4 επιστήμονες, 4 καλλιτέχνες, 4 βραδυές στο Ιδρυμα Ευγενίδου | Ιούνιος 2019

In Εκδηλώσεις by mandragoras

 

Η Tidal Flow Art διοργανώνει 4 events στο Ιδρυμα Ευγενίδου με τον τίτλο «Εχω συνηθίσει να βλέπω τον κόσμο με εικόνες».

Στόχος των συναντήσεων είναι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου  στο οποίο δουλεύουν οι  έλληνες καλλιτέχνες  χωρίς να παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες απλώς ως εικονογράφηση.  4 βραδυές όπου 4 επιστήμονες και 4 καλλιτέχνες συναντώνται  ένας κι ένας κάθε φορά και καταλήγουν σε διάλογο με το κοινό , όπου το ενδιαφέρον του θεατή μετατοπίζεται απο την κατανόηση και το νόημα του έργου , στην  ίδια την συμμετοχική εμπειρία , σε ένα καλλιτεχνικό συμβάν μαζί με άλλους. Αυτή θα είναι και η συμμετοχή του κοινού, απαραίτητη για την ολοκήρωση του σκοπού, ο οποίος  δεν είναι να δει το κοινό το έργο , αλλά να αισθανθεί περιτρυγυρισμένο απο αυτό.  

Οι  εξέχοντες επιστήμονες  ΞΕΝΟΦΩΝ  ΜΟΥΣΑΣ (Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ) ΑΦΡΟΔΙΤΗ  ΡΕΤΖΙΟΥ  (Επιμελήτρια β’ στην Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο», Πρόεδρος της (ΟΕΝΓΕ), Κλινικη Ψυχολόγος , ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΛΑΝΤΖΟΣ  (Αναπληρωτής Kαθηγητής κλασικής Aρχαιολογίας (ΕΚΠΑ)   και ΠΕΤΡΟΣ  ΣΤΕΦΑΝΕΑΣ (Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, ) με τους  καλλιτέχνες   ΜΑΡΙΑ ΣΧΙΝΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΤΑΡΙΛΑ  ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΡΑΒΗΤΑ και ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ  αποτελούν τα ζεύγη.

Στην εποχή μας οι εικόνες τείνουν να αντικαταστήσουν όχι μόνο την λεκτική μας επικοινωνία αλλά πολλές φορές και την σωματική επαφή μας με τους άλλους. Υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη. Και οι δύο είναι αντανάκλαση της αντικειμενικής πραγματικότητας? Τι νόημα έχουν οι λογικές ερμηνείες της εικαστικής δημιουργίας; Μπορεί μια θεωρία να αναλύσει το καλλιτεχνικό έργο?  Τα παραπάνω είναι μερικά από τα θέματα πάνω στα οποία  μέσα απο  δρώμενα εκθεσιακής πρακτικής  η τέχνη και η επιστήμη συνομιλούν  και ανιχνεύουν.

10 Ιουνίου 2019 και ωρα  19:00   ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΟΥΣΑΣ  και  ΜΑΡΙΑ ΣΧΙΝΑ

12 Ιουνίου 2019 και ώρα  19:00  ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΕΤΖΙΟΥ  και  ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΤΑΡΙΛΑ

19 Ιουνίου 2019 και ώρα  19:00     ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΝΤΖΟΣ  και  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΡΑΒΗΤΑΣ

25 Ιουνίου 2019  και ώρα  19:00    ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΕΑΣ  και  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

Επιμέλεια: Τζέννυ Τσουμπρή

Παραγωγή απο την ομάδα της tidalflowart     με την ευγενική παραχώρηση του χώρου απο το Ιδρυμα Ευγενίδου.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ  387 Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ, 175 64 ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ  www.eugenfound.edu.gr