Ημερολόγιο ασημάντων 264: «Εωράκαμεν τους ληστάς» | Δημήτρης Τζουμάκας

In Λογοτεχνία, Πεζογραφία, Χρονογράφημα by mandragoras

 

28.2.20 Να βγούμε έξω να χαλάσουμε λεφτά. Μπα, νεκροταφείο. Τι φόβος! Τι σκλαβιά είναι αυτή. Προσπαθώ να βάλω σε σειρά τις γελοίες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, να δω τις ελλείψεις στο σπίτι, να ξεχάσω το δράμα της Αυστραλίας. Έχω αμελήσει και το γράψιμο. Πάρα πολλά τα ασήμαντα. Υπάρχουν εφημερίδες σωρός, περιοδικά και βιβλία που δεν θα προλάβω να διαβάσω ποτέ. Ας αντιγράψω ένα ποιηματάκι του Gavin Ewart σε μετάφραση Νάσου Βαγενά από την βραδιά Dirty Valentine

Κλιμακτήριον

Ὅταν ἡ ἀγάπη παύει τὸν χορὸ/ κι ἡ λάμψη σβήνει ἀπὸ τὸ μάτι, ὅταν τὸ ἔργο φαίνεται ἀνιαρὸ/ καὶ δὲν ἀκούγεται πιὰ τὸ κρεβάτι,ὅταν τὸν παρὰ τὸν τρώει ἡ φτήνεια,/ τότε ἀρχίζει ἡ γκρίνια.

 Ὅταν ὁ ἥλιος ἀδειάζει ἀπὸ φωτιὰ/καὶ τὸ πράσινο κιτρινίζει, ὅταν ἀρχίζεις νὰ μαζεύεις γατιά,/ὅταν τὸ φιλὶ ξινίζει(ἢ κρεμᾶς κλουβιὰ μὲ καναρίνια),/τότε ἀρχίζει ἡ γκρίνια.

 Ὅταν ὁ χρόνος στάζει ἀπ’ τὰ ρολόγια/κι ἔξαφνα σταματάει ἡ μουσική, ὅταν ὁ ρήτορας χάνει τὰ λόγια/κι ὁ κόκορας τὸ κικιρικικί, καὶ τὰ δάχτυλα αγγίζουν κομποσκοίνια,/τότε ἀρχίζει ἡ γκρίνια.

  • Θέατρο-Πρόβα με τον Τζορτζ στη γειτονιά μου,Ηπείρου και Αχαρνών. Οικογενειακό περιβάλλον, οκτώ έως δέκα άτομα στην αίθουσα. «Η μέση διάρκεια ζωής των πλυντηρίων», της Ελίζε Βιλκ. Σχόλιο για την οικονομική, κοινωνική κατάσταση στη μετακομμουνιστική Ρουμανία. Ηθοποιοί που αγαπούν τη δουλειά τους. Εξαιρετικός, απολαυστικός ο Σωτήρης Τσόγκας.

 29.2.20 Σάββατο. Παραπονιέμαι για τον πόνο στο στήθος. Πήγαινε για καρδιογράφημα, μου λένε Μιχάλης και Νένη. Καλά, πού να τρέχω Σαββατιάτικα.

  • Ο Ερντογάν βάζει λεωφορεία και οδηγεί τους πρόσφυγες προς τον Έβρο. Μεταφέρει οδικώς το πρόβλημα (που δημιούργησε ο ίδιος με την επεκτατική του πολιτική) στα σύνορα της Ευρώπης, δηλαδή στην Ελλάδα. Μας πέρασε για Συρία. Πάνε να μπουν από το ποτάμι οι δυστυχείς, αλλά τους ρίχνουν δακρυγόνα οι έλληνες φρουροί της τάξεως. Πάνε πίσω, αλλά τους ρίχνουν οι τουρκαλάδες.

1.3.20 Κυριακή. Καλό μήνα. Συγκρούσεις και πανικός με τους πρόσφυγες –μετανάστες στον Έβρο τον οποίο υπερασπίζονται αστυνομικές δυνάμεις κι ο ελληνικός στρατός. Συμμετέχει και ο τοπικός πληθυσμός. Στέλνονται τρόφιμα στους φύλακες αγγέλους των συνόρων μας, στο στρατό. Στείλτε και σεις μαζί με τον Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό, έτσι μας λένε, εδώ τα καλά κανάλια. Στείλτε κάλτσες στους φαντάρους να μην πάθουν κρυοπαγήματα, πλέξτε πουλοβεράκια στα ΜΑΤ, στην ΕΣΑ, στα ΤΕΑ και στα ΜΕΑ.

Ύστερα από καταδίωξη ληστών οι οποίοι διέφυγαν: Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε πούστηδες” και απαντησάντων “Κλάστε μας τα αρχίδια”, απέδρασαν.

 (Η θρυλική έγγραφη αναφορά του ανθυπαστυνόμου Ιωάννη Πετράκη στις 7 Απριλίου του 1923).