ΦΟΡΜΕΣ σε ΜΑΥΡΟ | Mice Jankulovski – Χάρης Κοντοσφύρης

In Εικαστικά, ΤΕΧΝΕΣ by mandragoras


ΕικαστικάTην Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, ώρα 19.00 – 22.00 εγκαινιάζεται στη ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη έκθεση ζωγραφικής των Mice Jankulovski και Χάρη Κοντοσφύρη.

Ο Mice Jankulovski παρουσιάζει τμήματα της τελευταίας ολοκληρωμένης δουλειάς του, όπου επάνω σε καμβά αποτυπώνεται μια σειρά βασικών εννοιολογικών μορφών. Τα κύρια χαρακτηριστικά των έργων του είναι ο μινιμαλισμός και ο πολλαπλασιασμός.

Οι βασικές μορφές (κύκλος, τετράγωνο, τρίγωνο) εφαρμόζονται συστηματικά σε μεγάλους τετράγωνους καμβάδες δίνοντας έμφαση σε ένα και μοναδικό χρώμα, το μαύρο. Οι φόρμες των έργων συντίθεται μέσα από μοτίβα που εξαπλώνονται επάνω στο παχύ στρώμα του μαύρου, όπου επιτυγχάνεται μια επιπλέον εντύπωση του θετικού/αρνητικού, ανάλογα με το αν η εξάπλωση των μοτίβων εφαρμόζεται στο φόντο ή στη ίδια τους τη μορφή. Η συγκεκριμένη σειρά έργων συνδυάζει την αναπαραγωγή των μορφών εντός του καμβά, καθώς μέσα από τους πολλαπλούς καμβάδες προκύπτουν μεγαλύτερα εννοιολογικά έργα.

Το φως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στα έργα του Jankulovski, ενώ η εμπειρία του σε παλινδρομικές φόρμες και στη κινούμενη εικόνα, προσφέρει στους θεατές άπειρους συνδυασμούς κατά την παρουσίαση των έργων του.

Ο Χάρης Κοντοσφύρης παρουσιάζει δουλειά που συνδέεται με την έρευνα πάνω στην διαγράμμιση του κενού ως χώρου όπου δεν παρατηρείται κατ’ ανάγκην μια ενοποιημένη μορφή.

Βασικοί σχηματισμοί λιμναίων τοπίων, από τα βάθη των Βαλκανίων όπως της Πρέσπας ρηγματώνουν και εξαϋλώνουν το τσιμέντο που τα σχεδιάζει. Χρωματικοί τόνοι του γκρι και ανοίγματα νερών και δρόμων  δημιουργούν δαντελένιες αντανακλάσεις νεκρού φωτός όπου υπερισχύει η ασύντακτη λειτουργία επιμηκυμένων  γεωμετριών οριζόντων που δεν καθίσαμε ποτέ να δούμε.

Ανάγοντας το υπέργειο σε υπόγειο και τις μικρογραφικές γωνίες σε μια διαλεκτική του έσω και του έξω, ο μινιμαλισμός που ανασυνθέτεται  προτείνει μια εσωτερική απεραντοσύνη ως την μόνη διαχειριστική οπτική της απόστασης  ενός σπιτιού από το σύμπαν. Τα τοπία επιπλέουν ως τόποι άναρθροι και  αταξίδευτοι, αγκυροβολημένοι από τις αντανακλάσεις.

Η έκθεση θα ξεκινήσει με εισαγωγική ομιλία για τους δυο καλλιτέχνες από την επιμελήτρια της Μπιενάλε Φλωρεντίας κα Melanie Zefferino.

 

Διάρκεια έκθεσης 08.03 – 07.04.2018

 

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

 

 

“M”

Share this Post