Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου | Βύβλος

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου | Βύβλος
ΔEPMATINOΣ IMANTAΣ

Κάθονται έξω γιατί βγαίνει ήλιος.
Όμως μιa σήμανση βελάζει απ’ τa βαθιά
ποιος την ακούει και δεν τρέμουν τa στερνά του;
Μπαίνουνε μέσα γιατί βγαίνει έρωτας

Αρχαία πόλη των Φοινίκων κτισμένη στις ακτές του Λιβάνου, η Βύβλος, ήταν το κυριότερο λιμάνι εξαγωγής κέδρου και άλλων πολύτιμων ξύλων για τη δημιουργία των παπύρων, των βιβλίων δηλαδή όπου αποτυπώνεται η γραφή, αλλά και οι λέξεις βαλμένες με τέχνη για να μετουσιωθούν σε ποίηση.

Διηγήσεις, αναγωγές, διαβάσματα, καταστάλαγμα γνώσης, αναφορές σε πρόσωπα υπαρκτά και έργα ονομαστά, όπως οι Νεκρικοί διάλογοι του Λουκιανού που τραγουδούσε ο υποδηματοποιός Μίκυλλος πάνω στη βάρκα του Xάροντα ταξιδεύοντας για τον Κάτω κόσμο, αποτελούν το υλικό που η Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου αξιοποιεί στο έκτο ποιητικό της βιβλίο.

Πολυφωνική ποιητική σύνθεση, κρυπτική, υπαινικτική, σκωπτική, διατηρεί το μέτρο της αυστηρότητας, δοκιμάζεται μ’ επιτυχία στο σονέτο, την ιταλική Βιλανέλα, τη Σεστίνα, αντλώντας υλικό και μετασχηματίζοντάς το σε σύγχρονο ποιητικό έργο.

Ο Φρανσουά Βιγιόν, η Βύβλος των αρχικών (ένα είδος αρκτικόλεξων που μπήκαν δυναμικά στη ζωή μας), το σύντομο βιογραφικό ενός τσιγάρου Santé, ένα ποίημα για τη Χρυσούλα, είναι μερικά από τα αινίγματα που η ποιήτρια, σαν τον νεαρό στα Φώτα, βουτά να πιάσει πρώτη το σταυρό/λέξεις, ομνύοντας στην υπέρ τρίτων οίηση.

Ώριμη πολυπρισματική διεισδυτική ανοίγει προσεκτικά τους κώδικες επικοινωνίας/γραφής της αγγίζοντας ένα ποιητικό αποτέλεσμα μεστό και άρτιο, προσφορά, αλλά και πρόκληση για τους στιχανατόμους.

«Μ»

H Xρυσούλα Aγκυρανοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Διδακτική της Γαλλικής Γλώσσας στο EAΠ και τη Mετάφραση-Mεταφρασεολογία στο Διατμηματικό Tμήμα Aθηνών-Bρυξελλών στο Eθνικό και Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών.

Te 2010 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου. Tίτλος διατριβής: «Mετάφραση της ποίησης: ανάπλαση ¦ πιστότητα;»

Διακρίθηκε στη Δεξιοτεχνία Πιάνου και απέκτησε το Δίπλωμα του Σολίστα από το Eθνικό Ωδείο Aθηνών, ενώ η μουσική της μετεκπαίδευση αφορά στο γερμανικό και γαλλικό μπαρόκ, λαμβάνοντας τον ειδικό τίτλο του ερμηνευτή παλαιάς μουσικής από την Mουσική Aκαδημία της Σόφιας.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και περιλαμβάνονται σε διάφορες ανθολογίες.

Μανδραγόρας, 2012
45 σελ.
ISBN 978-960-9476-30-0

Share this Post