20.10.19 Κυριακή. Μένω μέσα στο σπίτι διαβάζοντας ποίηση και σκουπίζοντας τις μύξες μου, ενώ έξω έχει λιακάδα. Δεν μίλησα με κανένα στο τηλέφωνο, ούτε με Αυστραλία. Τρία ραδιόφωνα ανοικτά σε τρία δωμάτια. Στην ΕΡΑ σπορ, στο Αριστερά στο Κόκκινο και κλασική μουσική. Πίσω μου η τηλεόραση ανοιχτή στο BBC και στο σαλόνι στο TV Le monde. Έχω έτσι την ψευδαίσθηση ότι είμαι ακόμη στη δουλειά και παρακολουθώ τα γεγονότα. Τώρα στον υπολογιστή αντιγράφω κομμάτια από ένα κείμενο που μ’ αρέσει:
Στον πλανήτη Ουρανία οι ανθρωπόμορφοι είναι χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες. Αυτοί που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του πλανήτη ως ιθαγενείς, αυτοί που έχουν εγκατασταθεί με νόμιμους μεταναστευτικούς τίτλους από κάποιον άλλον πλανήτη κι αυτοί που καταφτάνουν χωρίς χαρτιά.(…) Ο διαχωρισμός γίνεται από διοικητικούς υπαλλήλους που τελούν υπό το κράτος της Ουρανίας. Για να διατηρούν την ανωνυμία τους οι αντιπρόσωποι του κράτους φοράνε μοβ καπέλα που καλύπτουν το πρόσωπό τους καθώς και γάντια για να μη μολυνθούν από τα ραδιενεργά στοιχεία τα οποία εικάζεται ότι υπάρχουν στο διάστημα στο οποίο περιπλανώνται οι αλλοφερμένοι (…) Ένας από τους πρόσφατους λόγους που αναγνώρισαν πρόσφατα τα μεγάλα δικαστήρια του γαλαξία της Δύσης είναι ο διωγμός των αλλοφερμένων από τον πλανήτη τους λόγω της ποινικοποίησης της ερωτικής επαφής στήθος μ ε στήθος, που θεωρείται ιδιαιτέρως βρόμικη σε κάποιους τόπους του γαλαξία και μέχρι αρκετά πρόσφατα θεωρούνταν και στην Ουρανία. ‘Όμως οι αντιλήψεις αλλάζουν και πολλοί πολίτες οπαδοί του στήθους με στήθος κατάφεραν μετά από πολλές διαμαρτυρίες να επιδίδονται ελεύθερα σ΄αυτή την ερωτική απόλαυση και μάλιστα να τους δοθούν τα ίδια δικαιώματα με τους επικρατούντες κοινωνικά πρωκτολάγνους. Για να διαπιστώσουμε αν κάποιος είναι στηθολάγνος κάνουμε συγκεκριμένες ερωτήσεις κλπ. κλπ. Μαρίζα Αυγέρη «Ουρανία», περ. Τεφλόν τευχ.21
Σαν σήμερα το 1827. Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
If you are a migrant in Greece you probably know quite well already how difficult life is in this country for those not born here. You know that even if one reaches the borders of Europe – and escapes the poverty and war stoked in Asia and Africa by small and large bosses – one must risk his or her own life. You also know already that those who do eventually find themselves in Europe are not treated by the state and its governments as people in need, but rather are stacked into camps and prisons, without food, medicine, heating, education, and the freedom to go where they want. Δεν είναι αλήθεια αυτό το τελευταίο, σερ. Φαγητό σερβίρεται άφθονο στα στρατόπεδα Φιλοξενίας και φάρμακα δίνονται (όπως και σ’ εμάς τους γηγενείς όταν έχουμε λεφτά). Από θέρμανση δύσκολα, αλλά αν είσαι μάιγκραν, ξέρεις ότι γλύτωσες τους βομβαρδισμούς κι η Ευρώπη θα σε εξετάσει στα δόντια, αν της κάνεις ή όχι. Αλλιώς, έτσι και σε απορρίψουν θα περιφέρεσαι στο γαλαξία των ανθρωπόμορφων σαν την άδικη κατάρα γυρεύοντας στηθολάτρες.
21.10.19 Το μπλόκο της Καλαμαριάς στο σινέ Τριανόν με την Μπέμπα. Ντοκιμαντέρ του Μ. Αγραφιώτη με τίτλο Τα ρόδα τα τριαντάφυλλα διαρκείας 50 λεπτών στη σειρά «Η κατοχή στο σύγχρονο ελληνικό ντοκιμαντέρ». Τι βλέπουν τα ματάκια μας! Στις αρχές του Αυγούστου του 1944 Έλληνες συνεργάτες των ναζί εισβάλλουν στην Καλαμαριά έχοντας μία λίστα προγραφών με υποψήφια θύματα. Οι Γερμανοί περικύκλωσαν την περιοχή «Μη φοβάσαι άντρα μου Γερμανοί είναι, δεν είναι οι Έλληνες μπλόκο κάνουνε», είπε μια γυναικούλα αλλά μέσα στα σπίτια μπήκανε οι προδότες, τα αποβράσματα του δήμιου Δάγκουλα και σφάζουνε εντός κι εκτός λίστας έντεκα άτομα εν συνόλω στο πιτς φυτίλι. Εντάξει δεν σφάζανε, πυροβολούσαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ μπροστά στα παιδιά.
(Το Τάγμα του Αντώνη Δάγκουλα, που δημιουργήθηκε το 1944 και επίσημα ονομάστηκε «Εθνική Ελληνική Ασφάλεια Πόλεως Θεσσαλονίκης», απαριθμούσε σχεδόν εκατό άντρες οι οποίοι φορούσαν και περιβραχιόνιο με νεκροκεφαλή. Οι άντρες αυτοί, με εντολή των γερμανικών αρχών, είχαν επιφορτισθεί με αστυνομικά καθήκοντα, παρά τις αντιδράσεις της επίσημης αστυνομίας. Η νεκροκεφαλή στο περιβραχιόνιο φανέρωνε πως η πραγματική αποστολή τους ήταν αυτή του εκτελεστικού αποσπάσματος. Επιπλέον συνήθιζαν να προβαίνουν σε σκυλεύσεις νεκρών και σε απόσπαση χρημάτων και τιμαλφών μέσω εκβιασμών και αυθαίρετων επιτάξεων ενώ η όλη δράση τους είχε προκαλέσει την απέχθεια του συνόλου του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης).
Αχ η μάνα μου αλλιώς την έλεγε την ιστορία, όπως ήθελε, ότι δηλαδή οι Άγγλοι μοιράζανε σοκολάτες και οι συμμορίτες σφάζανε με κονσερβοκούτια και βάζανε καυτά βραστά αυγά στις μασχάλες των πατριωτών. Πλείστοι όσοι όμως «πατριώτες» συνεργάστηκαν με τους ναζί διαπράττοντας φρικτά εγκλήματα κι ο αδελφοφάγος εμφύλιος έχει βαθιές ρίζες στην περίοδο της κατοχής.
Σαν σήμερα ο Τόμας Έντισον το 1879 δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης ο οποίος λειτουργεί 13 ώρες προτού σβήσει. Δηλαδή ο Πολιτισμός είναι υπόθεση 100 χρόνων, άντε 140. Όταν σβήσουν οι …λαμπτήρες και πέσει το σκοτάδι ο πολιτισμός μας χάνεται.
Δημήτρης Τζουμάκας