Ειρήνη Κανά * Έκθεση στην γκαλερί Σκουφά 4, στο Κολωνάκι

In Εικαστικά, Εκδηλώσεις by mandragoras

 

Στην τελευταία έκθεσή της στη γκαλερί Σκουφά (8-29 Ιουνίου 2023) η Ειρήνη Κανά παρουσιάζει μια σειρά έργων που αποτελούν συνέχεια –και εξέλιξη–  της έως τώρα θεματολογίας της. Παιδικά πορτραίτα, συνήθως ομαδικά, τα οποία κινούνται μέσα σε ένα σύμπαν που δονείται από πολυφωνικές χρωματικές ποιότητες. Το έντονο γαλάζιο, το πράσινο, το κίτρινο σε διάφορες αποχρώσεις, συνδιαλέγονται με επιφάνειες μωβ και κόκκινες, με ροδαλούς ορίζοντες. Τα παιδιά τα συντροφεύουν κάποιες φορές ζώα (γάτες και σκύλοι) ενώ στο βάθος του πίνακα η εικόνα του Παρθενώνα δίνει το στίγμα του χώρου στον οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες τους. Γιατί τα παιδιά δεν σωπαίνουν χαριτωμένα, δεν δίνουν την αίσθηση της ξεγνοιασιάς, της σιωπηλής, ήμερης χαράς· μελαγχολικά, λυπημένα, σκεφτικά, απορημένα, στέκονται απέναντί μας και διηγούνται ιστορίες που αιφνιδιάζουν.

Τα πρόσωπά τους, ζωγραφισμένα με περιορισμένη γκάμα χρωμάτων, κάποιες φορές μόνο με διαβαθμίσεις ενός θαμπού γκρίζου, σχηματοποιούνται από ένα φως εσωτερικό και δεν έρχονται σε αντίθεση με την πολυχρωμία που τα πλαισιώνει. Οι αλλεπάλληλες στρώσεις χρωμάτων που ορίζουν τον μακρόκοσμο που τα περιβάλλει στερούν την τρίτη διάσταση από τις μορφές τους, τις κάνουν να φαίνονται σαν συνέχεια του τοπίου, τις ακινητοποιούν, τις αιχμαλωτίζουν.

Οι ανησυχίες της ζωγράφου μορφοποιούνται σε πλαστικές λύσεις και φόρμες που δίνουν στα έργα αφοπλιστική αμεσότητα. Η εξπρεσιονιστική εικαστική γραφή εμπλουτίζεται με στοιχεία ναΐφ κι οργανώνει ένα χώρο μαγικό, στον οποίο ενορχηστρώνεται ένα πλήθος επί μέρους μοτίβων. Η σχεδιαστική πειθαρχία αποτρέπει τις συναισθηματικές υπερβολές. Προσφέρει συγκίνηση και ταυτόχρονα την απαιτούμενη αποστασιοποίηση. Ο θεατής απολαμβάνει την ισορροπία της σύνθεσης, την καλλιτεχνική αρτιότητα των έργων. Περιπλανιέται στην ονειρική τους ατμόσφαιρα αλλά όταν συναντάει τα υγρά, εκφραστικά μάτια των παιδιών, προσγειώνεται στην πραγματικότητα, ανακαλεί εικόνες της καθημερινότητας, προβληματίζεται.

Τα έργα της Ειρήνης Κανά, έργα ωριμότητας και ενδοσκόπησης, μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για προσφορά και τρυφερότητα, μας καλούν σε εγρήγορση.

Βιβή Τουρόγιαννη