίδη και Μάγδα Χριστοπούλου
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ από την Αγγελική Κ. Κωσταβάρα Και ένα κείµενο του αποβιώσαντος το 2011 ∆ηµήτρη Ι. Κατσαγάνη σε επιµέλεια Σ.Λ. Σκαρτσή
ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ κοσµείται από έργα του Απόστολου Γιαγιάννου, Ειρήνης Κανά, Πέτρου Ζουµπουλάκη, Γιάννη Παπαγιάννη και Νίκου Οικονοµίδη.
«M»