Ημερολόγιο 266: Η χολέρα στην Αθήνα το 1854 / γίναμε σταλινικοί | Δημήτρης Τζουμάκας

In Λογοτεχνία, Πεζογραφία, Χρονογράφημα by mandragoras

 

3.20 Είκοσι ευρουλάκια το αεροπορικό για Μιλάνο.

–Με επιστροφή;
–Αθώο μου παιδί!

  • Αναβάλλεται το Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα. Λόγω κορονοϊού. Τα πάντα αναβάλλονται. Η ζωή μας αναβάλλεται. Ο τρόμος πάνω από την πόλη και τις επαρχίες. Λες και ζούμε στο μεσαίωνα ή τη χολέρα στην Αθήνα του 19ουαιώνα:

Επειδή δε οι θανόντες ανήλθον εις 150 απετελέσθη εξ αυτών πυραμίς ειδεχθής πτωμάτων κυανομελάνων, με τους χαρακτήρας της μορφής ηλλοιωμένους και τα μέλη συνεστραμμένα εκ της φοβεράς αγωνίας. Και επειδή και μετά θάνατον τα πτώματα των   χολεριόντων πάσχουν ακόμη συνολκάς και σπασμούς, ολόκληρος η αποτρόπαιος εκείνη των πτωμάτων στιβάς εκλονίζετο εξ αιφνιδίων τιναγμών και το θέαμα τούτο φρικώδες επάγωνεν το αίμα!  Άννινος Ιστορικά σημειώματα (1925).

  • Μείνετε σπίτι σας μέχρι να τελειώσει η τετραετία.

  • 1953. Πεθαίνει στις 5 του Μάρτη ο Ιωσήφ Στάλιν. Έκτοτε όλοι γίναμε (μικροί) Σταλινικοί.

6.3.20  Έκλειψη. Από την Μπιενάλε Αθηνών.  Ιμέιλ μέσα σε  μαύρο πλαίσιο, με τίτλο «έκλειψη» σαν σε κηδεία. Όχι δεν αναβάλλεται η Μπιενάλε λόγω   κορονοϊού.  Διαφημίζεται για το Νοέμβρη. Έξυπνο.

  • «Αρπάχτηκα» με την πνευμονολόγο που έκανε υστερίες στο ΙΚΑ. Μετά γίναμε φίλοι, αν και δεν έπρεπε, όταν έμαθε τι δουλειά κάνω. [Που δεν κάνω πια].

  • Αρχηγός πολιτικού κόμματος πουλάει κρέμα από φίδι  που σκοτώνει  τον κορονοϊό! Είναι αυτός που o Ιησούς του ενεπιστεύθη αποκλειστικά τη χειρόγραφη αλληλογραφία του, οπότε έχει και  το φάρμακο για τη φαλάκρα και τους… «λαθρομετανάστες».  

 

Δημήτρης Τζουμάκας