Ημερολόγιο ασημάντων 195: Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος / Ερντογάν κινούμενος προς ανατολάς | Δημήτρης Τζουμάκας

In Λογοτεχνία, Πεζογραφία, Χρονογράφημα by mandragoras

 

8.10.19 Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος. Σύγχρονη κινέζικη ταινία του 2018 αριστούργημα μοναδικό, του Κινέζου σκηνοθέτη Μπο Χου, προτού αφαιρέσει ο ίδιος τη ζωή του σε ηλικία 29 ετών θα σας κόψει κάθε διάθεση να πάτε στην Κίνα, καθώς προβάλλονται όλα τα προβλήματα της μεγάλης αυτής χώρας, από το πρόβλημα της εργασίας και της κατοικίας μέχρι τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως προβάλλει την απόγνωση και την απανθρωπιά του ίδιου του ανθρώπου, την αγγελική μοναξιά στις σύγχρονες κοινωνίες και δη σε μια χώρα που η Οικονομία της καλπάζει αλόγιστα. Όποιος μπορεί να αντέξει για 4 ολόκληρες ώρες που διαρκεί η ταινία, την πιο μελαγχολική κινηματογραφική ελεγεία, δεν πρέπει χάσει τον Ελέφαντα κι είναι κρίμα για την Κίνα και τον κόσμο ολόκληρο που χάθηκε ένας τόσο προικισμένος σκηνοθέτης. Γιατί ότι και να πεις για την κινηματογραφική γλώσσα του Μπο Χου είναι λίγο. Είναι ένας συνδυασμός των γερμανών Φασμπίντερ και Βέντερς του ιταλικού νεορεαλισμού αλλά πόση ποίηση και τρυφερότητα μέσα από σκληρό ρεαλισμό!

Μια πολύωρη βουτιά στην απόγνωση της ανθρώπινης ύπαρξης, τη μοναξιά, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την απανθρωπιά του ίδιου του ανθρώπου. Μετά το Ρινόκερο του Ιονέσκο που είδαμε πρόσφατα, μετά από ένα ανέξοδο τραλαλά θεατρικό παραλήρημα, ο Ελέφαντας του Μπο Χου σε προσγειώνει στην πραγματικότητα. Ο πρώτος έγινε διάσημος για το παράλογο που άρεσε στους δυτικούς οι οποίοι είδαν μία έμμεση κριτική στο «παράλογο» κομμουνιστικό σύστημα, ο δεύτερος αφού ολοκλήρωσε την πρώτη και τελευταία ταινία μεγάλου μήκους αυτοκτόνησε γυρνώντας την πλάτη του στη δόξα, στην τέχνη και στη ζωή που κάποτε γίνεται αφόρητη.

Το ραντεβού του ζεύγους των νεαρών μαθητών λαμβάνει χώρα στο πάρκο των Πιθήκων όπου πίθηκους δεν βλέπουμε. Ο διάλογος σχεδόν σε όλο το έργο μοιάζει με διάλογο κωφάλαλων. Ο ένας χρειάζεται να ρωτήσει δύο ή τρεις φορές για να απαντήσει ο άλλος, συνήθως σε άσχετο θέμα. Όλα είναι ζιγκ ζαγκ για να αποφύγεις κάτι που θα πονέσει. Η κοπέλα που έχει μία άκρως επιθετική μητέρα τα έχει «φτιάξει» με τον κυνικό καθηγητή της, ο οποίος διαθέτει ένα «πεντακάθαρο» διαμέρισμα», πράγμα που δεν γνωρίζει ο πλατωνικός της φίλος που κι αυτός έχει έναν άκρως επιθετικό πατέρα. Ο νεαρός θέλει να φύγει γιατί αναζητείται για φόνο που διέπραξε αμυνόμενος και την παρακαλάει να τον ακολουθήσει σε μια πόλη που δεν ξέρει τι θα κάνει, αλλά υπάρχει ένας ελέφαντας που στέκεται ακίνητος και τους περιμένει. Η κοπέλα αρνείται , αλλά όταν η σχέση της με τον Καθηγητή δημοσιοποιείται σε βίντεο τα πράγματα γίνονται ελληνική τραγωδία. Η κοπέλα σκοτώνει σε στιγμή παραφοράς τη γυναίκα του καθηγητή που της ζητάει το λόγο και σκέφτεται κι αυτή τη φυγή και τον ελέφαντα που στέκεται ακίνητος. Αριστούργημα.

9.10.19 Τετάρτη. Ο Ερντογάν εισβάλει στη Συρία με σκοπό να καταστρέψει του Κούρδους, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη διεθνή γνώμη. Ο Τραμπ ξεχνά τους λεονταρισμούς τύπου «θα καταστρέψουμε την οικονομία της Τουρκίας» και ποιεί τη νήσσα. Αν δεν του έχει δώσει ο ίδιος το οκέι τελικά.

  Δεύτερο χρόνο μαθήματα Ισπανικών στο Υδραγωγείο της Νέας Ιωνίας, Ώρα έναρξης έξι. Η Ελεάνα η οποία είναι ηθοποιός είναι κι εξαιρετική καθηγήτρια. Όμως όλα τα μαθήματα θα μείνουν στη μέση στο τέλος λόγω Αυστραλίας. 


Δημήτρης Τζουμάκας