10ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης

In Εκδηλώσεις, Θεματικές Εκδηλώσεις by mandragoras

 

10ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ

(ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ)

18 ΕΩΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ, ΒΟΛΟ, ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Το φετινό, επετειακό 10ο διεθνές Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18 και 22 Ιουλίου στη Θεσσαλία. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Θεσσαλό ποιητή, μουσικό, δάσκαλο και αγαπημένο φίλο Χρήστο Διαμαντή που έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον κόβιντ σε ηλικία 34ων ετών.

Η τελετή έναρξης θα γίνει στις  18 Ιουλίου και ώρα 20:30, στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου στη Λάρισα, η οποία περιλαμβάνει απονομή των Βραβείων Θράκα και στη συνέχεια, ποιητικές αναγνώσεις από  Έλληνες/ίδες και διεθνείς ποιητές/τριες, η προβολή βιντεοποίησης του Χρήστου Διαμαντή και η συναυλία της Κροάτισσας ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού Σάρα Ρενάρ. Το πρόγραμμα θα συντονίσει η Χρύσα Βουλγαράκη.

Την 19η Ιουλίου και ώρα 20:00, το ArtCafé στην Μακρινίτσα του Βόλου θα φιλοξενήσει την επόμενη ποιητική εκδήλωση.  Έλληνες/ίδες και διεθνείς ποιητές/τριες θα αναγνώσουν τα ποιήματά τους, με συνοδεία ζωντανής μουσικής.  Το πρόγραμμα θα συντονίσει η Λίνα Φυτιλή.

Την 20η Ιουλίου το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα συνεχιστεί, αυτή τη φορά στο Θεατράκι του Ληθαίου στα Τρίκαλα, και ώρα 20:00. Έλληνες/ίδες και διεθνείς ποιητές/τριες, για ακόμα μια φορά, θα αναγνώσουν τα ποιήματά τους, με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Επιπλέον θα λάβει χώρα η εκδήλωση απονομής του Βραβείου «Μάκης Λαχανάς», για τη σημαντική προσφορά στον χώρο της λογοτεχνίας. Το πρόγραμμα θα συντονίσει ο Θάνος Γώγος.

Την 21η Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η Βραδιά για τον Χρήστο Διαμαντή στην Καρδίτσα (Θερινός κινηματογράφος) και θα αρχίσει στις 20:00. Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν τα ποιήματα και η μουσική του Διαμαντή, τιμώντας τη μνήμη του και την καλλιτεχνική κληρονομιά που μας άφησε – όλη την ποίηση που έγραψε, τη μουσική που συνέθεσε, την ευγένεια της ψυχής του, τα ωραία πεπραγμένα και τις αναμνήσεις που μας χάρισε. Θα τιμήσουμε αυτόν τον αξιόλογο καλλιτέχνη, έναν άνθρωπο με καθαρή ψυχή, ακούραστο και ακάματο δημιουργό που προσέφερε στον πολιτισμό της πόλης του.

Το πρόγραμμα θα συντονίσει ο Θανάσης Τριαρίδης

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στη Λάρισα την 22η Ιουλίου με την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού project «Ulysses Shelter» (του μοναδικού προγράμματος residency στη χώρα για νέους λογοτέχνες) και με έναν ποιητικό μαραθώνιο  Λαρισαίων, Ελλήνων/ίδων και διεθνών ποιητών/τριών με θέμα τη φύση και την κλιματική κρίση.  Η τελετή λήξης θα λάβει χώρα στο Θερινό Σινεμά του «Μύλου του Παππά» και θα αρχίσει στις 19:30. Το πρόγραμμα,, θα συντονίσει η Κωνσταντίνα Καρυδάκη.

Λίστα με τους/τι ς Έλληνες/ίδες  συμμετέχοντες /ουσες:

Ποιητές/ριες:

Αγαθοκλής Αζέλης, Δημήτρης Αθανασέλος,  Μαρουσώ Αθανασίου, Ελένη Αλεξίου, Ελένη Αναστασοπούλου, Πόπη Αρωνιάδα , Νίκος Βαραλής, Αλίκη Βεζυρτζή, Αναστάσης Βιστωνίτης, Ιωάννα Γιαννακοπούλου, Φοίβη Γιαννίση, Σοφία Γουργουλιάνη, Θάνος Γώγος, Ηλίας Δαλαμάγκας, ΤρίαΈπσιλον, Γιάννης Ζαραμπούκας, Πηνελόπη Ζαρδούκα, Κατερίνα Ζησάκη, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Αγγελική Θάνου Ελευθερία Θάνογλου, Λένα Καλλεργη, Παύλος Καστανάρας, Σταύρος Καρακωνσταντάκης, Βαγγέλης Καραμπίνης, Ηλίας Κεφάλας, Γεωργία Κολοβελώνη, Χρήστος Κολτσίδας, Αργύρης Κόσκορος, Ηλίας Κουρκούτας, Βαλέρια Κουδουμογιαννάκη, Νικόλας Κουτσοδόντης, Χλόη Κουτσουμπέλη, Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Θανάσης Κριτσινιώτης, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος,  Ελένη Λάκη, Αργύρης Λάκκας, Κώστας Λάνταβος, Ευθύμιος Λέντζας, Ιωάννα Λιούτσια, Κρυσταλλία Μακατού, Χαριτίνη Μαλισσόβα, Άννα Μανωλοπούλου, Χρύσα μαστροδήμου,Μάνια Μεζίτη, Θεοδοσία Μπίτζου, Ηλίας Μπαρτζιώκας, Κωνσταντίνος Μπούρας. Βαγγέλης Μπριάνας, Στέργιος Ντέρτσας, Ράνια Ορφανάκου, Λάμπρος Παπαδήμας, Μαρίνα Παπαδημητρίου, Γιώργος Σαράτσης,Αντώνης Σκιαθάς, Πέτρος Σκυθιώτης. Σαπφώ Σούτσου, Βαγγέλης Τασιόπουλος, Θωμάς Τσαλαπάτης, Λίνα Φυτιλή, Σπύρος Χαιρέτης, Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους, Βάσω Χριστοδούλου, Δήμητρα Χριστοδούλου, Αντώνης Ψάλτης,  Έλενα Ψαραλίδου.

Μουσικοί:

Μαρίζα Αργυρίου, Σωκράτης Βοσκός, Μιχάλης Ζαχαρτζής, Σπύρος Καβαλλιεράτος,

ΒασίληςΚολοβός, Ηλίας Παλαπέλας, Χαρούλα Σαφαρή, Αλεξάνδρα Σταμούλη,

Ανδρόνικος Τρούκης, Βασίλης Φαλάρας.

Εικαστικοί:

Δαλάκα Αλεξάνδρα, Διαμαντή Άρτεμις + Δουλούδης Κωνσταντίνος, Εξάρχου Δήμητρα, Κυριαζή Έλλη, Λαγού Μαρία, Μάτας Νίκος, Μπλιάτσου Γεωργία, Παναγιώτου Μαρία, Παπατζέλου Αθανασία, Παπατζέλου Μαρία, Σαρλή Ελένη, Δώρα Τσιάτσιου, karlgrümpe + renep.g.

Moderators

Χρύσα Βουλγαράκη, ΘάνοςΓώγος, Κωνσταντίνα Καρυδάκη

Θανάσης Τριαριδης, Λίνα Φυτιλή, Νόπη Χατζηγεωργίου.

Ακαδημαϊκοί  :

Τιτίκα Δημητρούλια, ΑλέξηςΖήρας,

Λίστα με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες διεθνείς ποιητές/τριες:

Alma Braja (Albania) Metin Cengiz (Turkey), Alicia E. Stallings (USA), Julijana Velichkovska (North Macedonia), Μarija Dejanović (Croatia), Dragica-Anta Djipalo (Serbia), Μonika Herceg (Croatia), Lloyd Markham (Whales), Gonca Özmen (Turkey), Marko Pogačar (Croatia), Felix Schiller (Germany), John Tripoulas(USA).

Και η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Sara Renar (Croatia)

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, η έκθεση τέχνης “ΝΕΚΥΙΑ ”, σε επιμέλεια της Νίνας Καψάλη,  θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, όπου θα παραμείνει έως τέλος Αυγούστου.

Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ είναι προσανατολισμένο σε μια θεματική μέσα από την οποία επιχειρείται το άνοιγμα σε νέους χώρους και ακροατήρια. Η φετινή θεματική του 10ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης είναι το «Περιβάλλον», η «Φύση», μια από τις παραμέτρους της ποιητικής του Χρήστου Διαμαντή.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Θράκα και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων,  με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Φεστιβάλ επίσης υποστηρίζουν ο Δήμος Τρικκαίων, ο Κύκλος Ποιητών, το Ulysses Shelter (Creative Europe), η Μαγνήτων Κιβωτός, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το Διαχρονικό Μουσείο και το  Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

Οργανωτική επιτροπή Φεστιβάλ

Θάνος Γώγος, Διευθυντής

Marija Dejanovic, Αναπληρώτρια Διευθύντρια

Νίκος Βαραλής, Πηνελόπη Ζαρδούκα, Χρήστος Κολτσίδας, Βαγγέλης Μπριάνας, Αντιγόνη Καψάλη, Αφροδίτη Σερέτη, Λίνα Φυτιλή.