Χρήστος Σπυρόπουλος ✽ Τα του Φωτός, ποίηση

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras

 


… μοναδική μας ελπίδα … η αθωότητα

κι όμως
υπάρχει πάντα μια χαραμάδα
στο φως.
να μας μεταμορφώνει
σε ανθρώπους
… και πάλι.

Δεύτερη ποιητική συλλογή του Χρήστου Σπυρόπουλου με την ουμανιστική πανανθρώπινη ποίηση/κραυγή του να συνομιλεί δημοσίως με τον συνάνθρωπο:

… η ιστορία του ανθρώπου είναι
η ιστορία ενός τραύματος
που ψάχνει με αγωνία να βρει μια
ήσυχη γωνιά να ξεκουραστεί …
να κυοφορήσει εκ νέου την ελπίδα.

Ποίηση μεστή με οικονομία, αυστηρότητα, περίσκεψη. Ποίηση διαλόγου και επίκλησης μιας υπέρτερης δύναμης. Ποίηση-ύμνος στην ομορφιά της φύσης: το ακριβότερο λουλούδι/ ανθίζει πάνω στην πέτρα και στην αγιότητα της ζωής: πριν μάθω γραφή/ έμαθα ανάγνωση,/ ήταν ο μόνος τρόπος/ να ζήσω.

Ο Χρήστος Σπυρόπουλος μιλά για το φως, τα Άγια Πάθη όπου με ακρίβεια και ποιητικότητα αφηγείται σχεδόν αποκωδικοποιεί τις επτά μέρες του θαύματος, την πορεία του ανθρώπου προς τη διαρκή άνοιξη: όπου και να φυτέψεις την άνοιξη/ θα ανθίσει. Παραβλέποντας ή μάλλον αναλογιζόμενος το αναπόφευκτο του θανάτου καταθέτει την ποιητική του σύνθεση ως αντιστάθμισμα πορείας από την απελπισία στην ελπίδα της ποίησης και της αγάπης: το φως// χρειάζεται ελάχιστα// μια χαραμάδα τού αρκεί// μόνο μία. Άλλωστε: ποιητές λέει ήταν./ φύτευαν με επιμονή/ άνθη κατακόκκινα/ στην πέτρα.

***

Ο Χρήστος Σπυρόπουλος γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1970 στο Esslingen της Γερμανίας. Το 1980 μετακόμισε με την οικογένεια του στη Δράμα. Το 1989 έφυγε για σπουδές στην Κοσταντία της Γερμανίας. Από το 1993 έως και το 2012 έζησε και εργάστηκε στη Δρέσδη δραστηριοποιούμενος στον τομέα των μεταφορών. Το 2012 επέστρεψε στην Δράμα. Από το 2012 έως και σήμερα μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην αγαπημένη του Κρήτη και την Δράμα. Τα του φωτός είναι η δεύτερη ποιητική του συλλογή.

***

Χρήστος Σπυρόπουλος, Τα του Φωτός, Ποίηση, έργο εξωφύλλου: Απόστολος Γιαγιάννος,  εκδ. Μανδραγόρας, 12Χ17, Αθήνα, Απρίλιος 2021, σελ. 64, αριθμ. έκδοσης: 348, ISBN 978-960-592-130-9, τιμή 8,48 ευρώ.