Τριακοστό Πρώτο Συμπόσιο Ποίησης, Ποίηση και Κρίση

In Εκδηλώσεις by mandragoras

clip_image003

Τριακοστό Πρώτο Συμπόσιο Ποίησης

 

Ποίηση και Κρίση

Πάτρα 30 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2011

Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

 

Το Τριακοστό Πρώτο Συμπόσιο Ποίησης θα πραγματοποιηθεί από το απόγευμα της Πέμπτης, 30 Ιουνίου (5.30), έως το μεσημέρι της Κυριακής, 3 Ιουλίου 2011.

Η απογευματινή συνεδρία της Πέμπτης θα ξεκινήσει, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με ομιλίες για το έργο των δύο μελών της Οργανωτικής Επιτροπής που έφυγαν το 2010. Ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής θα μιλήσει για τον Ανδρέα Μπελεζίνη και ο Σωτήρης Σαράκης για το Δημήτρη Κατσαγάνη.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη και το Νίκο Γκάτσο, που φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή τους, στο κτήμα Παρπαρούση, στο Προάστιο της Πάτρας. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Συμπόσιο Ποίησης, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και οι εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ. Θα γίνει σύντομη εισαγωγή στο έργο των τιμώμενων ποιητών (του Οδ. Ελύτη από τον Αλέξη Λυκουργιώτη και του Ν. Γκάτσου από την Ξένη Σκαρτσή) και θα ακουστούν ποιήματά τους και μελοποιημένη ποίησή τους. Θα απαγγείλουν ο Γιάννης Βόγλης, η Ασπασία Λυκουργιώτη και η Αλεξία Μπουλούκου.

Το βασικό πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει 23 εισηγήσεις και ανακοινώσεις μελετητών, επιστημόνων, δημιουργών και ποιητών για τη ριζική σχέση της κρίσης, πολιτικής, κοινωνικής, πνευματικής και οντολογικής με την ποίηση, στη νεότερη εποχή αλλά και στην αρχαία Ελλάδα, την αρχαία Αίγυπτο, την Ευρώπη και την Αμερική, την ικανότητα της ποίησης να προβλέπει την κρίση, αλλά και να την αντιμετωπίζει, την κρίση της ίδιας της ποίησης και της ποιητικής γλώσσας, την κρίση της ατομικής ποίησης μπροστά στα ποιητικά κατεστημένα, τη σχέση της περιβαλλοντικής κρίσης με την ποίηση.

Συμμετέχουν: Γιάννης Δάλλας (ποιητής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου), Λύντια Στεφάνου (ποιήτρια, μεταφράστρια, δοκιμιογράφος), Μιχάλης Γ. Μερακλής (Ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, κριτικός), Μιχάλης Σκούλλος (καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος Παν/μίου Αθηνών), Σάββας Μιχαήλ (δοκιμιογράφος, κριτικός), Αλέξης Ζήρας (κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων), Χρίστος Αλεξίου (τ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Birmingham, διευθυντής περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας»), Γιάννης Βόγλης (ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας), Άννα Ποταμιάνου (δρ φιλολογίας, διδάσκουσα Ψυχαναλύτρια της Εταιρείας Παρισίων και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας), Αντιγόνη Σαμέλα (ιστορικός), Ρούλα Κακλαμανάκη (ποιήτρια), Γιώργος Μπλάνας (ποιητής), Κώστας Βούλγαρης (πεζογράφος, κριτικός λογοτεχνίας), Βαγγέλης Κάσσος (ποιητής, δοκιμιογράφος), Δημήτρης Κοσμόπουλος (ποιητής, δοκιμιογράφος), Σπήλιος Αργυρόπουλος (ποιητής, δοκιμιογράφος), Γιάννης Ζέρβας (ποιητής, μεταφραστής, ψυχίατρος), Βασίλης Καλαμαράς (ποιητής, δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου), Νίκος Ορφανίδης (ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, δρ φιλοσοφίας), Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής), Πάτροκλος Λεβεντόπουλος (ποιητής), Ελένη Καρασαββίδου (λογοτέχνιδα, εκπαιδευτικός), Χρήστος Γιαννακός (ποιητής, συγγραφέας)

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση των συνέδρων με τους εισηγητές, η οποία καταγράφεται στα Πρακτικά του Συμποσίου.

Θα γίνουν επίσης 5λεπτες παρεμβάσεις στις παρουσιαζόμενες εισηγήσεις, οι οποίες θα κατατίθενται στη Γραμματεία κατά τη διάρκεια του Συμποσίου.

Στα ενδιάμεσα των εισηγήσεων θα διαβαστεί ποίηση από τις συλλογές που είναι υποψήφιες για τα Βραβεία Ποίησης (1ο, 2ο και 3ο) καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2010 του Συμποσίου Ποίησης. Συμμετέχουν: Πάνος Δρακόπουλος, Χρήστος Κούκης, Βαγγέλης Λουλαδάκης, Ανέστης Μελιδώνης, Βασίλης Νούλας, Ευτυχία Παναγιώτου, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Βασίλης Παυλίδης και Θοδωρής Ρακόπουλος.

Η τελική επιλογή των τριών (3) πρώτων συλλογών θα γίνει με ψηφοφορία μεταξύ των συνέδρων του Συμπoσίου Ποίησης, και της Οργανωτικής Επιτροπής, με το πέρας της πρωινής συνεδρίας του Σαββάτου, 2/7/2011.

Η απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου αφιερώνεται όπως πάντα στην παρουσίαση παλαιότερων και νεότερων ποιητών από κριτικούς: ο Φώτης Δημητρακόπουλος παρουσιάζει το Νίκο Ορφανίδη, ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής τον Αλέκο Φλωράκη, ο Αλέξης Ζήρας τον­ Ιωσήφ Βεντούρα, ο Χρίστος Αλεξίου την Άμυ Μιμς, τον Ηλία Μαργιόλα και την Άννα Ραχιώτη, ο Αλέξανδρος Αραμπατζής την Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, ο Θωμάς Τσαλαπάτης το Γιώργο Πρεβεδουράκη, ο Κώστας Κρεμμύδας το Χάρη Μελιτά και η Ξένη Σκαρτσή το Σέργιο Μαυροκέφαλο. Ακόμα μαθητές του Εργαστηρίου του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος» θα διαβάσουν ποιήματά τους, μετά από μια σύντομη παρουσίαση του Εργαστηρίου από τον ποιητή Ξάνθο Μαϊντά.

Το φετινό Συμπόσιο θα ολοκληρωθεί, το μεσημέρι της Κυριακής, με την απονομή των Βραβείων Ποίησης 2010.

Το Συμπόσιο Ποίησης πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο, το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, από το 1981 στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπεύθυνη για τη διοργάνωσή του είναι 14μελής Οργανωτική Επιτροπή (και ένας επίτιμος πρόεδρος).

Tηρούνται πλήρη πρακτικά των ετήσιων Συμποσίων. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 30 τόμοι (2 τόμοι για το πρώτο Συμπόσιο) με περισσότερες από 13.000 σελίδες. Ευρετήριο Περιεχομένων των Πρακτικών των Συμποσίων Α΄- ΚΘ΄ και τα πλήρη Πρακτικά των Συμποσίων ΙΖ΄-ΚΕ΄ σε ηλεκτρονική μορφή φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του Συμποσίου.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Είναι ανοιχτό σε όλους και η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη.

Το πλήρες πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συμποσίου

 

clip_image003