34ο Συμπόσιο Ποίησης |Κώστας Βάρναλης

In Εκδηλώσεις, Θεματικές Εκδηλώσεις by mandragoras


Εκδηλώσεις

34ο Συμπόσιο Ποίησης |Κώστας Βάρναλης

Το 34ο Συμπόσιο Ποίησης θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, 3-4 Ιουλίου 2015 (Παρασκευή πρωί – Σάββατο μεσημέρι,) με κεντρικό θέμα «Κώστας Βάρναλης».

 

 Μια ομάδα πανεπιστημιακών, κριτικών και ποιητών ίδρυσε το 1981στην Πάτρα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών το ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ. Σχεδιάστηκε να ένας πανελλήνιος θεσμός με έδρα την Πάτρα, με βασικό χαρακτηριστικό το συνδυασμό λαϊκότητας και ποιότητας, με μέλη εξ υπαρχής και λειτουργικά ισότιμα και σκοπό τη μελέτη της ποίησης, την παρουσίαση ποιητών, παλιότερων και νεότερων απ’ όλη τη χώρα και την ομογένεια και την προσπάθεια της ανάπτυξης του ενδιαφέροντος για την ποίηση. Πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 33 ετήσια Συμπόσια, με αφιερώματα σε σημαντικούς νεοέλληνες ποιητές και άλλη ποικίλη θεματολογία, στα οποία έλαβαν μέρος εισηγητές, κριτικοί, ποιητές και γενικά ως σύνεδροι χιλιάδες συμμέτοχοι από τη χώρα μας και αρκετοί από το εξωτερικό, αντιπροσωπεύοντας ένα σπουδαίο μέρος του ποιητικού δυναμικού και των μελετητών

της χώρας μας. Τα αποτελέσματα έχουν καταγραφεί στις 14.000 περίπου σελίδες των πρακτικών του Συμποσίου και σε πολλά άλλα βιβλία: ανθολογίες (Αχαϊκή, Κυπριακή, Κρητική, Επτανησιακή, Ηλειακή, Μελών του Συμποσίου και άλλες σχετικές με τα θέματα των Συμποσίων), φυλλάδια μικρά και μεγάλα. Ένα εκτενές, πλούσιο Πανόραμα του έργου του Συμποσίου εκδόθηκε στην επέτειο των 30 χρόνων του. Για τα εικοσιπεντάχρονα του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε ένας μεγάλος ποιητικός διαγωνισμός με 500 περίπου συμμετέχοντες από τη χώρα και την ομογένεια. Τα βιβλία του Συμποσίου είναι βασικά εργαλεία αναφοράς για τους μελετητές.

 Τώρα προετοιμάζεται το 34ο Συμπόσιο με βασικό σχεδιασμό την έμφαση στην ουσιαστική συμμετοχή των συνέδρων και τη σμίκρυνσή του στο μισό του χρόνου (Παρασκευή πρωί – Σάββατο μεσημέρι, 3-4 Ιουλίου 2015) και με δύο βασικά τμήματα: τρεις συνεδρίες με τρεις εισηγήσεις, πολλές δεκάλεπτες ανακοινώσεις και πεντάλεπτες παρεμβάσεις και ουσιαστική συζήτηση και παρουσίαση ποιητών από κριτικούς. Η όλη λοιπόν αυτή διαδικασία θα μπορέσει να βοηθήσει στην ενεργοποίηση όλων των συνέδρων και στη φυσιολογική ανάπτυξη του Συμποσίου, με τον παραμερισμό ή την κατάργηση της παθητικής ακρόασης και του υποβιβασμού των ακροατών σε παθητικούς αμέτοχους δέκτες, ώστε το όλο Συμπόσιο να πραγματοποιηθεί ως συνολικό έργο των συνέδρων του, των πραγματικά ενδιαφερομένων για την ύπαρξη και την ανάπτυξη της ποίησης και της μελέτης της. Θα γίνει προσπάθεια πλήρους ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ενημέρωσης των συνέδρων του Συμποσίου, που εφέτος θα κληθούν να μετάσχουν στο Συμπόσιο και θα επιλεγούν με κριτήριο το δεδομένο του δηλωμένου ενδιαφέροντός τους για την ποίηση. Επειδή όμως το Συμπόσιο, εκτός από ποιοτικό θέλει να είναι και λαϊκό και ανοιχτό σε άγνωστους σε αυτό ενδιαφερομένους, θα είναι ελεύθερη και καλόδεχτη κάθε συμμετοχή που θα εμπνέεται από τις παραπάνω αρχές.

 Τα κεντρικό θέμα του Συμποσίου φέτος θα είναι «Κώστας Βάρναλης». Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου θα ορίσει τους εισηγητές. Θα προγραμματισθούν και ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, αναμένονται όμως και σχετικές προτάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο για τέτοια προσφορά στο Συμπόσιο, που θα πρέπει να δηλωθεί έγκαιρα και εγγράφως.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου Ποίησης.

Η ιστοσελίδα του Συμποσίου Ποίησης εδώ

Share this Post