Ημερολόγιο 176: Αρθρίτιδα στα μάτια / Τιτανικός στην Κίνα / Χωρίς βραζιλιάνες στο Zάππειο | Δημήτρης Τζουμάκας

In Λογοτεχνία, Πεζογραφία, Χρονογράφημα by mandragoras

 

6.9.19 Η ψωριασική αρθρίτιδα εκτός από τις αρθρώσεις και το δέρμα μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα του σώματοςΗ πιο συχνή εξωαρθρική εκδήλωση είναι η προσβολή των οφθαλμών, όπως η ιριδικυκλίτιδα η οποία εκδηλώνεται με αιφνίδιο πόνο ερυθρότητα και θάμπωμα της όρασης. Νάτα μας, θα χάσουμε και το φως μας στο τέλος. Ορίστε, αυτά παθαίνω όταν κόβω τις κορτιζόνες και δεν εμπιστεύομαι και το εναλλακτικό θεραπευτικό σύστημα υγείας που τείνει να γίνει κι αυτό βορά στους εμπόρους. Χρειάζομαι επειγόντως ανοσοτροποποιητικά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η Μεθοτρεξάτη, η Κυκλοσπορίνη, η Λεφλουνομίδη, και η Σουλφασαλαζίνη. Tελευταία χρησιμοποιούνται η Ινφλιξιμάμπη, η Ανταλιμουμάμπη, η Γκολιμουμάμπη και η Κερτολιζουμάμπη. H Ουστεκινουμάμπη και η Σεκουκινουμάμπη αναστέλλουν τις ιντερλευκίνες ενώ η αβαναφίλη και η τανταναφίλη τις αναστολές και βοηθούν τους ερωτευμένους να απαλλαγούν από τα εσώρουχά τους.

7.9.19 Σάββατο. Λίγα ψώνια για το άδειο ψυγείο και συνταγή Σεκουνινομάμπη και Ανταλιμουμάμπη από το φαρμακείο της Λίτσας και του Μπάμπη. Στο πεζοδρόμιο κάτω από το σπίτι μου στον ΟΠΑΠ περνάει ένας τύπος κεντροευρωπαίος τενόρος που τραγουδάει άρια, καλλίφωνος και ντεκοντρακτέ. Όλα είναι σουρεαλιστικά πλέον αρκεί να βρίσκεσαι σε κατάσταση ποιητικής έξαρσης και μακριά από κάθε πανικό πλιζ.

Πάω στο Τζάμπο αγοράζω δωράκια για τα πιτσιρίκια στην Αυστραλία και δύο ασήμαντα δωράκια για Αρετή και θυγατέρα Μαρία. Αύριο φεύγει ο Αντώνης θα περάσει κάποια στιγμή από τη σπίτι να τα πάρει.

Είναι και το παγκόσμιο μπάσκετ στην Κίνα, αληθινός Τιτανικός καθώς μας βάζει η Αμερική μες το καλάθι. Άμα δεν έχεις αθληταράδες και σουτέρ τι περιμένεις; Χάσαμε πανηγυρικά κι έχω τα νεύρα μου και σε ποιον να γκρινιάξω; 

  1. Ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης κι ο Δημήτρης Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται από τη βαυαρική Αντιβασιλεία με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ήλθε ο υιός Αντώνης πάντα αστραπή, σύνδεσε το ιντερνέτ με το κινητό, «να μην έχεις τα νεύρα σου», μου λέει ο άνθρωπος που έχει τα δικά του στην τσίτα, γιατί πάντα αγχώνεται αυτό το παιδί, ειδικά όταν είναι να πετάξει σε τέτοιες αποστάσεις.

8.9.19 Κυριακή Βόλτα με τον Μαστροκώστα χωρίς το σκάφος στα Εξάρχεια μου κάνει το τραπέζι στο υπαίθριο ζυθεστιατόριο Ροζαλία. Βρίσκω ευκαιρία και για άλλες φωτογραφίες στην απαγορευμένη ζώνη. Το ατέλειωτο γκράφιτι στα κατεβασμένα ρολά των μαγαζιών κι ένα ανθρώπινο κουρέλι ημιθανές στην είσοδο της μπλε πολυκατοικίας.

Μου τηλεφωνάει ο Τζορτζ, θα πάει τη μάνα του στην καθιερωμένη επίσκεψη στο μοναστήρι γιατί έχει αδελφή ηγούμενη και μετά προτείνει να πάμε στις Βραζιλιάνες, θα χορεύουν στο Ζάππειο. Κοροϊδία υπόθεση, κάτι μαυρούληδες χορεύουν, πουθενά βραζιλιάνα. Ο αέρας φαίνεται τις φόβισε. Διότι παρατήρησα ότι κι ο Εθνικός μας Κήπος έκλεισε τις Πύλες του λόγω των ισχυρών ριπών των ανέμων που καταγράφ6ονται. Τελικά έχει έκθεση βιβλίου. Ευτυχώς δεν πήρα την πιστωτική κάρτα μαζί μου, θα ξετιναζόμουν, σημείωσα όμως κάτι βιβλία. Mίλησα και με βιβλιόφιλους βιβλιοπώλες για τον Ιζζό που είναι τρυφερός και τον «πούλησα» σε κάποια αναγνώστρια. Έκανα δώρο στον Τζορτζ κι ένα βιβλίο τα Φίδια στον Κολωνό του Σκρούμπελου. Μ’ αρέσει να δίνω βιβλία και άλλα πράγματα αλλά δεν είμαι τόσο γενναιόδωρος όσο η Αρετή ή ο Μιχελακάκης.

«Οι άνθρωποι που αγαπάνε τα βιβλία δεν έχουν πολλές ανάγκες και κυρίως δεν έχουν ηλίθιες ανάγκες. Πάντα ονειρευόμουνα για τον εαυτό μου το ανύπαρκτο επάγγελμα του αναγνώστη». Βασίλης Ραφαηλίδης (απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2000).


Δημήτρης Τζουμάκας