Βασίλης Φαϊτάς | Ο Αλχημιστής του χάους

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Βασίλης Φαϊτάς | Ο Αλχημιστής του χάους
Κάθε εποχή και το ναυάγιό της στα ρηχά

Έγραφε στο θεό
για το ανέραστο χάος
τα γερασμένα τοπία της σκόνης
και καθώς έγραφε οι σελίδες
αργά βυθίζονταν στη σιωπή
ώσπου ο ίδιος έγινε
μια ιδέα του θεού
ερμητική κι ανάλαφρη
σαν το αεράκι που φύσηξε απαλά
και την πήρε μαζί του πέρ’ απ’ τους φράχτες.

(«Το θρόισμα»)

Έκτη ποιητική συλλογή του Θεσσαλονικιού Βασίλη Φαϊτά που από το 1966 συνεχίζει με σταθερά ώριμα ποιητικά βήματα να αναμετριέται με τους αντικατοπτρισμούς του πεπρωμένου, τα παιχνίδια της αυταπάτης που σκαρώνει το απρόσμενο της ζωής και διαπερνά στα σκοτεινά του περάσματα ο θάνατος. Μια ποίηση κοινωνικού υπαρξιακού προβληματισμού, μια προσπάθεια κατανόησης του Είναι μέσα στα πλαίσια της περιπλάνησης του ανθρώπου ως όντος και μέλος μιας σκληρής πραγματικότητας: Κάθε εποχή και το εγώ της/ κάθε εποχή και το ναυάγιό της στα ρηχά/ ποτέ κανείς δεν εμβαθύνει στα πάντα/ οι απόγονοι της θάλασσας και της θλίψης των άδειων δρόμων/ προδομένοι απ’ τα υπόγεια των κυττάρων τους/ κοιτάζουν πίσω/ πώς στροβιλίζεται η σκόνη/ μπροστά τους αιωρείται/ στοιχειωμένο το φως όλο επινοήσεις/ η μυθική ηχώ του θαύματος («Η εφηβεία της περιπλάνησης»).
Μια προσπάθεια μάταιης(;) αναζήτησης της αλήθειας, ένα εγχείρημα προσεκτικών συνετών κινήσεων και έντιμης αγωνίας για όσα αφορούν την πορεία του ανθρώπου στο αδιαπέραστο Σύμπαν. Απορημένος και ταυτοχρόνως ερωτικός, απελπισμένος και γεμάτος ελπίδα, συγκρατημένος και έτοιμος να σπάσει τα όριά του για να βγει στο φως: Να βλέπεις τη ζωή όπως όλοι τη βλέπουν/ να πιστεύεις πως η σκόνη ήταν πάντα σκόνη/ όχι λεγεώνες νοημάτων/ γεμάτη θροΐσματα και κατευθύνσεις/ τον αγγελιοφόρο όχι το μήνυμα/ φτάσαμε σε λάθος ακτές/ διασχίζοντας ένα ατελές πεπρωμένο/ κι η ποίηση αντικατοπτρισμός/ της ελλείπουσας μάζας ονείρων/ fata morgana νεύμα ερωτικό/ ψηλά στο αόρατο […] Σαν να ’ναι η πρώτη μέρα της δικαιοσύνης («Πανσπερμία του έρωτα»).
Κάθε στίχος αυστηρά διαρθρωμένος, κάθε ποίημα γεμάτο ποίηση, κάθε φράση ξεχειλίζει ποιητικότητα, μετρημένος λόγος συνεσταλμένη γραφή, αληθινή αγωνία και ουσία. Ό,τι γράφεται διαπερνά τον κόσμο του ποιητή και αναζητά συνομιλητές συντρόφους στο μακρύ ταξίδι της πραγματικής τέχνης:
Ποτέ δε μπόρεσα να γράψω
ένα αληθινό ποίημα
ο πόθος μου ήταν μόνο να γνωρίσω
τις αισθήσεις που μου έλειπαν
να βρω μια συγκεκριμένη σταγόνα απαστράπτοντος ύδατος
στα βάθη ενός μυθικού ωκεανού
(«Ταξίδι σε ένα παράλληλο σύμπαν»)

Βασίλης ΦαϊτάςΟ Bασίλης Φαϊτάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Σπούδασε νομικά στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χωρίς να πάρει το πτυχίο του. Eργάστηκε στην Τράπεζα της Eλλάδος ως το 2002. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη λογοτεχνία στο περιοδικό «Nέα Eστία» το 1966. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά. Από της εκδόσεις Μανδραγόρας κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Υστερόγραφα για το αύριο (2010), Συνάντηση με το σύμπαν (2011), Ρους και ροή, (2014).

«Μ»

Φθινόπωρο 2015,
σελ. 44,
ΙSBN: 978-592-018-0

Share this Post