Μαριάννα Λαλαούνη, Έρμαιο, Ποίηση, Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση, εκδ. Μανδραγόρας

In Κριτική, Λογοτεχνία by mandragorasΈρμαιο της Μαριάννας Λαλαούνη

Η πρώτη ποιητική συλλογή της Μαριάννας Λαλαούνη («έρμαιο», Μανδραγόρας, 2019) αφήνει καλές εντυπώσεις. Είναι ένας ώριμης εκφραστικής ύμνος στον έρωτα. Με τη φρεσκάδα της νιότης και έναν στίχο επιμελημένο η δημιουργός άδεται τον έρωτα με το δικό της σύμβολο της πίστης (ερωτική κατήχηση).

Το ερωτικό στοιχείο αναδύεται μέσα από μία ρομαντική αντίληψη (γραμμένο παιχνίδι, Ορφέας και Ευρυδίκη) θεμελιωμένη σε μία

 συνειρμική κίνηση (ταξίδι, δοτικός, παρατηρητής) που ισορροπεί πάνω σε ένα μικροπερίοδο και κοφτό λόγο. Μεταφορές (στάδιο πρώτο, μεταφυσική δραστηριότητα) και στοιχεία αλογίας (αλυσίδα στον λαιμό, άφιξη, επιθυμία, στις ράγες) ενδύουν την ποιητική της. Η λογοτεχνικότητα προκύπτει από την διαφορική οργάνωση των γλωσσικών υλικών (Jakobson) από την οποία συχνά ξεδιπλώνεται μία στοχαστική διάσταση (ανάμνηση, δεν έπαιξα ποτέ, ατύχημα, τα μάτια στο χρώμα του καθρέφτη, το μαύρο μπαλόνι, η Ανάμνηση οδηγεί αυτοκίνητο), αφήνοντας πίσω της ένα κείμενο που αλληλεπιδρά με τον αναγνώστη. Άλλωστε, το ποιητικό κείμενο δεν αποτυπώνει μονοσήμαντα μία πραγματικότητα, αλλά τη διαγραφή έτσι ώστε να ενεργοποιεί τη φαντασία του ακροατή (Iser), πυροδοτώντας νέος τρόπος πρόσληψης της πραγματικότητας και της δράσης. Χαρακτηριστική είναι και η διακειμενικότητα σε ορισμένα ποιήματα της συλλογής, θέτοντας σε διάλογο -κατά Bakhtine- την ερωτική ποίηση με θρησκευτικά κείμενα ή λαϊκές θέσεις (ερωτική κατήχηση, Ορφέας και Ευρυδίκη, η πόρτα που κλείνει, εν αρχή ην το χάος) και αποκαλύπτοντας την αντίληψη της δημιουργού ότι ο έρωτας είναι η ίδια η ζωή∙ ο ύμνος της ζωής.


* Μαριάννα Λαλαούνη, Έρμαιο, Ποίηση, Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση, εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα, Ιανουάριος 2019, σελ. 48, αριθμ. έκδοσης: 296, ISBN 978-960-592-078-4, τιμή 8,48 ευρώ.


Δήμος Χλωπτσιούδης