Kαίτη Βασιλάκου | ΣΙΜΟΝ

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Πεζογραφία by mandragoras


Θέατρο

Kαίτη Βασιλάκου | ΣΙΜΟΝ
Έχετε κολλήσει πάνω μου σαν βαμπίρ και μου πίνετε το αίμα. Όταν φεύγω και σας αφήνω, εσείς τρελαίνεστε, χάνετε το σώμα σας και τρελαίνεστε, κρεμιέστε σαν νυχτερίδες ανάποδα από το ταβάνι και περιμένετε με αγωνία να γυρίσω. Όταν αργώ να γυρίσω, σας βρίσκω σχεδόν μισοπεθαμένους. Και πρέπει τότε να σας δώσω πάλι το αίμα μου για ν’ αρχίσετε να ζείτε ξανά, ν’ αφήσω τα κοφτερά δοντάκια σας να τρυπήσουν τη σάρκα μου, να με ρουφήξετε για να πάρετε ζωή.
 
Μάτια παντού. Δεν τα βλέπεις, αλλά τα νιώθεις. Ξέρεις πως σε παρακολουθούν. Δεν είναι καθόλου ευχάριστη υπόθεση τα μάτια. Παρακολουθούν την κάθε σου κίνηση, την έκφραση το προσώπου σου, πώς περπατάς, πώς κάθεσαι, πώς ανάβεις το τσιγάρο σου. Κι εσύ πρέπει να δείχνεις φυσική. Αλλά πώς να δείχνεις φυσική, όταν είσαι συνέχεια μόνη και όλοι αυτοί το ξέρουν;

Σε ένα σαλόνι διαδραματίζεται το θεατρικό ψυχογράφημα της Καίτης Βασιλάκου με τίτλο «Σιμόν». Ένα ψυχολογικό δράμα σε τρεις πράξεις με τέσσερα πρόσωπα που, παρότι ο χώρος δράσης τους τοποθετείται στην Αθήνα, έχουν σκοπίμως ξενικά ονόματα (Ερνέστος, Ιρένε, Σιμόν, Μόνα) για να τονιστεί το διαπολιτισμικό των συγκρούσεων που βιώνουν.

Η Σιμόν, μια μοναχική γυναίκα στη μέση ηλικία, κινείται σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον μαζί με δυο απροσδιόριστες μορφές που την κρατούν δέσμια του παρελθόντος της, των λαθών, των ματαιώσεων και των φιλοδοξιών της. Ο εσωτερικός πόνος, οι ενοχές και η μοναχικότητα προκαλούν/αποζητούν την τιμωρία και τον σωματικό πόνο. Οι «πληγές», τα ψυχολογικά τραύματα την κρατούν δέσμια, όπως συχνά συμβαίνει στον ένα ή στον άλλο βαθμό στη ζωή όλων μας.

Η συγγραφέας, λοιπόν, επιτυγχάνει να αποδώσει με ένταση και διεισδυτικότητα όλες τις συναισθηματικές καταστάσεις, με τις οποίες αναμετράται η ηρωίδα. Πράγματι, διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης αφού σχηματίσει αβίαστα το σκηνικό και τις εικόνες στο μυαλό του, γίνεται νοερά θεατής μιας καλοζυγισμένης, πυκνής και, ταυτόχρονα, λιτής θεατρικής παράστασης που την παρακολουθεί από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή/ γραμμή με αμείωτο ενδιαφέρον.

Η Καίτη Βασιλάκου, η οποία έχει ήδη στο ενεργητικό της, μεταξύ των υπολοίπων βιβλίων της, μια ποιητική συλλογή και μια νουβέλα με τους παρεμφερείς τίτλους «Αγαπημένε μου ψυχίατρε»/«Αγαπημένε μου ψυχίατρε πες μου…», αποδεικνύει και με το παρόν θεατρικό έργο ότι, πέρα από την αναμφισβήτητη συγγραφική δεινότητα που διαθέτει, έχει εμβαθύνει και στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

«Μ»

 

Καίτη ΒασιλάκουΗ Καίτη Βασιλάκου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δίδαξε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Mέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πέντε βιβλία της που περιλαμβάνουν ποιήματα, διηγήματα και μια νουβέλα.

 
 
 
Έργο εξωφύλλου: Ηρώ Νικοπούλου
Μανδραγόρας, 2014
128 σελ.
ISBN 978-960-9476-76-8

Share this Post