ΗΝΟΧ ΣΟΟΥΜΣ – ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1890 του Max Beerbohm, εκδόσεις Άγρα

In Κριτικές, Λογοτεχνία by mandragoras


Κριτική



ΜAX BEERBOHM, Ήνοχ Σόουμς – Μια ανάμνηση από τη δεκαετία του 1890
Μετάφραση : Αχιλλέας Κυριακίδης, Επίμετρο : Αριστοτέλης Σαίνης
Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Μάιος 2018, Αριθμός σελίδων: 144 , Τιμή: 11,00 Ευρώ, ISBN: 978-960-505-276-8

Οι εκδόσεις Άγρα παρουσιάζουν τη νουβέλα Ήνοχ Σόουμς (Enoch Soames) του Μαξ Μπήρμπομ. Πρόκειται για την πιο γνωστή ιστορία της συλλογής Seven Men (1919) όπου ο συγγραφέας μας παρουσιάζει επτά φανταστικούς Άγγλους πεζογράφους του τέλους του 19ου αιώνα.

Πρωταγωνιστής είναι ένας ελάσσων Αγγλος ποιητής, που κυκλοφορεί με το επηρμένο ύφος των δανδήδων της εποχής, στα φιλολογικά σαλόνια του Λονδίνου και συναναστρέφεται ένα ετερόκλητο πλήθος από καλλιτέχνες και λογίους, κανείς εκ των οποίων δεν του δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Ένα βράδυ του 1897 θα συναντηθεί τυχαία με τον διάβολο, ο οποίος ακούγοντας την ματαιόδοξη δίψα του για αναγνώριση, θα του προσφέρει μια φαρσική – φαουστική ανταλλαγή : θα τον στείλει για λίγες ώρες, εκατό χρόνια μπροστά, στο 1997 στη Βρετανική βιβλιοθήκη, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν αν όντως η ιστορία της λογοτεχνίας αναφέρει τ’ όνομά του και στη συνέχεια, ο Εωσφόρος θα τον κάνει δικό του για πάντα.

Η νουβέλα είναι εξαιρετικά αληθοφανής, καθώς αναφέρονται με λεπτομέρειες πολλά υπαρκτά πρόσωπα, συγγραφείς και ζωγράφοι της εποχής, ενώ στη ροή της αφήγησης μπαίνει και ο ίδιος ο συγγραφέας με το αληθινό του όνομα. Με τον τρόπο αυτό, η (εξωφρενική) ιστορία του Ήνοχ Σόουμς, καταλήγει να γίνει πιστευτή.

Το 1997 μάλιστα, στην Αγγλία έγινε μεγάλη αναφορά στους λογοτεχνικούς κύκλους για την επικείμενη «εμφάνιση» του Ήνοχ Σόουμς στη Βρετανική βιβλιοθήκη, γράφτηκαν πολλά δοκίμια, έγιναν συνέδρια και εν τέλει ιδρύθηκε η Enoch Soames Society, που στόχο έχει τη μελέτη του «έργου του» κλπ

Η σάτιρα αυτή ανήκει σε μια σειρά από ανάλογα λογοτεχνικά παίγνια όπου εφευρίσκεται ένας συγγραφέας και παρουσιάζεται το έργο του, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην περίφημη Ιστορία της Φανταστικής Λογοτεχνίας (1940) των Μπόρχες και Κασάρες.

Ο πεζογράφος, καρικατουρίστας, δημοσιογράφος, στυλίστας και δοκιμιογράφος Μαξ Μπήρμπομ (Max Beerbhom) (1872-1956) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εκτός από το συγγραφικό του έργο, εξέδωσε βιβλία με σκίτσα και ήταν συνεργάτης λογοτεχνικών περιοδικών των αρχών του 20ου αιώνα. Χρίστηκε ιππότης το 1939. Ήταν στενός φίλος και θαυμαστής του Όσκαρ Ουάϊλντ.

 

Κωνσταντίνος Κωσταβάρας

Share this Post

Περισσότερα στην ίδια κατηγορία