Ημερολόγιο 147: σε κύκλο με τη Νένη και να τι έπαθαν οι ταξιτζήδες/ μη μας πάρουν τα πετρέλαια το όνομα και τον όνο | Δημήτρης Τζουμάκας

In Λογοτεχνία, Πεζογραφία, Χρονογράφημα by mandragoras

 

26.6.19 Στο Θησείο, σε χώρο που στεγάζεται σε κάποιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα με καλεί η Νένη η οποία θα μιλήσει σε ένα κύκλο περισυλλογής. Πηγαίνω μεσημεριάτικα, ενώ η ζέστη είναι αφόρητη. Μικρό ακροατήριο. Μιλάει ένας τύπος που έχει ένα τύμπανο και το χτυπάει πότε πότε. Διδάσκει τους μετρικούς πόδες τον ίαμβο, τον τριβραχή, τον χορίαμβο και λοιπά δίχρονα, τρίχρονα και τετράχρονα. Τον ρωτάνε τι είναι ο ρυθμός κι αυτός λέει «ρυθμός είναι η τάξις».

Σηκώνεται πάντα κάποιος και μιλάει για ένα διαφορετικό θέμα, αλλά όλα έχουν κοινή συνισταμένη: πολλή αρχαιολατρία, κάμποσο μυστικισμό, «αυτό που δεν βλέπουμε μας κοιτάζει» την άρνηση της επιστημονικής αλήθειας, άπαντες είναι εναντίον του Δαρβίνου και βγάζουν μπιμπίκια με τη λέξη ινδοευρωπαίος, καθίστε καλά βρε παιδιά, ας κοιτάξουμε για λίγο τη ζωώδη καταγωγή μας, τις προάλλες έβλεπα τον ιδιαίτερο του υπουργού που γευμάτιζε ένα μπιφτέκι μια χαψιά, δυο χαψιές και μετά κοίταζε τριγύρω του μη του πάρουν την τροφή τα άλλα ζώα. Η Νένη είναι πιο προσγειωμένη μιλάει για τον αγώνα που έκανε και κάνει εναντίον της ακτινοβολίας, που είναι πράγματι ένας κίνδυνος ιδίως από τα ηλίθια κινητά τηλέφωνα, “και δείτε τι έπαθαν οι ταξιτζήδες που έβαζαν τα κινητά μπροστά τους στην μπανάνα τους, έμεινα στείροι”-έχει κάνει αγώνα να κατέβουν οι κεραίες έχουν πάρει και νόμπελ, α μπα! πώς; «σαν γιατροί χωρίς σύνορα» ή σαν γιατροί χωρίς ακτινοβολία; Ορίστε τι ανθρώπους έχουμε λέει ο κ. Λεκάκης μαζί μας. «Έχουμε κι ένα συγγραφέα ανάμεσά μας» λέει η Νένη, ωχ την βάψαμε

Πάνω που δεν είχα όραμα κι ένιωθα εκτός πεδίου είδα ότι δίπλα μου ήταν η Eurobank και μπήκα μέσα

Έτσι απέκτησα «όραμα»! Πρέπει να διαφημίσουμε και λίγo τις Τράπεζες για να βγάλουμε τα έξοδα του Ημερολογίου. Αφού πρέπει να σας πληρώνω για να με διαβάζετε. Αλλά τελικά δεν μπήκα στην Τράπεζα διότι στην Ελλάδα κλείνουν από τις δύο ή ώρα, λόγω της …υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι μυρμηγκιές και τα θηλώματα είναι αντιαισθητικά, αφαιρέστε τα εύκολα. Μπορείτε να τα καταπιείτε μαζί με τις ελιές. Το δέρμα θεραπεύεται με microdermabrasion,scrubs ή χημικά peelings. Ελάτε στο ψυχοδερματικό μας Κέντρο αναγεννητικής ιατρικής το Αψεγάδιαστο Δέρμα.

Δεν τολμάω να ανοίξω τον υπολογιστή. Διαφημίζονται οι πάντες οι γιατροί, οι διαιτολόγοι οι μυρμηγκοφάγοι , οι γεωμάντεις, ο Μπούμπα ο θεραπευτής, ο θείος Μάρκος ο Κρυσταλλομάντης, η θεία Λένα, η γιαγιά Αντιγόνη, με τσιγγάνικη τράπουλα και τράπουλα Λένορμαν.

Χόρχε Μπουκάϊ: «Γράμματα στην Κλαούντια»

Θέλω να με ακούς χωρίς να με κρίνεις
Θέλω τη γνώμη σου χωρίς συμβουλές
Θέλω να με εμπιστεύεσαι χωρίς απαιτήσεις
Θέλω τη βοήθειά σου, κι όχι ν΄ αποφασίζεις για μένα
Θέλω να με προσέχεις χωρίς να με ακυρώνεις
Θέλω να με κοιτάς χωρίς να προβάλλεις τον εαυτό σου σε μένα
Θέλω να μ’ αγκαλιάζεις χωρίς να με κάνεις να ασφυκτιώ
Θέλω να μου δίνεις ζωντάνια χωρίς να με σπρώχνεις
Θέλω να με υποστηρίζεις χωρίς να με φορτώνεσαι
Θέλω να με προστατεύεις χωρίς ψέματα
Θέλω να πλησιάζεις χωρίς να εισβάλλεις
Θέλω να ξέρεις τις πλευρές μου που πιο πολύ σ’ ενοχλούν
Να τις αποδέχεσαι και να μην προσπαθείς να τις αλλάξεις
Θέλω να ξέρεις… πως σήμερα μπορείς να βασίζεσαι πάνω μου…
Χωρίς όρους.

Φίλτατε επαγγελματία Ψυχοβγάλτη Μπουκατέτοιε σαν πολλά δεν «Θέλεις»; Σιγά μη βασιστούμε απάνω σου. Μάλλον από υπάλληλο Σωφρονιστικού Καταστήματος δανείστηκες τους στίχους ή από τον Μάρκο τον σαδιστομάντη. Δυστυχώς βλέπω σπουδαίους διανοούμενους να χρυσαυγιτίζουν ποιητικά, σημαίνοντας συναγερμό μόλις δουν ένα ζουζούνι στο γραφείο τους, μόλις χάσουν την ερωμένη τους, την έδρα τους ή κάτι ανάλογο.

Και τα κόμματα επίσης πολλά ενωμένα, δυνατά χρυσαυγιτίζουν κι αυτά. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είχαν την αντίληψη του συνόλου, όλοι μαζί σαν ένα ς άνθρωπος μια γροθιά, ένα κόμμα, μία πατρίδα, μία θρησκεία, ένας βασιλιάς, Είναι στα χάι τους οι υπερπατριωτικές ιδέες σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, όλοι κι όλες φοβούνται μη μειοδοτήσουν εθνικά. Μη μας πάρουν τα πετρέλαια, το όνομα, την άδεια σαμπρέλα και τον όνο. Στις επερχόμενες εκλογές θα κερδίσουν οι αγνοί πατριώτες πιχί ο Μπογδάνος, ο κ. Ζουράρις και ο γιος του Πούλου. Οι νόθοι πατριώτες δεν έχουν καμία απολύτως ελπίδα.

 

Δημήτρης Τζουμάκας