Γιοβάννα Φάσσου * ποίηση

In Λογοτεχνία, Ποίηση by mandragoras

 

 

Στιγμιαία σιωπή.
Ακινησία
Ευθεία τώρα η γραμμή στον καρδιογράφο.
Σημειώστε αδελφή, παρακαλώ.
Ώρα ακατανόητη
εις τον αιώνα.

*

Στο αρνητικό του ήλιου
Θα σε βρίσκω
Πίσω από τα βλέφαρά μου


***

H Γιοβάννα (Ιωάννα Φάσσου – Καλπαξή) κόρη του Ζωγράφου Κώστα Φάσσου, γεννήθηκε στην Αμαλιάδα με καταγωγή Καλαβρυτινή. Δίπλωμα και βραβείο του Ωδείου Αθηνών για την όπερα, μεταπήδησε και έκανε καριέρα στο ελαφρό τραγούδι την δεκαετία ’60- ‘70. Στη Δισκογραφία συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους μεγάλους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού και έλαβε μέρος σε όλα τα φεστιβάλ της εποχής, αποσπώντας κάθε φορά βραβεία. Συμμετείχε και σε συναυλίες με τη μεγάλη ορχήστρα του ΕΙΡ τότε, αλλά και σ’ εκείνες του Μίκη Θεοδωράκη.  Παράλληλα έκανε καριέρα και στο Εξωτερικό: Πρώτο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ της Πολωνίας, 150 κοντσέρτα και εκατομμύρια δίσκους στην τότε Σοβιετική Ένωση, εκπρόσωπος για δύο χρόνια του ραδιοφωνικού σταθμού Γενεύης με συναυλίες σ’ όλη την Ευρώπη, εκπρόσωπος της Ελβετίας και στην Eurovision, δίσκους με χιλιάδες πωλήσεις, περιοδείες  και φαν κλαμπ, στη Γερμανία, εμφανίσεις σε φεστιβάλ αλλά και γενικότερα, από  Λατινική Αμερική, μέχρι Καύκασο και Ισραήλ. 

Στο χώρο του Λόγου, μαθήτρια του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, έχει εκδώσει 22 τίτλους: Έξι ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μονολόγους, [ο ένας από αυτούς «Γενέθλια» ανέβηκε δυο φορές στο θέατρο] δώδεκα μυθιστορήματα, τα περισσότερα best sellers. Πρώτο της, το «Άντε γεια», που πήρε το πρώτο βραβείο των εκδόσεων Μπελ, και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και στο θέατρο, ενώ ο «Βαμμένος ήλιος» τρίτο της μυθιστόρημα, έγινε σίριαλ για την τηλεόραση. Έγραψε και δύο θεατρικά. [Ένα από αυτά βραβεύθηκε από το ΥΠΠΟ και είναι εγκεκριμένα από τους θεατρολόγους του Εθνικού Θεάτρου.] Βιβλία της βρίσκονται στις βιβλιοθήκες της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ. Το 2011, αναγορεύθηκε Επίτιμη Πολίτις της Τιφλίδας, Πρωτεύουσας της Γεωργίας, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς από την εποχή των κοντσέρτων της στη Σοβιετία.

Στις 27 /3/ 2022  θα δώσει ρεσιτάλ στην Εναλλακτική Λυρική Σκηνή – ίδρυμα Νιάρχος – με τίτλο «Εκείνοι που έφυγαν και είναι εδώ» και στις τριάντα Ιουλίου ε.ε. είναι προσκεκλημένη να κάνει ρεσιτάλ, κλείνοντας το ετήσιο φεστιβάλ που γίνεται στο Βατούμι της Γεωργίας.

Τώρα γράφει το δέκατο τρίτο μυθιστόρημά της και εικοστό τρίτο βιβλίο της.