Σπύρος Γεωργίου | Διαφυγή απ’ το ειμαρτό

In Δοκίμιο, ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Πεζογραφία by mandragoras


Δοκίμιο

Σπύρος Γεωργίου | Διαφυγή απ’ το ειμαρτό
Μελέτη θανάτου

Το πιο μεγάλο, το πιο αγωνιώδες θέμα του ανθρώπου. Υπάρχουν στη ζωή μας κάποιες σπάνιες ώρες που τολμούμε να το συζητούμε […] Με ποιον άραγε θα γίνει ο διάλογος γύρω από το θέμα του θανάτου, που προαισθάνομαι πως σε λίγο θ’ αρχίσει; Μήπως με το άλλο πρόσωπο, που όλοι βλέπουμε αντίκρυ σε ώρες περισυλλογής, -με το άλλο εγώ , μ’ αυτόν τον άλλο εαυτό μας, που ενανθρωπίζεται και ζει μονάχα όταν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ή ένας πολύ βαθύς οραματισμός μας απασχολεί, θα συνομιλήσει σε λίγο ο στοχαστικός εκείνος άνθρωπος που τον βλέπετε αυτή τη στιγμή βυθισμένο στη μελέτη ενός βιβλίου. Τον βλέπετε είπα; Ήθελα να πω: που μπορείτε να τον δείτε, αν κλείσετε τα μάτια του σώματος κι αν εμπιστευθείτε τα μάτια της ψυχής. σύνοψη για ένα

(«Δοκίμια του εικοστού πρώτου έτους»)

Ο Σπύρος Α. Γεωργίου προσεγγίζει το έργο του στοχαστή Ντίμη Αποστολόπουλου (1909-1962) μέσα από την αναλυτική παράθεση εργογραφικών, βιογραφικών στοιχείων καθώς και κριτικών αποσπασμάτων και σχετικής βιβλιογραφίας που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια από σημαντικούς μελετητές της σκέψης του πρόωρα χαμένου διανοητή. Μια σημαντική επίσης πτυχή που καταγράφει ο συγγραφέας του δοκιμίου, είναι οι ραδιοφωνικές παραγωγές του Ντίμη Αποστολόπουλου στην Ελληνική Ραδιοφωνία (Ε.Ι.Ρ.) την περίοδο 1951-1961 δημιουργώντας μια σειρά εκπομπών για θέματα λογοτεχνίας:Εκλεχτές σελίδες της λογοτεχνίας μας, Ανθολογία νεοελληνικών διηγημάτων, Ο ποιητικός λόγος, Θέματα Λόγου και Τέχνης, Οι νέοι κλασσικοί της λογοτεχνίας μας, Δίκη και αντιδικία των βιβλίων, Ελληνικά ταξιδιωτικά βιβλία, Η ελληνική πνευματική ζωή, Το έργο τους και φωνή τους κ.ά. Η ουσία του ανθρώπου βρίσκεται στην ύπαρξη/υπόσταση, στο «ουκ εγώ» που είναι συνώνυμο και με το «είναι-εκτός-εαυτού», συνοψίζει μεταξύ άλλων ο Σπύρος Α. Γεωργίου στην ανασκόπηση των συμπερασμάτων από την παράθεση των σχετικών με τις σκέψεις του Ντίμη Αποστολόπουλου, σημειώνοντας άλλωστε τη διαλεκτική σκέψη/σχέση του τελευταίου με τους Σάρτρ, Χάιντεγκερ. «Με άλλα λόγια ο άνθρωπος είναι κατ’ ουσίαν εξαρτημένος από ό,τι τον αναιρεί.» Ο Ντίμης Αποστολόπουλος συνέβαλλε με το πρωτοπόρο συγγραφικό του έργο στη φιλοσοφική προσέγγιση των μεγάλων υπαρξιακών ζητημάτων που αφορούν στη «μοίρα» του ανθρώπου.

«Μ»

O Σπύρος A. Γεωργίου γεννήθηκε στην Aθήνα. Σπούδασε ανθρωπιστικές/κοινωνικές επιστήμες και διδάσκει στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση. Στη συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται κοινωνικοπολιτικά άρθρα, βιβλιοκριτικά κείμενα, εκπαιδευτικά βιβλία και δοκιμιακά έργα. Από τις εκδόσεις Μανδραγόρας κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Συνθετογραφία» 2009, «Η απόφαση του Θησέα» 2010, «Η πείνα της ύπαρξης» 2011, «Το στοίχημα του Ησίοδου και το επιπλέον» 2012, «Στην άκρη της γλώσσας» 2013.

Έργο εξωφύλλου: Απόστολος Γιαγιάνος

εκδόσεις Μανδραγόρας,
Αθήνα 2014,σελ. 112,ISBN 978-960-9476-83-6

Share this Post