Απόστολος Παλιεράκης | Μεταποίηση σε στιγμές διαρκείας (imiteleis)

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Απόστολος Παλιεράκης | Μεταποίηση σε στιγμές διαρκείας (imiteleis)
Περιεχόμενα προς τεμαχισμό

Το περιθώριο άλωσε τη σελίδα
Φάλαγγες παιδιών σε στράτες
με αποσκελετωμένους ερμαϊκούς
Σπάταλα χέρια
διαπερνούν τους πάγους
τη ζεστασιά του βάθους
ν’ αναλώσουν

(Απόστολος Παλιεράκης, «Tholo topio»)

Το βιβλίο «Μεταποίηση σε στιγμές διαρκείας», με το παρενθετικό σε σύγχρονα δημοφιλή γκρίκλις (Greeklish) imiteleis: «Σύμβολα παλαιά/ υποκλίνονται σε νέα/ περιστρεφόμενη σκηνή/ πριν αναληφθούν/ στους ουρανούς», αποτελεί τη δεύτερη ποιητική συλλογή του Απόστολου Παλιεράκη.

Το φως ως αναγεννημένη ελπίδα, ως αντιδιαστολή του μαύρου που κυριαρχεί, ως πορεία στο άγνωστο αύριο, ή ως διάψευση: Είδα το φως και ήρθα/ Είχα κι εγώ/ μια σπίθα να προσθέσω/ Λάθεψα στην εκτίμηση/ Έλαμπαν παρωπίδες, επανέρχεται συχνά στα ποιήματά του. Ο Παλιεράκης μέσω των στίχων του μιλά με συστολή για όλα όσα μας ξεπερνούν: για τα παγωμένα χαμόγελα, την επομένη κρίση μελαγχολίας, την Τρίτη και δεκατρείς/ των ρέμπελων ψυχών, τα χαλκευμένα αρχεία της ιστορίας, την ερημιά της σκοτεινής έκφρασης. Εξοικονομώντας λέξεις/ συναισθήματα/ απορίες, άλλοτε περιγράφει τα στόματα σκιές π’ ανοίγουν για να καταπιούν όσους πηγαίνουν τοίχο τοίχο, άλλοτε τη στεγνωμένη ζωή «στα μανταλάκια αναμονής/ μιας κλήρωσης», και κάποτε –σε δεκα­πε­ντα­σύλλαβο– τον όρκο των ανθρώπων που «σηκώνουν τα καλάσνικοφ και πείθονται κι οι πέτρες».

Ο Παλιεράκης δεν είναι απλός καταγραφέας, βιώνει επώδυνα τους στίχους, τις στροφές, τις λέξεις του, τις συμπονά τις προστατεύει, συμπάσχει μαζί τους, τις ερωτεύεται/ονειρεύεται. Ανάμεσα στο κοίλο του μισοφέγγαρου, στις λίμνες των ματιών της, στις κόρες-νησιά και στις αιώρες των βλεφάρων της, αισθαντικός αναγνώστης-ικέτης εκλιπαρεί: θάλασσα μείνε/ πίσω από δάκρυα/ μην τρέχεις

«Μ»

Ο Aπόστολος Παλιεράκης γεννήθηκε το 1943 στους Aγίους Aναργύρους Aττικής, πατρίδα του η Kρήτη. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει στο ενεργητικό του μια ποιητική συλλογή (Ενήμερα-εφήμερα-αν…).

Μανδραγόρας, 2011
61 σελ.
ISBN 978-960-9476-28-7

Share this Post