Μαρία Σκουρολιάκου : Το αστεράκι του Μάριου, Παραμύθι

In Κριτική, Λογοτεχνία by mandragoras

 


Η Μαρία Σκουρολιάκου έχει στο ενεργητικό της τέσσερις ποιητικές συλλογές και πολλές δημοσιεύσεις σε διαδικτυακά ή έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά. «Το αστεράκι του Μάριου» είναι το πρώτο της παραμύθι, γραμμένο και αφιερωμένο στον εγγονό της. Ο Μάριος και η γιαγιά του λοιπόν δεν είναι μυθικά πρόσωπα. «Το αστεράκι» τους είναι υπαρκτό. Μεγαλώνει στην ίδια μεριά του ουρανού εκατομμύρια χρόνια. Μαζί του μεγαλώνει και ο Μάριος.

Ο Μάριος δεν πηγαίνει ακόμα σχολείο. Η ιστορία για το αστεράκι του γράφτηκε λέξη με λέξη, αράδα την αράδα, εικόνα την εικόνα, ερώτηση με απάντηση. Η γιαγιά του Μάριου, με την εμπειρία του λογοτέχνη, βοηθάει τον εγγονό της να καταλάβει τη σοφία της φύσης μέσα από την αλήθεια της ποίησης.  

Η αφήγηση του παραμυθιού παραπέμπει στον πανάρχαιο τρόπο διάδοσης της πρώτης γνώσης μεταξύ των ανθρώπων. «Το αστεράκι του Μάριου» είναι ένα αληθινό παραμύθι. Μαθαίνει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας πως η πραγματική αγάπη φτάνει μέχρι τον ουρανό. Τους εξηγεί πως το φως της γνώσης αγκαλιάζει τους ανθρώπους στην πορεία της ζωής τους και πως όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν τα μεγάλα πράγματα που ο καθένας μόνος δεν έχει τη δύναμη. Τους δείχνει τρόπους για να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη να βρουν το δρόμο τους, όπως τα πουλιά βοήθησαν το αστεράκι. Ο Μάριος κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί αναζητάει το αστέρι του για να το καληνυχτίσει. Και τότε συμβαίνει κάτι θαυμάσιο: το φως του αστεριού κατεβαίνει από τον ουρανό και συναντά τα μάτια του Μάριου.

Καληνύχτα Μάριε. Αυτός ο κόσμος θ’ αλλάξει κάποτε!

Κατερίνα Παναγιωτοπούλου

*   Μαρία Σκουρολιάκου, Το αστεράκι του Μάριου, Παραμύθι, εκδ. Κέντρου Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Πάτση,2020, σελ. 20