Ημερολόγιο 249: έφυγε ο πατέρας όλων των Ελλήνων (σαν σήμερα) | Δημήτρης Τζουμάκας

In Λογοτεχνία, Πεζογραφία, Χρονογράφημα by mandragoras

 

28.1.20 Διαβάζω σε σάιτ: «Σαν σήμερα έφυγε ο πατέρας όλων των Ελλήνων ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος το 2008», αφήνοντας πίσω του  όλα τα καλά του Θεού.

25 ποιμαντορικές ράβδους (πατερίτσες) χρυσές και αργυρές και ελεφάντινες (φιλντισένιες) γεμάτες πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ρουμπίνια, αξίας κατά μέσον όρο 100.000 ευρώ η κάθε μία. Επίσης 

50 επίσημες και μεγαλοπρεπείς αρχιερατικές στολές αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ η κάθε μία.

 12 στέμματα ( μίτρες ) από χρυσό και πολυτίμους λίθους αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ το καθένα. Κυρίως έχουν διαμάντια.

100 εγκόλπια χρυσά και γεμάτα πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ζαφείρια, αξίας 100.000 ευρώ το καθένα.

Καναπέδες και πολυθρόνες του σαλονιού, των γραφείων και των δωματίων από τις δυο ακριβότερες φίρμες του κόσμου Versace και Armani.

Εκατοντάδες λευκά πουκάμισα, τα περισσότερα μεταξωτά.

Εκατοντάδες μαύρα παντελόνια πανάκριβα,

Εκατοντάδες ζεύγη παπουτσιών (Σαρανταποδαρούσα ήτανε;) όλα από τις δυο ακριβότερες φίρμες του κόσμου Sebago και Church’s, απ’ αυτά που φορούν μόνο οι Άγγλοι πρίγκιπες, λόρδοι και άλλοι αριστοκράτες. Ο Χριστόδουλος φορούσε μόνο τέτοια παπούτσια, που το κάθε ζεύγος τιμάται πάνω από 1.000  ευρώ

Χρυσούς κονδυλοφόρους, άπειρα άμφια, δαχτυλίδια με την οκά και δεν συμμαζεύεται. Δεν μιλάμε για σταυρούς και κηροπήγια και πολυέλαιους  Baccarat των  50.000 που γεμίζουν δυο μουσεία κλπ. κλπ. Ομιλούμε για σοβαρό  κομπόδεμα  εκατομμυρίων ευρώ  κας  για να γίνει τελικά μουσείο ο χριστιανός.. Ω γιε ! Πιο πολύ με εκπλήσσουν «οι …εκατοντάδες ζεύγη από μεταξωτές πιτζάμες!»

Μεγάλος πατέρας λοιπόν, μεγάλη μπάζα, μεγάλη η ορφάνια μας πια. Μου σηκώθηκε. Η  τριξ. Που δεν έχω.

  • Δεν μας κάνει αυτός ο κόσμος. Δεν αντέχουμε αυτό τον κόσμο. Όχι πως δεν προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε, όχι πως δεν προσπαθήσαμε να τον φέρουμε στα μέτρα μας. Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα πανίσχυρο και ταυτόχρονα παράλογο που τρελαίνει τους ανθρώπους και θα καταστρέψει στο τέλος και τον πλανήτη. Αλλά δεν φταίει μόνο ο καπιταλισμός.

Η ανθρώπινη φύση είναι καπιταλιστική, επεκτατική, άπληστη, η ελληνική φύση είναι χριστιανική και δη Χριστο-δουλική. Γι αυτό καλύτερα να πάμε στο  Άγιο Όρος, αλλά ούτε και για κει κάνω.  Ή σε κάποιο μικρό  νησί άμα τη επιστροφή:  Αγαθονήσι, Κάλαμος, Λειψοί. Παντού και  πάντα ήμουν εξόριστος μέσα στον ίδιο μου τον εαυτό. Ξένος. Τώρα είμαι τουρίστας.

 

Δημήτρης Τζουμάκας